fbpx

Google verwijdert transcodering van Web Light-webpagina’s

Google verwijdert transcodering van Web Light-webpagina's

Share This Post


Google heeft aangekondigd dat het de zeven jaar oude Web Light-service, die webpagina’s optimaliseerde voor apparaten met langzame mobiele apparaten en mobiele verbindingen, met pensioen zal gaan.

De officiële documentatie van de Google-ontwikkelaarspagina voor Web Light Google en de bijbehorende user-agent (googleweblight) zijn verwijderd.

Google WebLight

Het doel van de Web Light-service, geïntroduceerd in 2015, was om het web toegankelijker te maken voor gebruikers in landen met trage verbindingen en mobiele apparaten.

De service werkte door webpagina’s te optimaliseren, zodat het downloaden 80% minder data verbruikte, wat resulteerde in een verviervoudiging van de snelheid op langzamere 2G mobiele netwerken.

Volgens Google betekent de dienst een toename van 50% in verkeer naar webpagina’s.

Web Light werkte eerder in Chrome- en Android-browsers en alleen wanneer Google een trage verbinding detecteerde. De functionaliteit was niet ingeschakeld voor desktop- of tabletapparaten, alleen voor mobiele apparaten met trage verbindingen.

Google Analytics werkte nog steeds op pagina’s die waren geoptimaliseerd voor Web Light.

In termen van advertentieweergave ondersteunden Web Light-geoptimaliseerde pagina’s Sovrn-, Zedo-, AdSense- en Google-uitgeverstags.

Daarom had Web Light in theorie geen invloed op de advertentie-inkomsten moeten hebben, maar zou deze eerder moeten toenemen, aangezien getranscodeerde webpagina’s destijds tot 50% meer verkeer ontvingen.

De service werd voor het eerst geïntroduceerd in Indonesië en vervolgens in India.

De inmiddels ter ziele gegane documentatie beschrijft de functionaliteit van Web Light:

“Google toont snellere, lichtere pagina’s aan mensen die zoeken op langzame mobiele clients.

Om dit te doen, transcoderen (converteren) we webpagina’s on-the-fly naar een versie die is geoptimaliseerd voor langzame clients, zodat die pagina’s sneller laden en tegelijkertijd gegevens besparen.

Deze technologie wordt Web Light genoemd.

Web Light-pagina’s behouden de meeste relevante inhoud en bieden gebruikers een link om de originele pagina te bekijken. “

De weblamp is niet meer nodig

Zeven jaar later betekende de beschikbaarheid van goedkope maar krachtige mobiele apparaten en een verbetering van de mobiele verbindingssnelheid dat de behoefte aan de dienst niet langer nodig was.

Volgens Statista vond 99% van het mobiele datagebruik in India in 2021 plaats op 4G-apparaten.

In 2015 waren er slechts 47 miljoen 4G-compatibele apparaten vergeleken met 650 miljoen in 2021.

De Google-ontwikkelaarsdocumentatie voor Web Light verwijderd en een opmerking toegevoegd aan de Google User Agent-documentatie om aan te geven dat de Web Light User Agent buiten gebruik is gesteld.

De advertentie van Google zei:

“Web Light-documentatie is verwijderd en de Web Light-gebruikersagent is buiten gebruik gesteld.

We hebben Web Light geïntroduceerd om ons in staat te stellen snellere en lichtere pagina’s weer te geven aan mensen die zoeken op invoerapparaten.

Hoewel deze functie werkte zoals bedoeld en een bredere toegang tot de rijkdom van internet mogelijk maakte, heeft de toegenomen betaalbaarheid van krachtigere smartphones de behoefte aan deze functionaliteit verminderd.

We blijven ons inzetten voor het ontwikkelen en verfijnen van de zoekervaring om aan de veranderende behoeften van onze gebruikers te voldoen.”

Uitgelichte afbeelding door Shutterstock/Asier RomeroSource link

More To Explore

WACHT! VOORDAT JE GAAT...

Geef me jouw E-mail Address, en dan stuur ik je een GRATIS kopie van mijn boek, waarin ik je laat zien hoe je jouw inkomen kan verdubbelen in 90 dagen!