Op Google I/O 2021 heeft Google een nieuwe technologie aangekondigd, MUM (Multitask Unified Model) genaamd, die het intern zal gebruiken om zijn classificatiesystemen te helpen de taal beter te begrijpen.
Sinds de aankondiging is er veel discussie geweest over of en wanneer MUM een rankingfactor zou worden.
Wat is MUM?
MUM wordt “een nieuwe mijlpaal in AI voor het begrijpen van informatie” genoemd en is ontworpen om het voor Google gemakkelijker te maken om te reageren op complexe zoekbehoeften.
Google belooft dat MUM 1000 keer krachtiger zal zijn dan zijn voorganger op het gebied van NLP transfer learning, BERT.
MUM gebruikt een model genaamd T5, de Text-to-Text Transfer Transformer, om NLP-taken te herformuleren in een uniform tekst-naar-tekstformaat en een vollediger begrip van kennis en informatie te ontwikkelen.
Volgens Google zouden ze MUM kunnen toepassen op documentsamenvattingen, het beantwoorden van vragen en classificatietaken zoals sentimentanalyse.
MUM is een belangrijke prioriteit binnen Googleplex, dus het zou op je radar moeten staan.
De claim: MUM als rankingfactor
Toen Google voor het eerst het nieuws over MUM onthulde, vroegen velen die het lazen zich natuurlijk af hoe dit de zoekresultaten zou kunnen beïnvloeden (vooral die van hen).
Google maakt elk jaar duizenden updates aan zijn rangschikkingsalgoritmen, en hoewel de overgrote meerderheid onopgemerkt blijft, hebben sommige een impact.
BERT is een voorbeeld. Het werd wereldwijd gelanceerd in 2019 en geprezen als de grootste update van Google in vijf jaar.
En ja hoor, BERT bereikte ongeveer 10% van de zoekopdrachten.
RankBrain, gelanceerd in het voorjaar van 2015, is een ander voorbeeld van een algoritmische update die een substantiële impact had op de SERP’s.
Nu Google het heeft over MUM, is het duidelijk dat SEO-professionals en de klanten die ze bedienen er rekening mee moeten houden.
Roger Montti schreef onlangs over een patent dat volgens hem meer inzicht zou kunnen geven in de innerlijke werking van MUM. Dit zorgt voor een interessante lezing als je wilt zien wat er zich onder de motorkap zou kunnen bevinden.
Laten we voor nu eens kijken of MUM een rankingfactor is.
[Recommended Read:] De complete gids voor Google-rangschikkingsfactoren
Het bewijs tegen MUM als classificatiefactor
In zijn MUM-presentatie van mei 2021 maakte Google-fellow en VP van Search Pandu Nayak duidelijk dat MUM-technologie nog niet in het spel is:
“De huidige zoekmachines zijn niet geavanceerd genoeg om te antwoorden zoals een expert zou doen. Maar met een nieuwe technologie, het Multitask Unified Model of MUM genaamd, komen we steeds dichter bij het helpen van u met dit soort complexe behoeften. Dus in de toekomst heb je minder zoekopdrachten nodig om dingen voor elkaar te krijgen.”
De verwachte tijdlijn voor wanneer op MUM gebaseerde functies en updates live zouden gaan, werd vervolgens gewijzigd in “in de komende maanden en jaren”.
Op de vraag of de branche een waarschuwing zou krijgen wanneer MUM zoeken inschakelt, Google Search Liaison Danny Sullivan zei ja.
Screenshot van Twitter, juni 2022
Het bewijs van MUM als classificatiefactor
Toen RankBrain werd gelanceerd, werd het pas zes maanden later aangekondigd. En de meeste updates worden helemaal niet aangekondigd of bevestigd.
Google is er echter beter in geworden om impactvolle updates te delen voordat ze plaatsvinden.
BERT werd bijvoorbeeld voor het eerst aangekondigd in november 2018, geïmplementeerd voor Engelse zoekopdrachten in oktober 2019 en later dat jaar in december wereldwijd gelanceerd.
We hadden nog meer tijd om ons voor te bereiden op het pagina-ervaringssignaal en de belangrijkste webvitaliteiten. Google kondigde ze meer dan een jaar voor de definitieve release in juni 2021 aan.
