Google-analist Gary Illyes biedt advies over grote robots.txt-bestanden, de SEO-impact van herontwerpen van websites en het juiste gebruik van rel-canonieke tags.
Illyes neemt vragen aan die hem via een direct bericht op LinkedIn zijn toegestuurd en beantwoordt deze in het openbaar, wat waardevolle inzichten oplevert voor de SEO-gemeenschap.
Een Google-medewerker die SEO-tips deelt, is al nieuwswaardig. Dat is vooral zo gezien het Illyes is, die niet zo actief is op sociale media als collega’s zoals zoekadvocaat John Mueller en ontwikkelaaradvocaat Martin Splitt.
De afgelopen week heeft Illyes tips gedeeld en advies gegeven over de volgende onderwerpen:
Grote robots.txt-bestanden De SEO-impact van herontwerpen van websites Het juiste gebruik van rel-canonieke tags
Gezien de betrokkenheid die hun posts krijgen, zullen er waarschijnlijk nog meer volgen. Hier is een overzicht van wat je hebt gemist als je hem niet volgt op LinkedIn.
Houd Robots.Txt-bestanden kleiner dan 500 KB
Met betrekking tot een eerder gepubliceerd onderzoek over de grootte van robots.txt-bestanden, deelt Illyes een PSA voor mensen met een bestandsgrootte van meer dan 500 kb.
Screenshot van: linkedin.com/in/garyillyes/, januari 2023.
Illyes adviseert om op de grootte van het robots.txt-bestand van uw website te letten, vooral als het meer dan 500 kb is.
De crawlers van Google verwerken alleen de eerste 500 kB van het bestand, dus het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de belangrijkste informatie als eerste wordt weergegeven.
Door dit te doen, kunt u ervoor zorgen dat Google uw website correct crawlt en indexeert.
Herontwerpen van websites kunnen ervoor zorgen dat rankings “gek” worden
Bij het herontwerpen van een website is het belangrijk om te onthouden dat uw positie in zoekmachines kan worden beïnvloed.
Zoals Illyes uitlegt, komt dit omdat zoekmachines de HTML van uw pagina’s gebruiken om de inhoud van uw site te begrijpen en te categoriseren.
Het aanbrengen van wijzigingen in de HTML-structuur, zoals het afbreken van alinea’s, het gebruik van CSS-stijlen in plaats van H-tags, of het toevoegen van onnodige breek-tags, kan ertoe leiden dat HTML-parsers verschillende resultaten opleveren.
Dit kan de positie van uw site in zoekmachines aanzienlijk beïnvloeden. Of, zoals Illyes het stelt, het kan ervoor zorgen dat rankings “gek” worden:
Screenshot van: linkedin.com/in/garyillyes/, januari 2023.
Illyes adviseert om semantisch vergelijkbare HTML te gebruiken bij het herontwerpen van de site en het vermijden van het toevoegen van onnodige tags om de SEO-impact te minimaliseren.
Hierdoor kunnen HTML-parsers de inhoud van uw site beter begrijpen, wat u kan helpen uw positie in de zoekresultaten te behouden.
Gebruik geen relatieve paden in uw Rel-Canonical
Gebruik geen snelkoppelingen bij het implementeren van rel-canonieke tags. Illyes raadt ten zeerste aan om het volledige URL-pad te typen:
Screenshot van: linkedin.com/in/garyillyes/, januari 2023.
Het opslaan van een paar bytes met behulp van een pad dat relatief is ten opzichte van de rel-canonieke tag is de potentiële problemen die het zou kunnen veroorzaken niet waard.
Het gebruik van relatieve paden kan ertoe leiden dat zoekmachines deze als een andere URL behandelen, wat zoekmachines in de war kan brengen.
Het schrijven van het volledige URL-pad verwijdert mogelijke dubbelzinnigheid en zorgt ervoor dat zoekmachines de juiste URL als voorkeursversie identificeren.
Op te sommen
Door vragen te beantwoorden die via een direct bericht naar hem zijn gestuurd en zijn expertise aan te bieden, geeft Illyes iets terug aan de gemeenschap en biedt hij waardevol inzicht in een verscheidenheid aan SEO-gerelateerde onderwerpen.
Dit is een bewijs van de toewijding van Illyes om mensen te helpen begrijpen hoe Google werkt. Stuur hem een DM en wellicht wordt je vraag beantwoord in een toekomstige LinkedIn post.
bron: LinkedIn
Uitgelichte afbeelding: SNEHIT PHOTO/Shutterstock

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!