fbpx

Google Search Console-zelfstudie: Analyse van verkeersdaling

Google Search Console-zelfstudie: Analyse van verkeersdaling

Share This Post


In een YouTube-video biedt Google-zoekadvocaat Daniel Waisberg waardevolle tips om snel de redenen voor een afname van het Google-zoekverkeer op te sporen en te analyseren.

De timing van deze informatieve gids is perfect, aangezien Google zojuist de Core Algorithm Update van maart 2023 heeft voltooid. Veel mensen evalueren nu de impact ervan op hun websites.

Als u probeert te achterhalen welke invloed de update op uw site heeft gehad, is het prestatierapport van Search Console een goed beginpunt.

Waisberg laat zien hoe het prestatierapport van Search Console, in combinatie met Google Trends, u kan helpen bij het onderzoeken van veranderingen in verkeerspatronen.

Belangrijkste redenen voor organische verkeersdalingen

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een daling in organisch verkeer. Waisberg benadrukt deze hoofdoorzaken:

Technische problemen: fouten waardoor Google uw pagina’s niet kan crawlen, indexeren of weergeven aan gebruikers. Dit kunnen technische problemen zijn op site- of paginaniveau.
Handmatige acties: Als uw website niet voldoet aan de richtlijnen van Google, zijn sommige pagina’s of de hele site mogelijk minder zichtbaar in de zoekresultaten van Google.
Algoritme-updates: Kernupdates kunnen de prestaties van sommige pagina’s op Google Zoeken in de loop van de tijd veranderen, waardoor het verkeer langzaam afneemt.
Wijziging van zoekinteresses: Wijzigingen in gebruikersgedrag of externe invloeden kunnen de vraag naar bepaalde zoekopdrachten beïnvloeden.
Seizoenseffecten: Regelmatige verkeersschommelingen als gevolg van het weer, feestdagen of vakanties.
Rapporteer fouten: Plotselinge grote veranderingen gevolgd door een snelle terugkeer naar normaal kunnen wijzen op een simpele storing.

Analyse van verkeersdaling met behulp van het prestatierapport van Search Console

Het prestatierapport van Search Console is een effectief hulpmiddel om verkeersfluctuaties te begrijpen.

Volg deze eenvoudige stappen om toegang te krijgen tot het prestatierapport in Google Search Console:

Meld u aan bij de Google Search Console-website op search.google.com/search-console. Klik op de website die u wilt analyseren. Klik in het linkerzijbalkmenu op “Prestaties”.

U ziet nu het prestatierapport voor de geselecteerde accommodatie, waarin gegevens worden weergegeven zoals het totale aantal klikken, vertoningen, de gemiddelde klikfrequentie (CTR) en de gemiddelde positie van uw website.

Waisberg stelt verschillende manieren voor om de gegevens te analyseren:

Breid het datumbereik uit tot 16 maanden om de achteruitgang in context te zien en eventuele patronen of trends te identificeren. Exporteer en bewaar gegevens periodiek om toegang te krijgen tot meer dan 16 maanden aan informatie. Vergelijk de verlofperiode met een vergelijkbare periode (bijvoorbeeld dezelfde maand vorig jaar of dezelfde dag vorige week) om de exacte veranderingen te identificeren. Verken alle beschikbare tabbladen om te bepalen of er alleen wijzigingen zijn aangebracht voor specifieke zoekopdrachten, pagina’s, landen, apparaten of zoekskins. Vergelijk zeker hetzelfde aantal dagen en liefst dezelfde dagen van de week. Analyseer verschillende zoektypen afzonderlijk om te begrijpen of de daling beperkt was tot het tabblad Zoeken, Google Afbeeldingen, Video of Nieuws.

Google Trends gebruiken voor brancheanalyse

Google Trends biedt informatie over internetzoekopdrachten, afbeeldingen, nieuws, winkelen en YouTube-trends.

Waisberg raadt aan om het te gebruiken om:

Analyseer algemene trends in uw branche of land om veranderingen in gebruikersgedrag of concurrerende producten te identificeren. Segmenteer uw gegevens op land en categorie om meer relevante informatie over het publiek van uw website te krijgen. Onderzoek de zoekopdrachten die verkeer naar uw site leiden op seizoensgebonden schommelingen of trends.

Op te sommen

Het is cruciaal om de redenen voor de daling van het Google-zoekverkeer te begrijpen. Met prestatierapportage van Search Console en Google Trends kunt u de oorzaken van deze dalingen identificeren en analyseren, zodat u op de hoogte blijft van trends in de branche en uw online aanwezigheid behoudt.

In zijn volgende video onderzoekt Waisberg meer manieren om zoekprestaties te analyseren, waaronder het gebruik van een bellendiagram.

Uitgelichte afbeelding: screenshot van YouTube, maart 2023.

bron: YouTubeSource link

More To Explore

WACHT! VOORDAT JE GAAT...

Geef me jouw E-mail Address, en dan stuur ik je een GRATIS kopie van mijn boek, waarin ik je laat zien hoe je jouw inkomen kan verdubbelen in 90 dagen!