fbpx

De freelance SEO-reis, hoe te beginnen met SEO

De freelance SEO-reis, hoe te beginnen met SEO

Share This Post


SEO is een veld vol kansen om een ​​bevredigende carrière op te bouwen, hoewel er geen duidelijk omschreven pad is om te beginnen.

Er is niet noodzakelijkerwijs een diploma vereist om in SEO te werken. Hierdoor vragen veel aspirant-professionals zich af hoe ze kunnen bewijzen dat ze gekwalificeerd zijn voor de baan.

Als je tien SEO-professionals vraagt ​​hoe ze aan hun eerste baan zijn gekomen, krijg je waarschijnlijk tien verschillende antwoorden. Een of meer van deze antwoorden zullen waarschijnlijk draaien om freelancen.

Werken als een onafhankelijke contractant is hoe een aanzienlijk percentage van de mensen aan de slag gaat met SEO. Sommigen gebruiken freelancen als opstap naar een interne of bureaufunctie, terwijl anderen er hun hele carrière omheen bouwen.

Volgens onze State of SEO in 2022-gegevens kunnen professionals aanzienlijk succes boeken door te freelancen. Ongeveer 45% van de respondenten van zelfstandigen en werknemers gaf aan tussen $ 75.000 en $ 149.000 te verdienen.

In dit artikel gaan we dieper in op de gegevens rond deze merkwaardige groep SEO-professionals.

Hoe word je een SEO freelancer? Wat doet een SEO-freelancer? Het belangrijkste is: hoe krijgt een SEO-freelancer klanten?

Dit artikel gaat dieper in op de gegevens in ons jaarlijkse State of SEO-rapport. Download het volledige rapport om uw eigen gegevens te bekijken.

Veel SEO-professionals beginnen als freelancers

Freelancen is een populaire optie voor SEO-professionals aan het begin van hun carrière.

Toen we vroegen hoe lang SEO-professionals al in het veld werken, zei meer dan 45% van de zelfstandige respondenten dat ze minder dan vijf jaar ervaring hebben.

Dit aantal is niet verrassend als je begrijpt waarom velen in de eerste plaats de freelanceroute nemen.

Als u geen veteraan in de branche bent met een gevestigde portefeuille, kan het een uitdaging zijn om fulltime werk te vinden in een interne of externe functie.

In een veld zonder formele opleiding is freelancen een manier om de ervaring op te bouwen waar werkgevers naar op zoek zijn.

Dat gezegd hebbende, is zelfstandig ondernemerschap niet uitsluitend een vorm van beginnende beroepsactiviteit. Zoals onze gegevens in de volgende sectie laten zien, verdienen freelancers meestal een hoger dan gemiddeld salaris, waardoor ze een haalbare optie zijn om op lange termijn na te streven.

Zelfstandigen zijn een kleinere groep, maar met een gemiddeld hoger inkomen

Zoals vermeld aan het begin van dit artikel, geeft 44,5% van de zelfstandigen en werknemers aan dat ze een salaris verdienen van meer dan $ 75.000 per jaar.

Dit aantal is vooral opmerkelijk als je kijkt naar hoeveel jaar ervaring freelancers hebben.

Van het totale aantal respondenten met minder dan twee jaar ervaring was 9,4% zelfstandige of oprichter.
Van het totale aantal respondenten met twee tot vier jaar ervaring was 10,1% zelfstandige of oprichter.
Bijna de helft van alle freelancers en oprichters (45,6%) had vier jaar of minder ervaring.

Hoewel freelancers en oprichters een relatief kleine groep vormen in vergelijking met anderen, kunnen ze vaak hogere tarieven hanteren dan hun collega’s. Slechts 6,7% van de freelancers en oprichters verdiende een salaris van $ 34.000 of minder.

Het is echter belangrijk op te merken dat “oprichters” mogelijk rekening houden met de hogere salarisniveaus die in deze groep worden aangetroffen, wat betekent dat freelancers mogelijk een bedrijfsboek moeten opbouwen voordat ze de hogere tarieven in rekening brengen.

Hoe SEO-freelancers werken en zaken vinden

Toen we SEO-freelancers vroegen welke kanalen de meeste omzet genereren, antwoordden ze:

Verwijzingen naar het netwerk (9,5%).
Zoeken (8,9%).
Persoonlijke netwerken (8,7%).
Sociaal organisch (7,7%).
Bovenwerk (7,7%).

