Domeinnamen met veel trefwoorden werden ooit beschouwd als een effectieve manier om de zichtbaarheid van een website te vergroten en de positie in zoekmachines te verbeteren.
Er zijn echter verschillende redenen waarom domeinnamen met veel zoekwoorden schadelijk kunnen zijn voor het succes van een website.
In reactie op een thread op Reddit, deelt Google-zoekadvocaat John Mueller zijn mening over exact match-zoekwoorddomeinen en waarom ze een slecht idee zouden kunnen zijn.
Mueller op domeinen met exacte zoekwoorden
Op het r/SEO-forum van Reddit vraagt een gebruiker of het de moeite waard is om een hoge vergoeding te betalen voor een domein dat precies de zoekwoorden bevat waarop ze willen scoren.
Muller zegt:
“Ik ben geen fan van trefwoorden en trefwoorddomeinen, maar van YMMV. Willekeurige gedachten:
iedereen denkt dat je een spammer bent
het veranderen van de bedrijfsfocus, of zelfs uitbreiden, is moeilijker
je hebt geen merknaam, er is niets waarnaar mensen kunnen zoeken dat “uiteraard” op je site zou moeten verschijnen. Je bent altijd aan het concurreren, je creëert geen waarde bij langdurige gebruikers.”
Mueller werkt niet verder uit, maar ik zal mijn best doen om zijn gedachten in de volgende paragrafen te interpreteren.
1. Spam
Mensen denken misschien dat een website met een trefwoordrijke domeinnaam wordt geassocieerd met spam.
Dit komt omdat spammers vaak domeinnamen met veel trefwoorden gebruiken om zoekrangschikkingen te manipuleren en nietsvermoedende websitebezoekers aan te trekken.
Als gevolg hiervan kan een website met een trefwoordrijke domeinnaam als onbetrouwbaar en onprofessioneel worden beschouwd, wat potentiële klanten kan afschrikken.
2. Zakelijke aanpak
Een domeinnaam met veel zoekwoorden kan het moeilijker maken om de focus van uw bedrijf te veranderen of uw aanbod uit te breiden.
Als een bedrijf met een domeinnaam als “best-running-shoes.com” bijvoorbeeld besluit om andere sportartikelen te gaan verkopen, kan het moeilijk zijn om klanten ervan te overtuigen dat de website een betrouwbare bron voor die producten is.
Een merkdomein zoals “Nike.com” stelt het bedrijf daarentegen in staat zijn aanbod uit te breiden met behoud van zijn merkidentiteit.
3. Merkloos
Een website met een trefwoordrijke domeinnaam heeft geen merknaam, die fungeert als een unieke identificatie om klanten te helpen een bedrijf te onthouden en te onderscheiden van zijn concurrenten.
Een website kan gemakkelijk worden vergeten of verward met vergelijkbare websites zonder merknaam, wat de reputatie en klantloyaliteit schaadt.
4. Niets om naar te zoeken
Een trefwoordrijke domeinnaam betekent dat er geen bedrijfsnaam is waarnaar mensen kunnen zoeken.
Wanneer klanten naar een bedrijf zoeken op naam, is de kans groter dat ze het vinden en onthouden dan wanneer ze zoeken op een generiek trefwoord zoals ‘hardloopschoenen’.
Dit betekent dat een website met een trefwoordrijke domeinnaam moeite kan hebben om langetermijnklanten aan te trekken die op zoek zijn naar een specifieke bedrijfsnaam.
5. Altijd concurrerend
Een website met een trefwoordrijke domeinnaam concurreert altijd met andere websites met vergelijkbare trefwoorden.
Een website met een unieke merknaam kan daarentegen een loyale klantenbasis opbouwen die naar de website terugkeert, ongeacht waar deze in de zoekresultaten verschijnt.
Op te sommen
Hoewel domeinnamen met veel zoekwoorden ooit werden gezien als een effectieve manier om de zichtbaarheid van een website te vergroten, kunnen ze de reputatie van een website schaden en het succes op de lange termijn belemmeren.
Het opbouwen van een sterke merkidentiteit met een unieke domeinnaam kan effectiever zijn bij het opbouwen van klantloyaliteit en het laten groeien van uw bedrijf.
Uitgelichte afbeelding: Andrii Iemelianenko/Shutterstock
bron: Reddit

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!