fbpx

ChatGPT verhoogt de productiviteit met 40% voor schrijftaken [STUDY]

ChatGPT verhoogt de productiviteit met 40% voor schrijftaken [STUDY]

Share This Post


Uit een nieuwe gerandomiseerde gecontroleerde studie door economen van Harvard en Stanford blijkt dat ChatGPT de productiviteit van professionals die dagelijkse typetaken uitvoeren aanzienlijk kan verhogen.

Deelnemers werden willekeurig toegewezen aan realistische werksimulaties met of zonder toegang tot ChatGPT.

Degenen met toegang tot de AI-tool voltooiden taken 40% sneller en produceerden 18% hogere kwaliteit, volgens deskundige beoordelaars.

De studie voegt nuance toe aan debatten over hoe AI werkplekken zal beïnvloeden, waarbij wordt vastgesteld dat ChatGPT menselijke professionals eerder zal versterken dan vervangen.

ChatGPT-productiviteitsonderzoek

Onderzoek door economen Shoji Noy van Harvard University en Zixuan Zhang van Stanford University gaf meer dan 450 hoogopgeleide professionals realistische schrijftaken die vergelijkbaar zijn met hun echte werk.

Onder de deelnemers waren marketeers, consultants, data-analisten en andere beroepen die regelmatig schriftelijke documenten produceren.

De studie onthult:

“Werknemers die tijdens het experiment aan ChatGPT werden blootgesteld, rapporteerden twee weken na het experiment twee keer zoveel kans om het in hun daadwerkelijke werk te gebruiken en twee maanden later 1,6 keer meer kans.”

ChatGPT overbrugt de vaardigheidskloof

Uit het onderzoek bleek dat ChatGPT de ongelijkheid tussen hoger en lager opgeleide professionals verminderde.

Deelnemers die lagere scores behaalden op hun eerste schrijftaak verbeterden meer toen ze toegang kregen tot ChatGPT op hun tweede taak dan de controlegroep.

De studie zegt:

“In de behandelingsgroep werden de aanvankelijke ongelijkheden voor meer dan de helft weggenomen door de behandeling. Deze vermindering van ongelijkheid werd gedreven door het feit dat deelnemers die lager scoorden op de eerste taak meer baat hadden bij toegang tot ChatGPT.”

ChatGPT helpt mensen eerder dan ze te vervangen

De auteurs zeggen dat hun resultaten suggereren dat AI-tools zoals ChatGPT eerder menselijke professionals versterken dan vervangen.

Ze waarschuwen echter dat hun korte experiment een beperkt aantal beroepen en stimuleringsstructuren onderzocht.

“Ten opzichte van onze experimentele bevindingen zullen de directe productiviteitseffecten van ChatGPT in de reële economie iets lager zijn en zal de technologie sterker complementair zijn aan menselijke werknemers.”

De onderzoekers pleiten voor meer studies over hoe productiviteitswinsten van AI zich vertalen in lonen, werkgelegenheid en veranderingen in de vraag in de bredere economie.

Hun experiment geeft aan dat geavanceerde AI-tools een diepgaande invloed zullen hebben op bedrijven en arbeidsmarkten die moeilijk te voorspellen zijn.

Meer details over de studiemethode

De studie was een gerandomiseerde gecontroleerde studie, beschouwd als de gouden standaard voor het evalueren van interventies. Deelnemers werden willekeurig toegewezen om toegang te hebben tot ChatGPT of niet.

De schrijftaken zijn ontworpen op basis van echte activiteiten die professionals op het werk doen, zoals het schrijven van rapporten, persberichten, e-mails, enz. Deelnemers beoordeelden de taken als realistisch.

De uitvoerkwaliteit werd beoordeeld door ervaren professionals die blind waren voor de experimentele conditie. De deelnemers werden aangemoedigd om kwalitatief hoogstaand werk te leveren.

Deelnemers werden gestimuleerd met bonusbetalingen op basis van de kwaliteit van hun schrijven, zoals beoordeeld door deskundige beoordelaars die blind waren voor de studieomstandigheden. Gemiddeld verdienden deelnemers $ 17 per uur.

conclusie

Deze gerandomiseerde trial laat zien dat ChatGPT de productiviteit kan verhogen. Het onderzoek onderzocht echter een beperkt aantal beroepen en incentives.

Nu geavanceerde AI zich door de economie verspreidt, is het belangrijk om door te gaan met het onderzoeken van de gevolgen ervan voor lonen, werkgelegenheid, ongelijkheid en meer.

Hoewel technologie professionals kan versterken, blijven de bredere economische effecten complex en moeilijk te voorspellen.

Uitgelichte afbeelding: Vitor Miranda/ShutterstockSource link

More To Explore

OpenAI sluit gebrekkige AI-detector af
Marketing Nieuwtjes

OpenAI sluit gebrekkige AI-detector af

OpenAI heeft zijn AI-classificatie, een tool die is ontworpen om door AI gegenereerde tekst te identificeren, stopgezet na kritiek op de nauwkeurigheid ervan. De beëindiging

WACHT! VOORDAT JE GAAT...

Geef me jouw E-mail Address, en dan stuur ik je een GRATIS kopie van mijn boek, waarin ik je laat zien hoe je jouw inkomen kan verdubbelen in 90 dagen!