In een nieuwe video-tutorial leggen Google-zoekadvocaten Daniel Waisberg en Cherry Prommawin uit hoe ze Google Search Console-rapporten kunnen gebruiken om nieuwswebsites te beheren en te optimaliseren.
De video biedt uitgebreide informatie over het gebruik van Search Console-gegevens om meer succes te behalen op Google-platforms.
Prestatierapport: de sleutel tot het analyseren van zoekaanwezigheid
Waisberg begint met het bespreken van het belang van prestatierapporten van Search Console, waarbij hij drie belangrijke rapporten belicht: Zoeken, Ontdekken en Nieuws.
Elk rapport biedt verschillende gegevenssets om de prestaties van uw site te beoordelen.
“De beste manier om uw zoekaanwezigheid te analyseren, is via prestatierapporten van Search Console”, legt Wasiberg uit.
Met Search Console kunt u gegevens van het tabblad Nieuws en de beste Google-zoekresultaten bekijken. U kunt gegevens filteren om de prestaties op verschillende tabbladen van Google Zoeken te controleren, waaronder Web, Afbeeldingen, Video en Nieuws.
Ontgrendel het potentieel van data-analyse
Prommawin deelt enkele technieken voor het evalueren van gegevens uit prestatierapporten van Search Console.
Met name als u geen kritieke pagina’s in een prestatierapport ziet, krijgen ze geen verkeer van Google Zoeken.
Gebruik de URL-inspectietool om te bepalen of afzonderlijke pagina’s correct zijn geïndexeerd en gecrawld.
Daarnaast legt Prommawin uit hoe je kansen kunt identificeren door zoekpatronen te analyseren:
“Als u merkt dat mensen die op zoek zijn naar sportnieuws uw merk altijd aan hun zoekopdrachten koppelen, kan dit een teken zijn dat die inhoud een loyaal publiek naar uw site trekt.”
Een andere cruciale maatstaf in prestatierapportage is de klikfrequentie (CTR).
Als een pagina een hoog aantal vertoningen maar een laag aantal klikken heeft, kan dit erop wijzen dat de zoekfragmenten geen aandacht trekken.
Door uw titels en beschrijvingen te verbeteren, kunt u uw fragmenten aantrekkelijker maken.
Statistieken over Google Nieuws en Google Zoeken
Het Google Nieuws-rapport staat los van het zoekprestatierapport en levert gegevens van news.google.com en de Google Nieuws-app op Android en iOS.
Deze gegevens hebben geen betrekking op informatie op het tabblad Nieuws van de zoekresultaten van Google.
Ondanks het verschil in gegevens, zijn de soorten analyses die worden uitgevoerd met het Google Nieuws-rapport vergelijkbaar met die uitgevoerd met het rapport Zoekprestaties.
Prommawin stelt voor:
“Een interessante analyse is om de gegevens uit beide rapporten te exporteren en te proberen te vergelijken wat werkt in Google Zoeken met wat werkt in Google Nieuws.”
Weervariabiliteit aanpakken
Beide voorstanders benadrukten het belang van het analyseren van prestatiegegevens over meerdere tijdsperioden.
Een langere analyseperiode kan de inhoud van een site op de lange termijn en de belangrijkste nieuwscategorieën benadrukken, terwijl een kortere periode meer informatie over actueel nieuws kan opleveren.
“Als je naar een langere periode kijkt, zou je de meest langdurige inhoud van je site en de belangrijkste nieuwscategorieën van je site moeten benadrukken. Als je naar een kortere periode kijkt, zou je meer informatie moeten zien over grotere nieuwsverhalen waarnaar momenteel wordt gezocht”, legt Waisberg uit.
Profiteren van de Search Console
De tutorial eindigt met het aansporen van nieuwsorganisaties om Search Console te gebruiken, dat vele manieren biedt om de aanwezigheid van een site in Google Zoeken en Google Nieuws te optimaliseren.
Door de tips in de video te volgen, kunnen nieuwssites hun prestaties beter optimaliseren, meer verkeer genereren en succesvol zijn op de platforms van Google.
bron: YouTube
Uitgelichte afbeelding: screenshot van YouTube.com/GoogleSearchCentral, mei 2023.

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!