Zoals de gegevens suggereren, vertrouwen freelancers voornamelijk op reputatie en mond-tot-mondreclame om werk te genereren.

Dit zet nieuwere SEO-professionals in het nadeel, omdat ze minder snel de ervaring, portfolio’s of klantenlijsten hebben die nodig zijn om een ​​baan binnen te halen.

Dit is waar organisch zoeken en sociale media om de hoek komen kijken. Nieuwere freelancers kunnen zichzelf bewijzen door hun diensten op de markt te brengen via een website en profielen op sociale media.

Freelance vacaturesites zoals Upwork bieden een andere route voor freelancers om te nemen wanneer ze niet het voordeel van mond-tot-mondreclame hebben om hun volgende optreden binnen te halen.

Kleinere percentages zelfstandigen geven ook aan betaalde kanalen zoals Google Ads (7,5%) en advertenties op sociale media (6,1%) te gebruiken om werk te vinden.

Een SEO-freelancer zijn is zwaar, maar het biedt kansen

Freelancen is niet voor bangeriken. Behalve dat ze verantwoordelijk zijn voor het vinden van hun eigen klanten, wordt van freelancers verwacht dat ze een breder scala aan diensten bieden dan andere SEO-professionals.

Een SEO-professional die met een intern team werkt, kan bijvoorbeeld als enige verantwoordelijk zijn voor het controleren van nieuwe websites van klanten. Aan de andere kant kan van een freelancer worden verwacht dat hij de site controleert, uitzoekt hoe de site kan worden geoptimaliseerd voor betere resultaten en vervolgens het plan uitvoert.

Zelfstandig zijn brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Er zijn echter unieke kansen bij freelancen die opwegen tegen de nadelen.

We hebben de bovengemiddelde salarissen genoemd, en het zou nalatig zijn om de vrijheid die freelancen biedt niet te noemen.

Door als onafhankelijke contractant in SEO te werken, kunnen mensen vanuit huis werken en hun eigen uren bepalen. Dit niveau van flexibiliteit kan een gezondere balans tussen werk en privé creëren in vergelijking met werken op kantoor, aangezien freelancers zich gemakkelijk kunnen concentreren op andere levensprioriteiten.

Aan de andere kant kun je besluiten om freelancen te gaan doen om erachter te komen dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen.

Dat is prima, want de ervaring die je opdoet, maakt je waardevoller voor werkgevers. Na een paar jaar freelancen, ben je beter gepositioneerd om naar een interne of bureaurol te verhuizen.

SEO-freelancers kunnen overstappen naar een fulltime baan

Een SEO-freelancer zijn is geen levenslange verbintenis. Hoewel sommigen daar gedijen, is het aannemersleven niet voor iedereen weggelegd.

Het idee om je eigen klanten te vinden, je eigen salaris te genereren en het werk van meerdere mensen te doen, is begrijpelijkerwijs intimiderend. Dat betekent niet dat het de moeite niet waard is.

SEO-freelancers met zelfs maar een jaar of twee ervaring zijn uniek gekwalificeerd om fulltime te gaan werken.

Hier is een lijst met redenen:

Door een breed scala aan diensten uit te voeren, heb je ervaring in het werken in veel verschillende rollen.
Door een klantenbestand op te bouwen, beschikt u over voldoende referenties voor vacatures wanneer u solliciteert.
Uw connecties via freelancers kunnen leiden tot een vast dienstverband bij andere bedrijven.

Kortom, het nemen van de minder bewandelde weg kan leiden tot kansen die voorheen niet beschikbaar waren.

U kunt al onze eigen gegevens over de carrières van freelancers, evenals SEO-professionals in interne en bureaufuncties vinden in ons jaarlijkse State of SEO-rapport.

Uitgelichte afbeelding: Paulo Bobita/Search Engine JournalSource link

More To Explore

WACHT! VOORDAT JE GAAT...

Geef me jouw E-mail Address, en dan stuur ik je een GRATIS kopie van mijn boek, waarin ik je laat zien hoe je jouw inkomen kan verdubbelen in 90 dagen!