In de nieuwste editie van Google’s SEO Office Hours ging analist Gary Illyes in op een bezorgdheid van een website-eigenaar over het verdwijnen van zijn site uit de zoekresultaten voor een specifiek trefwoord
Ondanks dat het eerder de eerste site was, kon de eigenaar van de website zijn site niet meer vinden, ook al was de pagina nog steeds geïndexeerd.
Illyes verzekerde hen dat het ongebruikelijk is dat een website zijn ranking voor een zoekwoord verliest.
In de meeste gevallen, zei hij, zijn concurrenten de site ontgroeid.
“Het komt zelden voor dat u de ranglijst volledig verliest voor slechts één zoekwoord. Meestal verslaat iemand anders u in de zoekresultaten als u echt bent verdwenen voor dat specifieke zoekwoord.”
Hier is meer van Illyes over het onderzoek naar rankingdrops.
Onderzoek problemen met het rangschikken van zoekwoorden
Om te bepalen of de daling in de ranglijst een op zichzelf staand incident was of onderdeel van een bredere trend, stelt Illyes voor om te controleren of het probleem zich wereldwijd voordoet.
Om dit te doen, raadt hij aan vrienden die elders wonen te vragen naar uw trefwoord te zoeken en te kijken of ze uw website kunnen vinden.
Zoekresultaten kunnen worden beïnvloed door de locatie en zoekgeschiedenis van een gebruiker.
Als de verdwijning van een website voor een specifiek zoekwoord beperkt is tot een specifieke regio of individuele gebruikers, kan dit te wijten zijn aan personalisatie of geografische targetingfactoren.
Illyes verklaart:
“Ik zou eerst kijken of dit wereldwijd het geval is. Vraag enkele vrienden op afstand om naar dit trefwoord te zoeken en verslag uit te brengen. Als ze uw site zien, is het gewoon een “arrayfout”.
U kunt hetzelfde zelf doen met behulp van een virtueel particulier netwerk (VPN) om uw locatie te wijzigen en zoekopdrachten uit verschillende landen te simuleren.
Hiermee kunt u zien of de positie van uw website consistent is op meerdere locaties.
Als uw site consequent afwezig is in testzoekopdrachten, heeft u mogelijk een groter probleem.
Illyes vervolgt:
“Als ze dat niet doen [find your website in search results]Ik zou dan mijn acties in het verleden bekijken om te zien of ik iets deed dat dit had kunnen veroorzaken.
Ik heb de interne linkstructuur of de pagina-indeling veranderd of ik heb meer links gekregen of als ik de disavow-tool gebruik, enzovoort, kan elk van deze een effect hebben op de rangschikking. Dus het zal waarschijnlijk helpen om ze door te nemen.
Naast het advies van Illyes zijn er nog andere redenen waarom een website voor een bepaald zoekwoord uit de zoekresultaten kan verdwijnen.
Enkele van de mogelijke oorzaken zijn de volgende:
Toegenomen concurrentie: Uw concurrenten hebben mogelijk hun inhoud verbeterd of betere SEO-strategieën geïmplementeerd, waardoor ze beter presteren dan uw website voor het beoogde zoekwoord.
Technische problemen: Door problemen met crawlen of indexeren kan uw website uit de zoekresultaten verdwijnen. Dit kan te wijten zijn aan problemen met uw robots.txt-bestand, sitemap, sitestructuur of problemen zoals verbroken links, dubbele inhoud of trage laadtijden van pagina’s.
Wijzigingen in het linkprofiel: Een plotseling verlies of winst van backlinks kan de positie van uw site beïnvloeden. Dit kan te wijten zijn aan links van websites van lage kwaliteit of met spam, een handmatige actie van Google of het verlies van links van hoge kwaliteit.
Op te sommen
Het komt zelden voor dat een website voor een zoekterm uit de zoekresultaten van Google verdwijnt.
Als dit gebeurt, denkt Illyes dat het een bug is, en je kunt dit controleren door op verschillende plaatsen naar het trefwoord te zoeken.
Als je merkt dat het rangverlies geen bug is, onderzoek dan andere problemen.
Luister voor meer informatie van het Google Search Relationships-team naar de volledige aflevering (deze discussie begint om 10:24).
Uitgelichte afbeelding gegenereerd door Midjourney

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!