fbpx

Is mobiele compatibiliteit een Google ranking factor?

Is mobiele compatibiliteit een Google ranking factor?

Share This Post


Is mobiel zo belangrijk bij zoekopdrachten? Maakt het uit of uw site mobielvriendelijk is?

Mobiele apparaten zijn goed voor 60% van het internetgebruik wereldwijd, wat voorheen ondenkbaar was in het desktoptijdperk.

Ooit maakte Google geen verschil of een site mobielvriendelijk was. Mobiele compatibiliteit werd als een leuke functie beschouwd, maar niet als een noodzaak.

Mobiel zoeken groeide naarmate smartphones en tablets alomtegenwoordiger werden, wat Google ertoe aanzette zijn beoordeling van mobielvriendelijkheid als rangordefactor te heroverwegen.

Dit leidde tot een gebeurtenis die bekend staat als ‘mobilegeddon’, wat aangaf dat mobiel zoeken niet langer een bijzaak was.

Is het zo eng als het lijkt? En is mobiele compatibiliteit tegenwoordig een rankingfactor?

Dit hoofdstuk onderzoekt de claims en verduidelijkt de impact die mobielvriendelijkheid heeft op de zoekresultaten.

Lees meer over rankingfactoren in SEJ’s complete eBook: Google Ranking Factors: Fact or Fiction.

De claim: mobiele compatibiliteit als rankingfactor

Veel SEO-experts zeggen dat websites die zich aanpassen aan mobiele schermen, profiteren van betere rankings dan sites die alleen zijn geoptimaliseerd voor desktopcomputers.

Deze claim komt voort uit een hoger percentage zoekopdrachten uitgevoerd op mobiele apparaten en het inzicht dat Google ernaar streeft pagina’s met de beste gebruikerservaring te leveren.

Aangezien de meeste gebruikers op mobiel zoeken, kunt u de beste gebruikerservaring garanderen door resultaten te leveren die zowel op mobiel als op desktop werken (vaak responsive webdesign genoemd).

Voordat mobiel de dominante manier was om op Google te zoeken, kwamen gebruikers vaak terecht op pagina’s die niet waren geoptimaliseerd voor hun smartphone of tablet.

Nu is het zeldzaam om mobiel te zoeken en terecht te komen op een pagina die niet is geoptimaliseerd voor een smartphone.

Is het omdat mobiele compatibiliteit een rankingfactor is?

Of zijn er gewoon meer mobielvriendelijke websites?

Het is waarschijnlijk een combinatie van beide.

Dat is wat het bewijs zegt.

Bewijs van mobiele compatibiliteit als rankingfactor

Gebruikers waren begrijpelijkerwijs gefrustreerd door het bezoeken van pagina’s waar ze niet gemakkelijk doorheen konden navigeren.

Google had een probleem met de zoekkwaliteit.

Webmasters kunnen jarenlang zonder enige stimulans hun sites compatibel maken met alle apparaten. Misschien doen ze er helemaal geen moeite voor.

Google kan sites niet dwingen om mobielvriendelijk te zijn, en het zou niet eerlijk zijn om websites te dreigen met strafmaatregelen omdat ze een verouderd ontwerp hebben.

In plaats daarvan ging Google de andere kant op door domeinen te belonen die zelf een mobielvriendelijk ontwerp hebben geïmplementeerd.

Toen Google uitbracht wat het officieel de “mobiele update” noemde, verklaarde het:

“Zoals we eerder dit jaar opmerkten, is vandaag de dag dat we onze mobiele update wereldwijd gaan uitrollen. We verbeteren de positie van mobielvriendelijke pagina’s in mobiele zoekresultaten.

Zoekers kunnen nu gemakkelijker relevante resultaten van hoge kwaliteit vinden waar tekst leesbaar is zonder aan te raken of in te zoomen, aanraakdoelen op de juiste afstand zijn geplaatst en de pagina niet-afspeelbare inhoud of horizontaal scrollen vermijdt.

