Google heeft aangekondigd dat het deelneemt aan het Speech Accessibility Project om geavanceerde spraakherkenningssystemen te helpen ontwikkelen die kunnen voorzien in de behoeften van mensen met spraakbeperkingen.
Spraakherkenning wordt gebruikt om toegang te krijgen tot websites, spraakvertaling, spraakassistenten en om apparaten te bedienen.
Maar het kan moeilijk zijn voor spraakgestuurde apparaten en diensten om te werken als het spraakpatroon van een gebruiker onder andere wordt beïnvloed door de ziekte van Lou Gehrig, de ziekte van Parkinson of het syndroom van Down.
Het project heeft tot doel deze situatie te veranderen door een project te creëren dat vijf technologiebedrijven samenbrengt die kunnen samenwerken om de uitdaging op te lossen om spraakherkenning te laten werken voor mensen met niet-standaard spraakpatronen.
Het project zal eerst met Engels werken en daarna uitbreiden naar andere talen.
De website van het Speech Accessibility Project legt uit:
“…zonder diverse en representatieve data kunnen ML-modellen geen diversiteit aan spraak leren begrijpen. Dit project wil daar verandering in brengen door de dataset te creëren die nodig is om deze machine learning-modellen effectiever te trainen.”
Nieuw project om toegankelijkheid te verbeteren
Het Speech Accessibility Project is een nieuw programma van de University of Illinois en vijf technologiebedrijven die samenwerken om technologie te creëren die spraakgestuurde technologie toegankelijk maakt voor een grotere groep mensen.
De volgende bedrijven maken deel uit van het nieuwe initiatief:
Amazon Apple Google Meta Microsoft
Op de projectwebsite staat het probleem dat ze zullen oplossen:
“De huidige spraakherkenningssystemen, zoals stemassistenten en vertaalhulpmiddelen, herkennen niet altijd mensen met een diversiteit aan spraakpatronen die vaak worden geassocieerd met een handicap.
Dit omvat spraak die is aangetast door de ziekte van Lou Gehrig of amyotrofische laterale sclerose, de ziekte van Parkinson, hersenverlamming en het syndroom van Down.
Inderdaad, veel mensen in deze en andere gemeenschappen kunnen mogelijk niet profiteren van de nieuwste spraakherkenningstools.”
Toegankelijkheidsoplossing voor spraakherkenning
Het spraaktoegankelijkheidsproject verzamelt voorbeelden van verschillende spraakpatronen en creëert een geanonimiseerde dataset.
Deze dataset zal vervolgens worden gebruikt om machine learning-modellen te bouwen die de verscheidenheid aan stempatronen die momenteel onvoldoende worden bediend, beter kunnen begrijpen.
Project Euphonia
Google lanceerde in 2019 zijn eigen op AI-gebaseerde toegankelijkheidsinitiatief genaamd Project Euphonia. Dit project hielp Google om spraakherkenning aan te passen om niet-standaard gesproken Engels te kunnen begrijpen.
Dit project verzamelde opnames van spraakpatronen van meer dan 2.000 deelnemers aan het Google-project.
Een van de bijdragen van Google aan het Speech Accessibility Project is om het voor Project Euphonia-deelnemers gemakkelijker te maken om anoniem hun spraakpatroonvoorbeelden bij te dragen aan het nieuwe toegankelijkheidsproject.
Google’s advertentie zei:
“We hopen dat we, door deze datasets beschikbaar te stellen aan onderzoeks- en ontwikkelingsteams, kunnen helpen de communicatiesystemen voor iedereen te verbeteren, ook voor mensen met een handicap.”
Geavanceerde spraakherkenning
Dit nieuwe project is een mijlpaal in het creëren van technologie die mensen met niet-standaard spraakpatronen van dienst kan zijn.
Wat dit nieuwe project spannend maakt, is dat de vijf technologiebedrijven zullen samenwerken om spraakherkenningsproblemen op te lossen in plaats van in afzonderlijke silo’s te werken.
Het verbeteren van de toegang tot apparaten en internet voor achtergestelde gemeenschappen komt iedereen ten goede.
citaten
Google-advertentie
Nieuwe manieren om spraakherkenning voor iedereen te laten werken
Projectwebsite
Officiële website van het spraaktoegankelijkheidsproject
Uitgelichte afbeelding door Shutterstock/Krakenimages.com

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!