fbpx

7 essentiële tips en trucs die u misschien niet kent

7 essentiële tips en trucs die u misschien niet kent

Share This Post


Het lijkt misschien niet een van de mooie betaalde SEO-tools waarmee u zich aanmeldt, maar Excel blijft een van de meest veelzijdige en krachtige tools in de toolbox van een SEO-professional.

U kunt Excel gebruiken om belangrijke statistieken bij te houden en te analyseren, zoals rankings, websiteverkeer en backlinks.

Gebruik het om metatags te maken en bij te werken, de SEO-strategieën en -prestaties van concurrenten bij te houden en te analyseren, geautomatiseerde rapporten te maken en veel van de gegevenstaken uit te voeren die u elke dag tegenkomt.

Combineer je Excel-kennis met Python, Tableau, R en andere tools en er is niets dat je niet kunt.

Als u nog nooit met gegevens hebt gewerkt, zult u merken dat Excel enige tijd vergt, maar u kunt het vanaf het begin gebruiken. En het is flexibel genoeg om te schalen en te groeien naarmate uw site groeit.

Waarom Excel voor SEO-taken?

Hoewel veel betaalde tools u kunnen helpen dezelfde taken uit te voeren, is Excel een geweldige optie om deze tools te verbeteren, combineren of vervangen.

Het is betaalbaar en bevat een aantal tools die u al gebruikt. Er zijn tal van bronnen en cursussen om u te helpen leren. Beheer eenvoudig grote hoeveelheden gegevens. Sorteren en ontdubbelen: een functie die vaak ontbreekt wanneer u deze nodig hebt. Maak en beheer databases met eenvoudige formules. De data is eenvoudig te koppelen aan andere tools en beschikbaar voor andere taken. Dynamische tabellen en slimme grafieken.

1. Combineer meerdere gegevensbronnen

U zult vaak merken dat u gegevens uit meerdere bronnen moet combineren.

Dit is intuïtief en snel in Tableau, Python of R, maar je kunt hetzelfde doen in Excel met Power Query.

Er zijn een paar stappen voor dit proces, maar het is niet zo ingewikkeld als u misschien denkt, zelfs als u nieuw bent in het werken met gegevens of Excel.

Power Query heeft geautomatiseerde en vereenvoudigde taken die veel tijd en vaardigheid vereisen.

En het is waarschijnlijk DE beste Excel-functie voor zakelijke en SEO-professionals.

Lijkt dat een beetje ontmoedigend? Maak je geen zorgen. Er zijn verschillende cursussen en tutorials op YouTube om je op weg te helpen.

Waar is het voor:

Opbouw van rapportages. Analyse en verkoopgegevens. Combineer databronnen om kansen te identificeren en inzichten te verkrijgen.

2. Gegevens opschonen

Er gaat veel tijd verloren met het eenvoudig voorbereiden van de gegevens voor analyse. Het hoeft niet zo te zijn.

Grote lijsten zijn vaak groter dan nodig is. Het handmatig vinden en verwijderen van alle duplicaten kan echter erg vervelend zijn.

Excel kan dit direct voor u doen. Ga gewoon naar het tabblad “Gegevens” en klik op “Duplicaten verwijderen”.

Verwijder duplicaten in Excel.Excel-screenshot, januari 2023.

Ongewenste spaties en blanco regels veroorzaken vaak grote schade aan veel taken, formules en statistieken.

Excel verwijdert ze eenvoudig door naar Bewerken> Zoeken> Ga naar te gaan. Selecteer “Speciaal”, “Witruimte” en vertel Excel hoe het hiermee om moet gaan.

“Converteer tekst naar kolommen” kan een redder in nood zijn, vooral als u gegevens hebt ontvangen waarvan adressen of namen in dezelfde cel staan, of als u e-mailadresdomeinen moet extraheren.