Een jaar later, in 2016, kondigde Google aan dat het het mobiele ranking-signaal zou versterken:

“Vandaag kondigen we aan dat we vanaf mei beginnen met het uitrollen van een update voor mobiele zoekresultaten die het effect van het positiesignaal vergroot om onze gebruikers te helpen nog relevantere, mobielvriendelijke pagina’s te vinden.”

Google heeft de mobielvriendelijke update ontworpen om de mobiele zoekresultaten te beïnvloeden.

Er was geen boost voor mobielvriendelijke sites wanneer een gebruiker vanaf een desktop zocht.

Om het belang dat Google hecht aan responsief mobiel ontwerp nog meer te benadrukken, heeft de zoekmachine in 2020 een nieuwe vorm van indexering aangenomen die de desktopcrawler verlaat.

Mobile-first indexeren is nu de standaard. Dit betekent dat de algoritmen de mobiel weergegeven versie van een pagina gebruiken in plaats van de desktopversie.

Hoewel mobielvriendelijkheid een rankingfactor is die in de loop van de tijd wordt versterkt, herinnert Google ons eraan dat de intentie van de gebruiker een sterker signaal is.

Een pagina die niet is geoptimaliseerd voor mobiel, kan nog steeds worden weergegeven in de mobiele zoekresultaten als deze de beste match is met wat de gebruiker zoekt.

“En onthoud dat de intentie van een zoekopdracht nog steeds een zeer sterk signaal is, dus zelfs als een pagina met inhoud van hoge kwaliteit niet mobielvriendelijk is, kan deze nog steeds goed scoren als deze uitstekend en relevant is.”

Google adviseert echter in zijn documentatie over best practices voor mobiel indexeren:

“​Hoewel het niet nodig is om een ​​mobiele versie van uw pagina’s te hebben om uw inhoud op te nemen in de zoekresultaten van Google, wordt het ten zeerste aanbevolen.”

De rangschikkingsvoordelen van voor mobiel geoptimaliseerde sites hebben geleid tot de acceptatie van responsief webdesign op grotere schaal.

Ons oordeel: mobiele compatibiliteit is een bevestigde rankingfactor

Rangschikkingsfactoren: bevestigd

Mobiele compatibiliteit is een bevestigde Google ranking factor.

Als een webpagina bijvoorbeeld minder informatie toont op mobiel dan op desktop, dan heeft Google niet zoveel context om te gebruiken voor ranking.

Zoekposities kunnen negatief worden beïnvloed als uw site een slechtere ervaring biedt op mobiel dan op desktop.

Responsief mobiel ontwerp is een kerncomponent van een goede gebruikerservaring. Dit is ook geen mening. Het is rechtstreeks opgenomen in de algoritme-update van Google’s pagina-ervaring, die ze ook in 2020 hebben uitgebracht.

Zoals de naam al doet vermoeden, beloont Page Experience Refresh inhoud waarmee bezoekers gemakkelijk kunnen communiceren en navigeren. Het omvat de volgende factoren:

Mobiel gebruiksgemak. HTTPS. Kern Web Vitals. Geen opdringerige interstitials.

Het is redelijk om te concluderen dat websites in het nadeel zijn van Google als ze niet mobielvriendelijk zijn.

Bedrijven met verouderde website-ontwerpen moeten een upgrade overwegen om concurrerend te blijven op Google. Als je hulp nodig hebt om aan de slag te gaan met het implementeren van een mobiele site, kan het Mobile SEO eBook van SEJ helpen.

Uitgelichte afbeelding: Paulo Bobita/Search Engine Journal

Rangschikkingsfactoren: feit of fictie?  Laten we een paar mythen ontkrachten! [Ebook]



Source link

More To Explore

WACHT! VOORDAT JE GAAT...

Geef me jouw E-mail Address, en dan stuur ik je een GRATIS kopie van mijn boek, waarin ik je laat zien hoe je jouw inkomen kan verdubbelen in 90 dagen!