fbpx

Hoe verhoudt het zich tot TikTok?

Hoe verhoudt het zich tot TikTok?

Share This Post


Met de recente lancering van het genereren van inkomsten met YouTube Shorts willen videomakers weten hoeveel geld ze kunnen verdienen en hoe dit zich verhoudt tot het TikTok Creator Fund.

Hoewel CPM vaak wordt gebruikt om advertentie-inkomsten voor lange video’s te meten, is het onduidelijk hoe dit zich zal vertalen naar YouTube-shorts.

In een recent interview met YouTube-medewerkers werd er een vraag gesteld over het inkomstendelingsmodel van Shorts en of het beter is dan wat TikTok biedt.

Hier is een samenvatting van hun reactie, waarin de belangrijkste verschillen worden opgesomd tussen het genereren van inkomsten met YouTube Shorts en het TikTok Creator Fund.

CPM-variabiliteit

CPM staat voor “kosten per duizend”, wat kosten per duizend betekent. Als het gaat om het genereren van inkomsten met inhoud, meet CPM de verdiende inkomsten per 1000 vertoningen.

Als een adverteerder bijvoorbeeld $ 2 per 1000 vertoningen betaalt en de video van een maker van inhoud wordt 10.000 keer bekeken met een advertentie, verdient de maker van de inhoud $ 20 aan die advertentie. De CPM voor deze advertentie zou € 2 zijn.

CPM is gekoppeld aan een specifieke video voor lange YouTube-video’s en verschilt per niche.

Sommige niches hebben enorme CPM’s, terwijl andere lage CPM’s hebben. Er is echter geen manier om te voorspellen welke CPM-video’s in de korte feed zullen staan.

Met andere woorden, CPM is niet van toepassing op het genereren van korte inkomsten zoals bij lange video’s.

Een ander businessmodel

Shorts zijn een andere productcategorie dan lange YouTube-video’s en de stijl voor het genereren van inkomsten is anders.

YouTube heroverweegt het model en richt zich op het afstemmen van prikkels tussen kijkers, makers, adverteerders en muziekpartners.

Het huidige model van direct toewijsbare pre- en midroll-advertenties werkt niet met korte video’s.

In plaats daarvan gebruikt YouTube een op groepen gebaseerd model voor korte films, waardoor iedereen profiteert naarmate korte films groeien.

Een pool-gebaseerd model

Omdat advertenties niet aan specifieke video’s zijn gekoppeld, is CPM geen term die wordt gebruikt voor korte inkomsten genereren.

Het genereren van inkomsten met korte films werkt volgens een crowd-based model waarbij verschillende niches bijdragen aan het totale geheel.

Inkomsten uit advertenties tussen YouTube Shorts-video’s worden samengevoegd en een deel van het totale bedrag gaat naar een groep videomakers.

Opbrengsten uit de makerspool worden betaald aan in aanmerking komende makers op basis van hun aandeel in het totale aantal weergaven en muziekgebruik van de bekeken korte films.

Makers ontvangen 45% van de toegewezen inkomsten van de korte film.

De term voor korte inkomsten genereren moet nog worden gedefinieerd, maar het wordt een apart regelitem waarnaar videomakers kunnen verwijzen om te bepalen hoeveel ze verdienen.

YouTube beschrijft het genereren van inkomsten met korte films als een “partnerschap” tussen videomakers en het platform.

De inkomsten zullen aanvankelijk traag zijn, maar zullen groeien naarmate meer makers van korte films zich aansluiten en adverteerders zich meer op hun gemak voelen.

Creators, adverteerders en YouTube worden gestimuleerd om korte films tot een succes te maken.

Fonds voor TikTok-makers

TikTok Creator Fund is een programma dat in aanmerking komende makers betaalt op basis van hun prestatie- en betrokkenheidsstatistieken.

De hoeveelheid geld die een maker kan verdienen, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het aantal weergaven, de authenticiteit van de weergaven, de mate van betrokkenheid en of de inhoud voldoet aan de communityrichtlijnen en servicevoorwaarden.

Elke maker en video is uniek en er zijn geen beperkingen op het type inhoud dat door het fonds wordt ondersteund.

Het totale bedrag van het Creator Fund verandert dagelijks. Het wordt bepaald door het aantal video’s dat die dag door de community is geplaatst, wat betekent dat het fluctueert op basis van de hoeveelheid geüploade inhoud.

Andere Overwegingen

Naast de verschillen in modellen voor het genereren van inkomsten, zijn er nog andere factoren waarmee videomakers rekening moeten houden bij het kiezen tussen YouTube Shorts en TikTok.

Terwijl het gebruikersbestand van TikTok bijvoorbeeld jonger is, met een meerderheid van gebruikers onder de 30 jaar, heeft YouTube een diverser gebruikersbestand, met gebruikers van alle leeftijden.

Dit kan van invloed zijn op het type inhoud dat goed werkt op elk platform en uiteindelijk op hoeveel geld makers kunnen verdienen.

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is het concurrentieniveau op elk platform. Hoewel TikTok de afgelopen jaren in populariteit is gegroeid, strijden meer makers om aandacht en weergaven op de app.

Aan de andere kant, hoewel YouTube Shorts nog in de kinderschoenen staat, kunnen de gevestigde gebruikersbasis en zoekfunctionaliteit van het platform het voor nieuwe videomakers gemakkelijker maken om grip te krijgen.

Beslissen welk platform u wilt gebruiken, hangt af van verschillende factoren, waaronder het type inhoud dat u wilt maken, uw doelgroep en uw doelen als maker.

Met de lancering van het genereren van inkomsten met YouTube Shorts, is het duidelijk dat het platform toegewijd is om videomakers nieuwe mogelijkheden te bieden om geld te verdienen en hun carrière op het platform te ontwikkelen.

Het zal interessant zijn om te zien hoe YouTube Shorts zich de komende maanden en jaren ontwikkelt en hoe het zich verhoudt tot andere korte videoplatforms zoals TikTok.

Uitgelichte afbeelding: rafapress/ShutterstockSource link

More To Explore

OpenAI sluit gebrekkige AI-detector af
Marketing Nieuwtjes

OpenAI sluit gebrekkige AI-detector af

OpenAI heeft zijn AI-classificatie, een tool die is ontworpen om door AI gegenereerde tekst te identificeren, stopgezet na kritiek op de nauwkeurigheid ervan. De beëindiging

WACHT! VOORDAT JE GAAT...

Geef me jouw E-mail Address, en dan stuur ik je een GRATIS kopie van mijn boek, waarin ik je laat zien hoe je jouw inkomen kan verdubbelen in 90 dagen!