Ga naar Gegevens > Tekst naar kolommen. Geef vervolgens op wat u wilt gebruiken voor de scheidingstekens (komma of spatie) en bekijk een voorbeeld van de resultaten. Als je klaar bent, klik je op ‘Volgende’, kies je een bestemming en klik je op ‘Voltooien’.

Wanneer te gebruiken:

Gegevens analyse. Gegevensverwerking. Verwerken en opschonen van leaddatabases. Werken met alle gegevens.

3. Power Excel met aanvullende tools

Sommige van de meer complexe taken, zoals crawlen, vereisen enige codeerkennis.

Als je dat echter niet in je vaardigheden hebt, zijn er tools die je kunt downloaden, integreren met andere tools en toevoegen.

Power Excel met extra hulpmiddelenScreenshot van SEOTools, januari 2023.

SEOTools biedt off-page en on-page SEO-tools, integraties, plug-ins, spiders en diverse andere tools die het gemakkelijk maken om uw Excel aan te passen en aangepaste projecten te maken.

SEOGadget brengt de kracht van Moz, Grepwords en Majestic naar Excel.

Analysis ToolPak is voor serieuze data-analyse. Deze plug-in verbetert en automatiseert diepgaande statistieken, perfect voor prognoses, trending, regressieanalyse en complexere gegevensanalysetaken die u anders in R of Python zou kunnen uitvoeren.

Wanneer te gebruiken:

rapporten Periodieke data-analyse. Presentaties Integratie en coördinatie met andere teams.

4. Infographics en grafieken

Gegevens zijn nutteloos als je ze niet kunt begrijpen.

In feite zijn datavisualisatie en storytelling waarschijnlijk enkele van de belangrijkste vaardigheden die u kunt hebben. Dit is waar tools zoals Power Query en PivotTables van pas komen.

Draaitabellen zijn rechtstreeks in Excel ingebouwd en zijn de andere waardevolle hulpmiddelen die u hiervoor heeft.

In plaats van alleen maar een rechte draaitabel en bijbehorende grafiek te maken, kunt u uzelf een paar stappen besparen door eerst een master “sjabloon” te maken die u vervolgens naar behoefte kunt repliceren en kunt aanpassen aan uw behoeften.

Excel-draaitabellen voor rapportageExcel-screenshot, januari 2023.

In veel gevallen zult u echter met datums of gegevenssegmenten moeten werken. Hiervoor wilt u splitsingen en tijdlijnen introduceren.

Gegevens splitsen in segmenten: Selecteer de draaitabel en ga naar Draaitabelhulpmiddelen > Analyseren > Filter > Onderbreker invoegen. Geef vervolgens eenvoudig aan hoe u uw inhoud wilt segmenteren (bijvoorbeeld op product of onderwerp).
Om de schema’s te gebruiken: Klik op de optie Extra in de draaitabel, ga naar Analyseren > Filter > Tijdlijn invoegen. Daar kun je kiezen wat je wilt gebruiken, het stylen, bijschriften toevoegen en meer.

Als u nog nooit Excel-draaitabellen hebt gebruikt, kunt u met een korte zelfstudie in een mum van tijd gegevens analyseren.

Wil je nog wat meer? Maak uw rapporten, sociale media en updates nog beter door uw gegevensvisualisatiespel te verbeteren met plug-ins zoals People Graph.

Wanneer te gebruiken:

rapporten Dagelijkse updates. Oppervlakkige data-analyse. Samenwerking en teamintegratie.

5. Automatiseer veelvoorkomende taken met macro’s

SEO, vooral bureau-SEO, zit vol repetitieve taken zoals wekelijkse rapporten die veel van uw tijd in beslag nemen. Excel-macro’s zijn het antwoord. En ze zijn heel gemakkelijk te gebruiken.

Klik op het tabblad “Weergave” op “Macro’s” en “Macro opnemen”.

Automatiseer veelvoorkomende taken met macro'sExcel-screenshot, januari 2023.

Vul de gegevens in.

De macro wordt opgenomen. Volg dus gewoon de stappen die u wilt automatiseren. En als je klaar bent, ga je terug naar de band en stop je de opname.

