fbpx

Getty Images klaagt Stability AI aan wegens inbreuk op auteursrecht

Getty Images klaagt Stability AI aan wegens inbreuk op auteursrecht

Share This Post


In een rechtszaak die op 3 februari werd aangespannen en maandag openbaar werd gemaakt, beweerde Getty Images dat het kunstmatige intelligentiebedrijf Stability AI, Inc. inbreuk had gemaakt op het intellectuele eigendom van het visuele mediabedrijf.

De rechtszaak, ingediend bij een Amerikaanse districtsrechtbank in Delaware na een afzonderlijke rechtszaak door Getty tegen Stability in het VK, beschuldigde het in Londen gevestigde generatieve AI-bedrijf van het kopiëren van meer dan 12 miljoen foto’s en ondertitels en bijbehorende metadata zonder toestemming.

Beschermde afbeeldingen die naar verluidt zijn gebruikt om de tekst-naar-afbeelding-tool te trainen

Volgens de indiening gebruikte Stability Getty’s IP in strijd met het handelsmerkrecht om zijn stabiele uitzendmodel te trainen.

Stable Diffusion, een latent tekst-naar-beeld-model dat wordt gebruikt om fotorealistische beelden te genereren op basis van tekstinvoer, wordt door Getty gezien als een directe concurrent van creatieve beelden.

De rechtszaak beweert verder dat het handelsmerk Getty IP werd gebruikt als trainingsgegevens voor het AI-platform en “de grootschalige inbreuk op de inhoud van Getty Images heeft tot nu toe centraal gestaan ​​in het succes ervan.”

Getty heeft beweerd dat de output van Stable Diffusion vaak een aangepaste versie van een Getty Images-watermerk bevatte. De klacht van Getty beweert dat dergelijk gebruik, vooral in afbeeldingen van lage kwaliteit, verwarring schept over de bron van de afbeelding en ten onrechte een associatie impliceert.

De IP-implicaties van door AI gegenereerde kunst zijn nog onduidelijk

Dit is niet de eerste op AI gebaseerde inbreuk op het auteursrecht die naar voren komt. Vorige maand spande een drietal kunstenaars uit San Francisco, Sarah Andersen, Kelly McKernan en Karla Ortiz, een rechtszaak aan tegen Stability AI en DeviantArt, omdat ze beweerden dat hun platforms inbreuk hadden gemaakt op de rechten van artiesten met afbeeldingen die van internet waren verwijderd.

“Deze laatste rechtszaak zet het debat voort en het argument dat OpenAI niet het recht heeft om openbaar geposte inhoud te gebruiken of ervan te leren, althans niet zonder enige vorm van krediet en compensatie”, zegt Brent Csutoras, expert op het gebied van digitale marketing en mede-oprichter en manager. partner van Alpha Brand Media, het moederbedrijf van Search Engine Journal.

De rechtszaak van de artiesten, die nog niet voor de rechter is gekomen, was de eerste die zich richtte op de generatieve inbreuk op het auteursrecht door AI, een duister juridisch gebied zonder gevestigd precedent.

“Artiesten worden al zolang we ons kunnen herinneren door anderen geïnspireerd, maar ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat er een verschil is tussen wat een mens als inspiratie voor zijn eigen kunst neemt, en wat een AI kan doen door te inspireren -se in miljoenen van openbaar beschikbare kunst’, zei Csutoras. “Het is redelijk om te beweren dat als ze toestemming moesten vragen of deze kunst niet konden gebruiken, ze niet over de kwaliteitstools zouden beschikken die ze vandaag maken.”

Uitgelichte afbeelding: Cagkan Sayin/ShutterstockSource link

More To Explore

OpenAI sluit gebrekkige AI-detector af
Marketing Nieuwtjes

OpenAI sluit gebrekkige AI-detector af

OpenAI heeft zijn AI-classificatie, een tool die is ontworpen om door AI gegenereerde tekst te identificeren, stopgezet na kritiek op de nauwkeurigheid ervan. De beëindiging

WACHT! VOORDAT JE GAAT...

Geef me jouw E-mail Address, en dan stuur ik je een GRATIS kopie van mijn boek, waarin ik je laat zien hoe je jouw inkomen kan verdubbelen in 90 dagen!