John Mueller van Google reageerde op een tweet over het juiste gebruik van nofollow voor SEO, hoewel hij het eens was met de tweet, wees hij ook op een nuance over het ontbrekende nofollow-attribuut.
De tweet kwam uit een infographic waarin werd gedeeld wanneer en wanneer nofollow-attributen niet moesten worden gebruikt.
Nofollow-infographic
Een studie van Yale toonde aan hoe het menselijk brein tot bewustzijn komt door “een spervuur van externe prikkels” te verwerken, wat het belang van visuele aanwijzingen voor communicatie benadrukt.
Infographics zijn handige manieren om informatie over te brengen omdat ze afbeeldingen combineren met berichten.
Iemand op Twitter plaatste een infographic over het juiste gebruik van nofollows en tagde John Mueller van Google, die erbij kwam om wat commentaar te geven.
Wanneer nofollow-links gebruiken, eenvoudige grafiek voor SEO’s. https://t.co/lObzYa0FIM pic.twitter.com/nLRGZjtXNI
— Serhii Koksharov 🇺🇦 (@devakatalk) 10 mei 2023
De infographic suggereerde om een rel=nofollow link attribuut toe te voegen aan een gesponsorde link, wat technisch correct is, maar ook niet zo eenvoudig als het lijkt.
John Müller hij twitterde:
“Gesponsord is ook nofollow (of nofollow, gesponsord). En als je deze links maakt voor SEO, is het dan niet de bedoeling dat Google ze uitzoekt?”
Nofollow is meer dan alleen Nofollow
Het woord “nuances”, in de context van taal, gaat over een klein verschil in betekenis.
John’s tweet ging over de extra nuance aan het rel link element attribuut.
Wat de opmerking van John naar voren bracht, is dat er naast de gebruikelijke nofollow ook het kenmerk “gesponsord” linkelement is.
De boodschap is dat hoewel het prima is om nofollows te gebruiken voor gesponsorde uitgaande links, uitgevers de mogelijkheid hebben om specifieker te zijn over welk type nofollow-attribuut wordt gebruikt.
Zoals John al aangaf, kan men er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een nofollow rel=”sponsored” link attribuut te gebruiken in plaats van het normale nofollow attribuut.
Het linkattribuut rel=”sponsored” geeft Google extra context voor de link.
Het woord semantisch gaat over de betekenis van taal.
Het linkattribuut rel=”sponsored” geeft Google extra informatie over de context van de uitgaande link die niet wordt gevolgd als rel=”sponsored”.
In de officiële documentatie van Google staat niet hoe Google aanvullende semantische informatie gebruikt.
In de officiële documentatie van Google voor de verschillende typen nofollow-linkkenmerken wordt aanbevolen dat Google er de voorkeur aan geeft dat uitgevers de juiste versies van het rel-linkkenmerk gebruiken.
In het geval van gesponsorde links weerspiegelt de tweet van Mueller de officiële documentatie van Google over gesponsorde uitgaande links die expliciet rel=”sponsored” aanbeveelt.
Dit is de officiële aanbeveling van Google:
“rel=”gesponsord”
Markeer links die advertenties of betaalde plaatsingen zijn (meestal betaalde links genoemd) met de gesponsorde waarde.
…Opmerking: het nofollow-kenmerk werd eerder aanbevolen voor dit soort links en is nog steeds een acceptabele manier om ze te markeren, hoewel sponsoring de voorkeur heeft.”
Gebruik je Nofollow op User Generated Content (UGC)?
De infographic raadt ook aan om het nofollow-attribuut te gebruiken voor door gebruikers gegenereerde inhoud (UGC).
UGC-inhoud is inhoud die is geplaatst door externe lezers, zoals in de blogcommentaarsectie, gebruikersrecensies of discussieforums.
Er is een waarschuwing in de infographic over UGC-links (door gebruikers geplaatste links) die zegt:
“Je wordt snel spam als je deze links niet volgt”
Deze verklaring is eigenlijk minder dan correct.
Voor SEO is er niets mis met UGC-links als de uitgaande links goed worden gemodereerd.
Google-richtlijnen zeggen expliciet dat gesponsorde links moeten worden gemarkeerd met een nofollow- of rel=UGC-attribuut.
“Markeer links die advertenties of betaalde plaatsingen zijn (meestal betaalde links genoemd) met de gesponsorde waarde.”
Er is geen dubbelzinnigheid, het is een “doe dit”-verklaring, geen optionele aanbeveling.
In tegenstelling tot hoe Google de gesponsorde link wil behandelen, raadt Google alleen een rel=”ugc”-linkattribuut aan voor door gebruikers gegenereerde links.
Dit is wat de richtlijnen van Google zeggen over UGC-links:
“We raden aan om links naar door gebruikers gegenereerde inhoud (UGC), zoals commentaren en forumberichten, te markeren met de ugc-waarde.
… Als u vertrouwde bijdragers wilt erkennen en belonen, kunt u dit attribuut verwijderen uit links die zijn geplaatst door leden of gebruikers die in de loop van de tijd consistent hoogwaardige bijdragen hebben geleverd.”
Dus het toevoegen van het nofollow-linkkenmerk rel=”ugc” is iets optioneel.
Het is dus duidelijk dat outlinks van door gebruikers gegenereerde inhoud niet inherent slecht of problematisch zijn, noch voor Google, noch voor de uitgever, zolang de uitgever die outlinks maar beheert.
Als UGC-links in het algemeen slecht en problematisch zouden zijn, zou Google niet schrijven dat het oké is om UGC-links toe te staan als gebruikers betrouwbaar zijn.
Maar er is een ja op die verklaring en het is een groot ja.
Het niet controleren van door gebruikers gegenereerde links kan ertoe leiden dat spammers links naar spamsites toevoegen, soms op een verborgen manier.
Dit is iets dat problematisch kan zijn voor een uitgever.
De technische nuance van SEO
SEO wordt steeds ingewikkelder en technischer en er komt veel bij kijken.
Je hebt letterlijk een encyclopedisch geheugen nodig om alle onderdelen van SEO te onthouden.
Zelfs voor iemand zoals ik, die al meer dan 20 jaar in het vak zit, zijn er enkele dingen waarvan je je de algemene contouren van bepaalde specificaties herinnert, omdat er gewoon zoveel te weten valt.
Maar goed dat we iemand als John Mueller hebben die ons zo nu en dan aan de nuance herinnert.
Uitgelichte afbeelding door Shutterstock/Kateryna Onyshchuk

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!