Google Search Advocate Daniel Waisberg deelde onlangs inzicht in datavisualisatie en best practices voor het monitoren van zoekverkeer op websites in een videotutorial.
Dit artikel gaat in op de tips en technieken die hij deelde, waaronder het gebruik van Looker Studio-dashboards om SEO-tracking te verbeteren.
Begrijp dashboardgebruiksscenario’s
De meeste datavisualisaties kunnen worden onderverdeeld in drie belangrijke use-cases:
Volgborden stelt gebruikers in staat om snel wijzigingen in gegevens te identificeren, zoals pieken of dalen in paginaklikken en klikfrequenties.
Verkenning van gegevens helpt inzichten te ontdekken door zoekprestatiepatronen te analyseren voor meerdere parameters, zoals landen, apparaten of websitesecties.
Data onderzoek ontdek trends en patronen uit geaggregeerde zoekgegevens, die kunnen helpen bij het presenteren van bevindingen aan belanghebbenden of openbare rapporten.
De tutorial van Google richt zich op controle panelendie essentieel zijn om problemen op te sporen zodra ze zich voordoen.
Dashboards maken met Google Looker Studio
Google Looker Studio, voorheen bekend als Data Studio, is een krachtig hulpmiddel voor gegevensvisualisatie waarmee gebruikers aanpasbare grafieken kunnen maken en gegevens uit meerdere bronnen kunnen verbinden.
Om aan de slag te gaan met Looker Studio, gaat u naar de Google Help-pagina om toegang te krijgen tot een dashboardsjabloon en deze te koppelen aan uw Search Console-gegevensbron.
Bordstructuur en filters
Het voorbeeld van het Google Video-dashboard bevat drie hoofdsecties: filters, lijndiagrammen en een tabel.
Met filters kunt u de weergegeven gegevens beheren en het datumbereik aanpassen.
Gebruikers kunnen ook kiezen uit verschillende Search Console-eigenschappen, paginatypen, landen en apparaatcategorieƫn.
Screenshot van YouTube.com/GoogleSearchCentral, maart 2023.
Lijngrafieken om klikken en CTR te monitoren
Nadat u de juiste filters heeft toegepast, laten lijndiagrammen zien hoe uw statistieken in de loop van de tijd veranderen.
Het gebruik van een zevendaags veelvoud op uw lijndiagrammen is een goede gewoonte om snel onderscheid te maken tussen weekdag- en weekendpatronen.
Let goed op elke afwijking van deze patronen.
Screenshot van YouTube.com/GoogleSearchCentral, maart 2023.
Data-analyse met tabellen
Tabellen zijn handig voor een diepere analyse van specifieke pagina’s of groepen pagina’s.
U kunt pagina-, land- en gegevenstypefilters toepassen om de prestaties van uw website te onderzoeken.
Screenshot van YouTube.com/GoogleSearchCentral, maart 2023.
Gegevens combineren in Looker Studio
Met de functie voor het combineren van gegevens in Looker Studio kunnen gebruikers grafieken, tabellen en bedieningselementen maken op basis van meerdere gegevensbronnen.
Als u bijvoorbeeld een spreadsheet heeft die pagina’s toewijst aan verschillende delen van uw website, kunt u een gegevensbron maken in Looker Studio en deze samenvoegen met uw Search Console-gegevens.
Met deze gecombineerde gegevens kunt u continu uw belangrijkste statistieken per sectie volgen.
Deze techniek kan ook worden toegepast op gegevensbronnen zoals queryclusters of landen/regio’s.
Zie voor meer informatie de helppagina van Google over het combineren van gegevens in Looker Studio.
Op te sommen
Effectieve dashboards kunnen SEO-professionals helpen snel veranderingen in websiteprestaties te identificeren en waardevolle inzichten te ontdekken.
De sleutel tot het maken van waardevolle dashboards is het gebruik van gemakkelijk te begrijpen visuele elementen zoals lijndiagrammen, staafdiagrammen en tabellen.
In combinatie met gegevens van Google Search Console biedt Looker Studio krachtige tools om aangepaste en gedetailleerde dashboards te maken die uw SEO-strategie kunnen verbeteren.
bron: YouTube
Uitgelichte afbeelding: Cgwide/Shutterstock

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!