fbpx

John Mueller van Google lost de verwarring over het indexeren van afbeeldingen op WebP op

John Mueller van Google lost de verwarring over het indexeren van afbeeldingen op WebP op

Share This Post


Een recente discussie in het r/BigSEO-forum op Reddit bracht enige verwarring aan het licht over de manier waarop Google WebP-afbeeldingen behandelt als het gaat om indexering.

John Mueller, een Google Search Advocate, dacht erover na en legde uit waarom WebP-afbeeldingen verschijnen in het rapport ‘Gecrawld, momenteel niet geïndexeerd’ in Google Search Console.

Mueller gaat in op de zorgen van Reddit-gebruikers

Een Reddit-gebruiker stelde een vraag over de aanwezigheid van veel ‘gecrawlde, momenteel niet geïndexeerde’ vermeldingen met betrekking tot WebP-afbeeldingen in zijn Google Search Console-rapporten.

Als reactie verduidelijkte Mueller dat WebP-afbeeldingen niet worden geïndexeerd als HTML-pagina’s omdat het afbeeldingsbestanden zijn en geen webpagina’s.

Een andere gebruiker vroeg of alleen WebP-afbeeldingen worden weergegeven in het rapport “bijgehouden – momenteel niet geïndexeerd”, of dat andere afbeeldingsindelingen (bijv. JPEG, PNG, GIF) ook kunnen worden weergegeven.

Ze vroegen Mueller ook waarom afbeeldingen in het rapport worden opgenomen als ze niet als HTML kunnen worden geïndexeerd, en of CSS- en JS-bestanden ook in het rapport kunnen verschijnen.

Mueller bood verdere verduidelijking en legde uit dat dit meestal gebeurt als iets lijkt op een link naar een webpagina die naar de URL gaat, of als de “extensie” onduidelijk lijkt (bijv. .php of geen).

Hij benadrukte dat hij niet denkt dat het fenomeen zich beperkt tot WebP-afbeeldingen.

Afhaalrestaurants van Mueller’s interactie

De Reddit-antwoorden van Mueller bieden waardevol inzicht voor website-eigenaren en SEO-professionals:

WebP-afbeeldingen en andere afbeeldingsindelingen worden niet geïndexeerd als HTML-pagina’s. Afbeeldingsbestanden kunnen worden weergegeven in het rapport ‘Gecrawld – momenteel niet geïndexeerd’ als een link eruitziet als een webpagina-URL of als de extensie onduidelijk is.

Wat is WebP?

WebP is een afbeeldingsindeling die in 2010 door Google is ontwikkeld. Het kreeg aandacht vanwege de prestatievoordelen bij webontwikkeling en SEO.

Het formaat biedt superieure lossy en lossless compressie voor afbeeldingen op het web, wat leidt tot snellere laadtijden.

Het gebruik van WebP-afbeeldingen op uw website heeft verschillende voordelen:

Kleinere bestandsgroottes: WebP-afbeeldingen zijn meestal kleiner dan andere formaten zoals JPEG en PNG.
Flexibele beeldweergave: WebP ondersteunt lossy en lossless compressie, transparantie (zoals PNG) en animatie (zoals GIF), waardoor het veelzijdig is voor verschillende beeldbehoeften.
Prestatieverbetering van de website: Snellere laadtijden kunnen een positieve invloed hebben op SEO, aangezien de zoekalgoritmen van Google de voorkeur geven aan snel ladende sites.

Overwegingen en uitdagingen

Er zijn echter enkele uitdagingen waarmee u rekening moet houden bij het gebruik van WebP:

Browser-compatibiliteit: Niet alle browsers ondersteunen WebP. Alternatieven zijn essentieel voor browsers die dit formaat niet ondersteunen.
Beeldkwaliteit: Compressie met verlies van WebP kan soms een zichtbare verslechtering van de beeldkwaliteit veroorzaken.
Conversie en opslag: Het converteren en opslaan van originele en WebP-versies kan het beheer van afbeeldingen op uw website bemoeilijken.

Gebruikmaken van WebP-afbeeldingen voor SEO

Houd rekening met het volgende om het meeste uit WebP-afbeeldingen voor SEO te halen:

Hogere websitesnelheden kunnen de SEO-ranglijst mogelijk verbeteren. Gebruik de element in HTML om verschillende afbeeldingen op verschillende apparaten weer te geven, WebP-afbeeldingen te leveren aan browsers die ze ondersteunen en terug te vallen op JPEG of PNG voor anderen. Vind de juiste balans tussen bestandsgrootte en kwaliteit om ervoor te zorgen dat afbeeldingen er goed uitzien en snel worden geladen.

Hoewel WebP geen perfecte oplossing is om de laadtijden te verbeteren, kan het bij correct gebruik helpen om uw site te optimaliseren.

Uitgelichte afbeelding gegenereerd door de auteur via MidjourneySource link

More To Explore

WACHT! VOORDAT JE GAAT...

Geef me jouw E-mail Address, en dan stuur ik je een GRATIS kopie van mijn boek, waarin ik je laat zien hoe je jouw inkomen kan verdubbelen in 90 dagen!