fbpx

John Mueller van Google over domeinselectie: gTLD vs. ccTLD

John Mueller van Google over domeinselectie: gTLD vs.  ccTLD

Share This Post


Google Search Advocate John Mueller heeft licht geworpen op het verschil tussen generieke top-level domeinen (gTLD’s) en country code top-level domeinen (ccTLD’s), en biedt praktisch advies voor bedrijven en SEO-professionals.

Zijn opmerkingen komen te midden van de recente update van Google die .ai-domeinen classificeert als een gTLD, waarmee de eerdere associatie met Anguilla, een Brits overzees gebied in het oosten van het Caribisch gebied, wordt opgeheven.

Begrijp het onderscheid tussen gTLD en ccTLD

Een website-eigenaar vraagt ​​in een Reddit-thread op het r/SEO-forum naar de SEO-implicaties van het kiezen van landspecifieke domeinen.

In reactie op de draad merkt Mueller op dat ccTLD’s zoals .nl, .fr en .de voordelig zijn als een bedrijf zich richt op klanten in die regio.

Voor wie echter op zoek is naar een wereldmarkt of zich richt op een ander land dan de ccTLD suggereert, is een gTLD of de relevante ccTLD wellicht een betere keuze.

Mueller legt uit:

“Het belangrijkste waar ik naar zou kijken zijn ccTLD’s (“landcode”, zoals nl, fr, de) en gTLD’s (“generic” – com, shop, net, enz.). prima als u van plan bent voornamelijk in dit land te verkopen of als u wereldwijd wilt verkopen. Als u zich voornamelijk op een ander land wilt richten (zoals “nationwi.de”, maar u wilt zich op de VS richten), zorg er dan voor dat u deze ccTLD of een gTLD.”

Het verduidelijkt ook dat alle nieuwe TLD’s geclassificeerd zijn als gTLD’s. Zelfs degenen die geografisch specifiek lijken, zoals “.berlin”, worden technisch gezien niet als ccTLD’s beschouwd.

Müller vervolgt:

“Alle nieuwe TLD’s zijn gTLD’s, voor wat het waard is: sommige klinken geospecifiek, maar zijn dat technisch gezien niet (zoals “.berlin”; het is een gTLD). Naast ccTLD’s en gTLD’s voor SEO is er ook het gebruikersaspect denk na over: Zullen ze op een link klikken waarvan ze denken dat deze voor gebruikers in een ander land is?

In een andere soortgelijke thread waarschuwt Mueller tegen het selecteren van TLD’s die voornamelijk door spammers worden gebruikt:

“Van een SEO-POV zou ik gewoon geen TLD kiezen dat supergoedkoop is en vol spam zit.” Deze opmerking benadrukt hoe belangrijk het is om rekening te houden met de reputatie van TLD’s bij het opstellen van strategieën voor SEO.

Google .ai-domeinupdate

Google heeft onlangs zijn helpdocumentatie bijgewerkt en gespecificeerd dat het nu .ai-domeinnamen behandelt als gTLD’s, vergelijkbaar met .com, .org en andere.

Dit betekent dat Google Zoeken geen rekening houdt met Anguilla geospecifieke .ai-domeinen.

Gary Illyes van het Search Relations-team van Google legt de reden voor de wijziging uit:

“We zullen het doelland niet aftrekken van de ccTLD, dus Anguilla targeten werd een beetje moeilijker, maar nogmaals, er zijn bijna geen .ai-domeinen die dat toch proberen.”

Deze update is belangrijk voor bedrijven en SEO-professionals die voorheen het gebruik van .ai-domeinnamen vermeden uit angst dat Google ze zou associëren met Anguilla.

De nieuwe classificatie neemt de zorgen weg en deze domeinen kunnen nu worden gebruikt zonder de zorgen over geospecifieke targeting door de algoritmen van Google.

Op te sommen

Het kiezen van het juiste domein, of het nu landspecifiek (ccTLD) of generiek (gTLD) is, maakt het verschil bij het bereiken van de juiste doelgroep.

Een ccTLD kan goed passen als een bedrijf zich voornamelijk richt op klanten in een bepaald land. Een gTLD is wellicht een betere keuze als het doel is om een ​​breder, wereldwijd publiek te bereiken.

Het is ook een goed idee om TLD’s met spam te vermijden die de reputatie van uw site schaden.

De opmerkingen van Mueller zijn een goede herinnering aan strategische beslissingen bij het registreren van uw domein.

Uitgelichte afbeelding gegenereerd door de auteur via Midjourney.Source link

More To Explore

OpenAI sluit gebrekkige AI-detector af
Marketing Nieuwtjes

OpenAI sluit gebrekkige AI-detector af

OpenAI heeft zijn AI-classificatie, een tool die is ontworpen om door AI gegenereerde tekst te identificeren, stopgezet na kritiek op de nauwkeurigheid ervan. De beëindiging

WACHT! VOORDAT JE GAAT...

Geef me jouw E-mail Address, en dan stuur ik je een GRATIS kopie van mijn boek, waarin ik je laat zien hoe je jouw inkomen kan verdubbelen in 90 dagen!