Google heeft de gids over Cross Domain Canonicals voor gesyndiceerde inhoud bijgewerkt; de gids voor gesyndiceerd nieuws blijft echter hetzelfde.
Canonicals tussen domeinen
Een canoniek linkelement is een manier om zoekmachines te vertellen dat een webpagina niet als de oorspronkelijke bron van de inhoud moet worden beschouwd, dat deze als een dubbele pagina moet worden beschouwd en ook met een link naar de pagina moet verwijzen dat Google deze als de origineel (de canonieke pagina).
Een cross-domein canonieke is wanneer de dubbele pagina op een geheel andere website (domein) verschijnt.
Google heeft de crawl- en indexeringsinstructies op dinsdag 2 mei 2022 geüpdatet om instructies over cross-domein canonicals te verwijderen.
Maar deze verandering was verwarrend omdat het leek te wijzen op een verandering in de manier waarop canonieke teksten tussen domeinen worden gebruikt, maar er was geen expliciete verklaring over om te bevestigen dat er een verandering was.
We hebben dinsdag contact opgenomen met iemand bij Google om te vragen of domeinoverschrijdende canoniek niet langer wordt ondersteund.
We kregen te horen dat ze woensdag opnieuw contact met ons zouden opnemen om opheldering te geven, maar in de tussentijd was de betreffende documentatie bijgewerkt.
Dat gezegd hebbende, Google host NOG STEEDS tegenstrijdige oudere gidsen … Helder als modder?
Google werkt de crawl- en indexeringsinstructies bij
Er zijn twee wijzigingen in de richtlijnen voor het gebruik van domeinoverschrijdende canonieke inhoud voor niet-nieuws gesyndiceerde inhoud.
Wijzig nr. 1: Gids verwijderd
De eerste wijziging betrof hun handleiding voor kruipen en indexeren om dubbele inhoud te voorkomen.
Google heeft de handleiding voor crawlen en indexeren geüpdatet om een aanbeveling voor het gebruik van een domeinoverschrijdende canoniek te verwijderen.
Dit is wat er is verwijderd:
“Redenen voor het specificeren van een canonieke URL
…Om gesyndiceerde inhoud te beheren.
Als u uw inhoud verspreidt voor publicatie op andere domeinen, wilt u misschien dat een specifieke URL wordt weergegeven in de zoekresultaten.”
Wijzig nr. 2: toegevoegde begeleiding
De tweede wijziging was de toevoeging van nieuwe handleidingen aan de Google-pagina voor het oplossen van canonieke problemen.
De nieuwe richtlijn raadt specifiek af om een domeinoverschrijdende canoniek te gebruiken voor gesyndiceerde inhoud.
Dit is de nieuwe gids:
“Gesyndiceerde inhoud
Het canonieke linkelement wordt niet aanbevolen voor degenen die duplicatie door syndicatiepartners willen vermijden, omdat de pagina’s vaak erg verschillend zijn.
De meest effectieve oplossing is om te voorkomen dat partners uw inhoud indexeren.
Zie Dupliceren van artikelen in Google Nieuws vermijden voor meer informatie, waarin ook advies wordt gegeven over het blokkeren van gesyndiceerde inhoud van Google Zoeken.’
Domeinoverschrijdende canoniek voor gesyndiceerde nieuwsinhoud
De bovenstaande wijzigingen hebben geen invloed op de manier waarop het crawl- en indexeringssysteem van Google Nieuws omgaat met gesyndiceerde inhoud.
Google raadt nog steeds aan dat nieuwsuitgevers die hun nieuwscontent verspreiden, domeinoverschrijdende canonieke teksten blijven gebruiken, zoals uiteengezet in hun bestaande richtlijnen, die niet zijn gewijzigd.
In de gids voor nieuwseditors leest u hoe u dubbele artikelen in Google Nieuws kunt voorkomen.
Er zijn twee manieren om gesyndiceerde inhoud die nieuws is te beheren:
1. Gesyndiceerde nieuwsinhoud binnen de site of het netwerk zelf
“Er zijn een paar manieren waarop nieuwssites Google Nieuws kunnen helpen de originele versie van een nieuwsartikel te vinden.
Gebruik de tag rel=”canonical”.
Als u hetzelfde artikel op meerdere pagina’s op uw site of binnen uw sitenetwerk publiceert, kunt u de tag rel=”canonical” gebruiken.
2. Nieuwsinhoud gesyndiceerd naar sites van derden
Uitgevers die hun nieuwsinhoud aan derden verspreiden, moeten hun syndicatiepartners de “noindex” metarobottagrichtlijn laten gebruiken om te voorkomen dat Googlebot-News gesyndiceerde inhoud die op websites van derden is gepubliceerd, crawlt en indexeert.
De oorspronkelijke bron van nieuwscontent moet de enige content zijn die Googlebot-News crawlt en indexeert.
Dit is de noindex meta-robotrichtlijn die moet worden gebruikt:
De noindex-metatag hierboven mag alleen worden gebruikt op nieuwssites van derden waar de inhoud opnieuw wordt gepubliceerd. Gebruik het niet op de nieuwswebsite waar de originele inhoud wordt gepubliceerd.
Dit is de officiële gids:
“Sta Googlebot-News niet toe
Als u uw artikelen verspreidt naar andere nieuwssites, zorg er dan voor dat alleen de originele versie van uw artikelen wordt weergegeven in Google Nieuws.
Om dit te doen, moeten uw syndicatiepartners een robots-metatag gebruiken om te voorkomen dat Google Nieuws hun versies van uw originele artikel indexeert.”
Aanvullende richtlijnen voor het gebruik van domeinoverschrijdende canonieke documenten
Er is nog meer informatie.
Google heeft in december 2009 richtlijnen gepubliceerd waarin wordt geadviseerd over het gebruik van domeinoverschrijdende canoniek voor gesyndiceerde inhoud/productbeschrijvingen.
De gids in de vorm van vragen en antwoorden:
“Ik bied mijn inhoud/productbeschrijvingen aan voor syndicatie. Moeten mijn redacteuren rel=”canonical” gebruiken?
Dat laten we aan u en uw redactie over. Als de inhoud voldoende vergelijkbaar is, kan het zinvol zijn om rel=”canonical” te gebruiken, als beide partijen het daarmee eens zijn.”
De vorige richtlijnen zijn vermoedelijk vervangen door de nieuwe richtlijnen voor niet-informatieve inhoud op uw canonieke webpagina voor het oplossen van problemen.
“Het canonieke linkelement wordt niet aanbevolen voor degenen die duplicatie door syndicatiepartners willen vermijden, omdat de pagina’s vaak erg verschillend zijn. De meest effectieve oplossing is om te voorkomen dat partners uw inhoud indexeren.”
Lees de nieuwe richtlijnen van Google over het canoniseren van gesyndiceerde inhoud
Problemen met canonicalisatie oplossen: gesyndiceerde inhoud
Vermijd dubbele artikelen in Google Nieuws
Uitgelichte afbeelding door Shutterstock/Asier Romero

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!