Search Console is een gratis tool van Google waarmee u de prestaties van uw site in de zoekresultaten van Google kunt controleren en problemen kunt oplossen.
U kunt veel nuttige informatie krijgen van Google Search Console om uw SEO-inspanningen te begeleiden. Maar is het een rankingfactor?
laten we graven
De claim: Google Search Console als rankingfactor
Hoewel de tool ons geen toegang geeft tot alle details over wat er achter de schermen gebeurt, deelt het zeker veel informatie over hoe we Google kunnen helpen onze pagina’s beter te crawlen en te indexeren.
Bovendien laten prestatierapporten u zien welke zoekopdrachten uw website weergeeft, uw gemiddelde zoekposities voor die zoekopdrachten en hoeveel mensen op uw website hebben geklikt via Google Zoeken.
Het gebruik van Google Search Console geeft ons marketeers absoluut een voorsprong. Maar is het de tool die de ranking beïnvloedt of de ideeën die uw voordeel verbeteren?
Downloaden: De complete gids voor Google-rangschikkingsfactoren
Het bewijs: is Google Search Console een rankingfactor?
Google heeft niet expliciet aangegeven of Search Console al dan niet een rankingfactor is, dus we gaan een aantal functies bekijken die op het eerste gezicht een factor lijken te zijn.
Voeg een website toe aan de zoekresultaten van Google
Gerespecteerde SEO-sites vertellen site-eigenaren zich aan te melden voor Google Search Console en een sitemap bij Google in te dienen.
Screenshot van Semrush, juni 2022
Hierdoor kan Google Search Console een noodzakelijke stap lijken om op Google te scoren.
Maar u hoeft uw sitemap niet echt in te dienen om te worden opgenomen in de zoekresultaten van Google.
Google zoekt automatisch naar sites; je hoeft niets speciaals te doen. Publiceer gewoon je website en Google zal hem (uiteindelijk) vinden. Het indienen van uw sitemap wordt aanbevolen, maar is niet verplicht.
Los indexeringsproblemen op en vraag herindexering aan
Soms mist Googlebot websites of webpagina’s, en dit kan gebeuren als gevolg van een indexeringsprobleem.
In Search Console kunt u dekkingsrapporten bekijken, die u vertellen of de zoekmachine alle pagina’s op uw website kan vinden.
Pagina’s zijn gegroepeerd op vindbaarheid en hoe ze zijn geïndexeerd.
In het rapport wordt uitgelegd waarom sommige pagina’s niet kunnen worden gevonden of geïndexeerd.
Zodra u een indexerings- of crawlprobleem op uw website heeft opgelost, kunt u Google laten weten dat het is opgelost in Google Search Console.
Google Search Console-screenshot, juni 2022
Hoewel uw webpagina’s moeten worden gecrawld en geïndexeerd om in zoekresultaten te verschijnen, is dit een andere stap dan ranking.
Dat gezegd hebbende, is het indexeren van uw site of pagina’s de eerste stap. Als je problemen hebt om je pagina’s geïndexeerd te krijgen, probeer dan deze tip van John Mueller van Google.
[Discover:] Meer informatie over de rankingfactoren van Google
Prestatiestatistieken verbeteren
Zodra een site is gecrawld en geïndexeerd, kan deze “concurreren” in de zoekresultaten.
Google Search Console geeft ons niet de details van de rangschikkingsfactoren, maar het laat wel zien hoeveel mensen uw site hebben bekeken en erop hebben geklikt, voor welke zoekopdrachten uw site wordt weergegeven en wat uw gemiddelde zoekpositie is.
Door websiteklikken, vertoningen en gemiddelde posities te onderzoeken, kunt u de gegevens verzamelen die u nodig heeft om uw SEO-inspanningen te verbeteren.
Ontdek welke stukjes inhoud goed presteren en ontdek quick wins om uw Google-zoekprestaties te verbeteren.
Prestatiestatistieken worden niet direct meegewogen in de ranglijst; het is meer een resultaatmeting van uw prestaties in Google Zoeken.
Ons oordeel: Google Search Console is geen ranking factor
Nee, Google Search Console is geen ranking factor.
U hoeft zich niet aan te melden voor Google Search Console om te worden opgenomen in de zoekresultaten van Google.
Het gebruik van Google Search Console is echter verstandig omdat het u helpt de prestaties van uw site te begrijpen en problemen te identificeren.
Uitgelichte afbeelding: Paulo Bobita/Search Engine Journal

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!