Wanneer u klaar bent om de automatisering uit te voeren, gaat u naar de macroknop op het lint, klikt u op “Toon macro’s” en selecteert u de gewenste macro in de lijst.

Als u bepaalde macro’s hebt die u vaker gebruikt dan andere, kunt u deze toevoegen aan de werkbalk Snelle toegang.

Wanneer te gebruiken:

classificatie berekeningen Opnieuw formatteren van gegevens. Nieuwe sitedocumenten of nieuwe pagina’s voor rapporten opzetten.

6. Importeer eenvoudig bronnen en gegevens in Excel

Als u Google Alerts gebruikt of regelmatig berichten plaatst, kan het automatisch importeren van bronnen in Excel een enorme tijdbesparing opleveren.

Pak om te beginnen het adres van de RSS-feed. (Of maak een melding voor Google Alerts en bezorg deze als een RSS-feed.)

RSS-feeds importeren in Google Spreadsheets voor ExcelScreenshot van Google Spreadsheets, januari 2023.

Ga dan naar Google Spreadsheets en gebruik de functie IMPORTFEED om de updates direct naar een spreadsheet te brengen.

U kunt de informatie ook toevoegen aan afzonderlijke kolommen.

RSS-bronnen importeren in Excel met behulp van Google-bladenScreenshot van Google Spreadsheets, januari 2023.

Vanaf hier kunt u de gegevens regelmatig downloaden en importeren in Excel, combineren met andere gerelateerde gegevens of integreren in uw aangepaste dashboards.

Als je iets meer automatisch nodig hebt, gebruik dan Google Apps Script of een van de beschikbare plug-ins om het proces te automatiseren.

Wilt u wat meer gegevens achter uw rapporten? U kunt ook Google-zoekresultaten verwijderen en importeren in Excel.

7. Backlink-analyse

Om backlinks met Excel te analyseren, verzamelt u backlinkgegevens met tools zoals Ahrefs, Majestic of Google Search Console.

Importeer het vervolgens in Excel en gebruik het om uw backlinks op verschillende manieren te analyseren:

Wie koppelt u: Gebruik de sorteer- en filterhulpmiddelen van Excel om de gegevens te filteren en gebruik de ALS-functie: ALS(logica, ware_waarde,[false_value]) om de domeinen die naar u linken te sorteren en te identificeren.
Waar mensen naar linken: Sorteer en filter om de meest gebruikte ankertekst voor uw backlinks te zien (gebruikmakend van frequentie/aantal).
Wanneer mensen je hebben gekoppeld: Organiseer uw gegevens op datum om te zien hoe oud uw links zijn en wanneer de meeste van uw backlinks zijn verworven.

Vind trends of patronen in uw backlinkprofielen met draaitabellen, groepen, grafieken en grafieken die backlink- en verkoop- of conversiegegevens combineren.

Markeer specifieke gegevens op basis van bepaalde voorwaarden met voorwaardelijke opmaak. Dit maakt het gemakkelijk om backlinks van websites met een hoge autoriteit of backlinks met specifieke ankertekst te herkennen.

Overzicht

Veel mensen zien Excel over het hoofd omdat ze denken dat het te basaal is om van veel nut te zijn. Of het lijkt te intimiderend of ontmoedigend om te leren.

Maar degenen onder ons die het gebruiken, begrijpen hoe krachtig het kan zijn en welke grenzeloze mogelijkheden het biedt.

Hopelijk helpen deze tips je om betere strategieën te bedenken, nieuwe kansen te vinden en je verhaal te vertellen met betere rapporten en dashboards.

Uitgelichte afbeelding: Paulo Bobita/Search Engine JournalSource link

More To Explore

WACHT! VOORDAT JE GAAT...

Geef me jouw E-mail Address, en dan stuur ik je een GRATIS kopie van mijn boek, waarin ik je laat zien hoe je jouw inkomen kan verdubbelen in 90 dagen!