fbpx

Google schikt rechtszaak over consumentenprivacy voor $ 85 miljoen

Share This Post


Het moederbedrijf van Google, Alphabet Inc. zal $ 85 miljoen betalen om een ​​rechtszaak over consumentenprivacy te schikken die is aangespannen door de staat Arizona.

De rechtszaak, die in mei 2020 werd aangespannen, beweerde dat de zoekmachine de Consumer Fraud Act van de staat schond en internetgebruikers misleidde over het gebruik van locatiegegevens en praktijken voor het verzamelen van gegevens. Het beschuldigde Google ervan door te gaan met het volgen van de locaties van gebruikers zonder toestemming om de advertentie-inkomsten te verhogen, zelfs nadat gebruikers de locatiegeschiedenis in hun instellingen hadden uitgeschakeld.

Het kantoor van de procureur-generaal van Arizona, Mark Brnovich, begon de praktijken voor het verzamelen van locatiegegevens van Google te onderzoeken nadat een verhaal van Associated Press uit 2018 onthulde hoe de zoekmachine van het bedrijf de bewegingen van gebruikers volgt.

“Toen ik tot procureur-generaal werd gekozen, beloofde ik de Arizonanen dat ik voor hen zou vechten en iedereen verantwoordelijk zou houden, inclusief bedrijven als Google”, zei Brnovich in een persbericht. “Ik ben trots op deze historische schikking die aantoont dat geen enkele entiteit, zelfs geen grote technologiebedrijven, boven de wet staat.”

De schikking omvat $ 77.250.000 betaald aan het Arizona General Fund en een extra $ 7.750.000 aan externe raadslieden van het Office of the Attorney General. Het grootste deel van de schikking zal door de wetgevende macht van Arizona worden gebruikt om inspanningen en doeleinden op het gebied van onderwijs, breedband en internetprivacy te financieren.

Volgens de voorwaarden van de overeenkomst hoeft Google geen wangedrag of overtreding van wetten toe te geven.

Google voerde aan dat de rechtszaak gebaseerd was op verouderd beleid dat jaren geleden is gewijzigd

In haar verdediging beweerde Google dat de rechtszaak van Arizona was gebaseerd op verouderd beleid dat niet meer in gebruik is.

“We bieden eenvoudige bediening en automatische verwijderingsopties voor locatiegegevens, en we werken er altijd aan om de gegevens die we verzamelen te minimaliseren”, zei Google-woordvoerder José Castañeda in een verklaring. “We zijn verheugd dat deze kwestie is opgelost en zullen ons blijven concentreren op het leveren van nuttige producten voor onze gebruikers.”

In 2021 waren de advertentie-inkomsten goed voor 81% ($ 209,5 miljard) van Google’s omzet van $ 257,6 miljard. Veel hiervan wordt gegenereerd door het verzamelen van gebruikersgegevens, met of zonder uitdrukkelijke toestemming en/of medeweten.

Als, zoals Google beweert, de rechtszaak is gebaseerd op beleid dat niet langer in de praktijk is, zou deze schikking die inkomsten niet significant beïnvloeden.

De zoekmachine-gigant probeerde eerder de zaak te laten afwijzen, met het argument dat de staatswetten voor consumentenbescherming vereisen dat de vermeende fraude verband houdt met een verkoop of advertentie. Een rechter wees dat verzoek in januari af.

Google wordt geconfronteerd met een aantal vergelijkbare rechtszaken

Deze zaak in Arizona is slechts een van de vele rechtszaken over privacyschendingen waarmee Google wordt geconfronteerd. Een groep procureurs-generaal van de staat, waaronder Indiana, Texas en het District of Columbia, heeft soortgelijke klachten ingediend over locatiegegevens bij hun respectieve staatsrechtbanken.

In januari 2022 wees een Amerikaanse districtsrechter in Californië twee van de vijf vorderingen af ​​in een class action-rechtszaak waarin Google werd beschuldigd van het verzamelen van applicatiegegevens van Android-gebruikers op een manier die vergelijkbaar is met die beschreven door de procureur-generaal van Arizona. Alfabet Inc. hij vroeg niet om afwijzing van de andere drie vorderingen.Source link

More To Explore

WACHT! VOORDAT JE GAAT...

Geef me jouw E-mail Address, en dan stuur ik je een GRATIS kopie van mijn boek, waarin ik je laat zien hoe je jouw inkomen kan verdubbelen in 90 dagen!