Het plan van Google om zijn kunstmatige-intelligentie-chatbot, Bard, in Europa te lanceren, is op een regelgevend obstakel gestuit.
Volgens de Irish Data Protection Commission heeft Google niet genoeg details verstrekt over het gegevensprivacybeleid van Bard, wat heeft geleid tot een vertraging bij zijn EU-debuut.
Bard-lancering gestopt door zorgen over gegevensprivacy
De Commissie stelde dat de door Google gepresenteerde informatie over de privacybescherming van EU-burgers van haar nieuwe generatieve AI-tool onvoldoende was.
Dit tekort heeft de lancering van Bard in de EU, die voor deze week gepland stond, vertraagd.
De Ierse toezichthouder roept op tot een grondige beoordeling van de naleving door Bard van de EU-regels voor gegevensbescherming.
Google zal worden onderworpen aan voortdurende beoordelingen van zijn privacypraktijken, die zullen worden gedeeld met andere Europese gegevensbeschermingsinstanties.
EU-regelgevingskader voor AI-systemen
De EU reguleert proactief AI-systemen en geeft prioriteit aan veiligheid, transparantie en non-discriminatie.
Het eerste door de EU voorgestelde regelgevingskader voor AI, bekend als de AI-wet, ligt op schema om de belangrijkste wereldwijde wet inzake AI te worden.
Deze voorgestelde wetgeving classificeert AI-systemen op basis van hun risico voor gebruikers en kent dienovereenkomstig reguleringsniveaus toe.
De AI-wet vereist dat AI-systemen zoals Google’s Bard en andere generatieve AI-modellen aan transparantie-eisen voldoen.
Deze omvatten het openbaar maken van door AI gegenereerde inhoud, ervoor zorgen dat het model geen illegale inhoud genereert en het publiceren van auteursrechtelijk beschermde gegevenssamenvattingen voor training.
De impact van de AI-wet op AI-inzet
De AI-wet, goedgekeurd door leden van het Europees Parlement (EP-leden) op 14 juni, zal naar verwachting de inzet van AI-systemen in de EU beïnvloeden.
De onderhandelingen over de definitieve vorm van de wet zullen nu beginnen met de EU-landen in de Raad, met als doel om tegen het einde van het jaar tot een akkoord te komen.
De strenge eisen van de wet zijn opgesteld om de toekomst van AI-technologie in de EU vorm te geven.
Zoals Google’s Bard aantoonde, moeten technologiebedrijven die AI-tools over de hele wereld willen inzetten, goed letten op deze veranderende regelgeving.
Google’s toewijding aan de verantwoorde inzet van AI
Ondanks de tegenslag blijft Google zich inzetten voor het uitbreiden van de beschikbaarheid van Bard.
Een Google-woordvoerder verklaarde:
“We hebben in mei gezegd dat we Bard beter beschikbaar wilden maken, ook in de Europese Unie, en dat we dat op een verantwoorde manier zouden doen, na overleg met experts, regelgevers en beleidsmakers.”
Google’s Bard, een concurrent van OpenAI’s ChatGPT en Microsoft’s Bing Chat, is sinds maart gelanceerd in 180 landen, waaronder de VS en het VK.
Google moet echter nog worden gelanceerd in EU-landen, waar strikte privacyregels generatieve AI-tools zoals ChatGPT al onder de loep hebben genomen op vermeend verkeerd gebruik van gegevens en het ontbreken van een gezagsgetrouw algoritme.
Op te sommen
Het uitstellen van de EU-lancering van Google’s Bard is niet alleen een tegenvaller voor Google. Het is een boodschap voor alle technologiebedrijven om gegevensprivacy serieus te nemen.
De introductie van de AI-wet zal de regelgeving voor AI-systemen verder aanscherpen, waardoor bedrijven moeten aantonen dat ze zich inzetten voor transparantie en privacy.
bronnen: Politico, Europees Parlement
Uitgelichte afbeelding: Iljanaresvara Studio/Shutterstock

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!