Google heeft al gezegd dat MUM eraan komt en dat het een groot probleem gaat worden.
Maar zou MUM verantwoordelijk kunnen zijn voor de daling van de ranglijst die veel sites in de lente en zomer van 2021 ervaren?
[Discover:] Meer informatie over de rangschikkingsfactoren van Google
Implementatie van MUM om zoekresultaten te verbeteren
Zoals beloofd heeft Google publiekelijk nieuwe en potentiële MUM-applicaties aangekondigd.
In juni 2021 beschreef Google de eerste toepassing van MUM en hoe het de zoekresultaten voor vaccininformatie verbeterde.
“Met MUM konden we binnen enkele seconden meer dan 800 varianten van vaccinnamen in meer dan 50 talen identificeren. Nadat we de bevindingen van MUM hadden gevalideerd, pasten we ze toe op Google Zoeken, zodat mensen tijdige informatie en ‘hoge kwaliteit over COVID-19′ konden vinden. vaccins wereldwijd’.
In september 2021 deelde Google manieren waarop het MUM in de toekomst zou kunnen gebruiken, waaronder nieuwe manieren om te zoeken met afbeeldingen en tekst, evenals een opnieuw ontworpen zoekpagina om het natuurlijker en intuïtiever te maken.
In februari 2022 heeft Google informatie verstrekt over hoe RankBrain, neurale matching, BERT en MUM leiden tot informatiebegrip. In dit bericht werd het volgende opgemerkt:
“Hoewel we nog in de begindagen zijn om het potentieel van MUM te benutten, hebben we het al gebruikt om het zoeken naar informatie over het COVID-19-vaccin te verbeteren en zullen we meer intuïtieve manieren bieden om te zoeken met een combinatie van tekst en afbeeldingen. to Google Lens in de komende maanden. Dit zijn zeer gespecialiseerde toepassingen, dus MUM wordt momenteel niet gebruikt om te helpen bij het rangschikken en verbeteren van de kwaliteit van zoekresultaten zoals RankBrain, neurale matching en BERT-systemen”.
In maart 2022 bracht Google een update uit over hoe MUM van toepassing was op zoekopdrachten met betrekking tot een persoonlijke crisis.
“Nu, met behulp van ons nieuwste AI-model, MUM, kunnen we automatisch en nauwkeuriger een breder scala aan persoonlijke crisiszoekopdrachten detecteren. MUM kan de bedoeling achter de vragen van mensen beter begrijpen om te detecteren wanneer een persoon het nodig heeft, wat ons helpt betrouwbaardere weergaven van betrouwbare , bruikbare informatie op het juiste moment. We zullen MUM de komende weken gaan gebruiken om deze verbeteringen aan te brengen.”
Later in de post beschreef Google hoe MUM de zoekresultaten kon verbeteren.
“MUM kan kennis overdragen in de 75 talen waarin het is getraind, wat ons kan helpen beveiligingsbeveiligingen over de hele wereld veel efficiënter op te schalen. Wanneer we een MUM-model trainen om een taak uit te voeren, zoals het classificeren van de aard van een query, leert het dit te doen in alle talen die het kent.
We gebruiken bijvoorbeeld AI om nutteloze en soms gevaarlijke spampagina’s in zoekresultaten te verminderen. In de komende maanden zullen we MUM gebruiken om de kwaliteit van onze spambeveiliging te verbeteren en deze uit te breiden naar talen waar we heel weinig trainingsgegevens hebben. We zullen ook in staat zijn om persoonlijke crisisvragen over de hele wereld beter te detecteren, door samen te werken met vertrouwde lokale partners om nuttige informatie in veel meer landen weer te geven.”
Ons oordeel: MUM kan een rankingfactor zijn
Hoewel Google MUM nog niet gebruikt als een zoekrangschikkingssignaal, is het waarschijnlijk dat dit in de toekomst wel zal gebeuren.
In verschillende berichten over MUM op The Keyword blog belooft Nayak dat MUM dezelfde strenge testprocessen zal ondergaan als BERT voordat Google het in de zoekresultaten implementeert.
Uitgelichte afbeelding: Paulo Bobita/Search Engine Journal

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!