Snellere laadtijden van webpagina’s spelen een belangrijke rol in de gebruikerservaring en SEO, waarbij de laadsnelheid van pagina’s een belangrijke bepalende factor is voor het algoritme van Google.
Een front-end webontwikkelaar moet beslissen wat de beste manier is om een website weer te geven, zodat deze een snelle ervaring en dynamische inhoud biedt.
Twee populaire weergavemethoden zijn client-side rendering (CSR) en server-side rendering (SSR).
Elke website heeft andere vereisten, dus als u het verschil begrijpt tussen client-side en server-side rendering, kunt u uw website zo weergeven dat deze overeenkomt met uw zakelijke doelstellingen.
Wat is client-side rendering en hoe werkt het?
Client-side rendering is een relatief nieuwe benadering van het renderen van websites.
Het werd populair toen JavaScript-bibliotheken het begonnen te integreren, waarbij Angular en React.js enkele van de beste voorbeelden waren van bibliotheken die in dit type weergave werden gebruikt.
Het werkt door het JavaScript van een website weer te geven aan uw browser en niet aan de server.
De server reageert met een gewoon HTML-document met de JS-bestanden in plaats van de volledige inhoud van het HTML-document te krijgen.
Hoewel de initiële laadtijd een beetje traag is, zullen volgende pagina’s snel worden geladen omdat ze niet afhankelijk zijn van een andere HTML-pagina per route.
Van het omgaan met logica tot het ophalen van gegevens uit een API, door de klant vertegenwoordigde sites doen alles “onafhankelijk”. De pagina is beschikbaar nadat de code is uitgevoerd, omdat elke pagina die de gebruiker bezoekt en de bijbehorende URL dynamisch worden gemaakt.
Het MVO-proces ziet er als volgt uit:
De gebruiker voert de URL in die hij wil bezoeken in de adresbalk. Er wordt een gegevensverzoek verzonden naar de server op de opgegeven URL. Op het eerste verzoek van de klant voor de site levert de server de statische bestanden (CSS en HTML) aan de browser van de klant. De clientbrowser downloadt eerst de HTML-inhoud, gevolgd door JavaScript. Deze HTML-bestanden sluiten JavaScript aan en starten het laadproces door laadsymbolen weer te geven die de ontwikkelaar aan de gebruiker definieert. In dit stadium is de website nog niet zichtbaar voor de gebruiker. Nadat het JavaScript is gedownload, wordt de inhoud dynamisch gegenereerd in de browser van de client. Webcontent wordt zichtbaar terwijl de klant navigeert en interactie heeft met de website.
Wat is server-side rendering en hoe werkt het?
Server-side rendering is de meest gebruikte techniek om informatie op een scherm weer te geven.
De webbrowser stuurt een verzoek om informatie van de server, waarbij specifieke gebruikersgegevens worden ingevuld en een volledig gerenderde HTML-pagina naar de client wordt verzonden. Elke keer dat de gebruiker een nieuwe pagina op de site bezoekt, herhaalt de server het hele proces.
Zo werkt het SSR-proces stap voor stap:
De gebruiker voert de URL in die hij wil bezoeken in de adresbalk. De server levert een HTML-antwoord dat klaar is om aan de browser te worden weergegeven. De browser geeft de pagina weer (nu zichtbaar) en downloadt de JavaScript. De browser draait React, waardoor de pagina interactief wordt.
Wat zijn de verschillen tussen client-side en server-side rendering?
Het belangrijkste verschil tussen deze twee representatiebenaderingen zit in de algoritmen van hun werking. CSR geeft een lege pagina weer voordat deze wordt geladen, terwijl SSR een volledig gerenderde HTML-pagina weergeeft bij de eerste keer laden.
Dit geeft server-side rendering een snelheidsvoordeel ten opzichte van client-side rendering, aangezien de browser geen grote JavaScript-bestanden hoeft te verwerken. Content is vaak binnen een paar milliseconden zichtbaar.
Zoekmachines kunnen uw site crawlen voor betere SEO, waardoor het gemakkelijker wordt om uw webpagina’s te indexeren. Deze leesbaarheid in tekstvorm is precies hoe SSR-sites in de browser verschijnen.
Client-side rendering is echter een goedkopere optie voor website-eigenaren.
Het verlicht de belasting van uw servers door de verantwoordelijkheid voor weergave door te geven aan de client (de bot of gebruiker die uw pagina probeert te bekijken). Het biedt ook rijke interacties met de website door snelle interactie met de website te bieden na de eerste keer laden.
Met CSR worden er minder HTTP-verzoeken naar de server gedaan, in tegenstelling tot SSR, waarbij elke pagina helemaal opnieuw wordt weergegeven, wat resulteert in een langzamere overgang tussen pagina’s.
SSR kan ook breken onder hoge serverbelasting als de server veel gelijktijdige verzoeken van verschillende gebruikers ontvangt.
De nadelen van RSC zijn de langere initiële laadtijd. Dit kan van invloed zijn op SEO; Crawlers mogen niet wachten tot de inhoud is geladen en de site verlaten.
Deze benadering in twee fasen verhoogt de mogelijkheid dat er lege inhoud op uw pagina wordt weergegeven doordat JavaScript-inhoud ontbreekt na het crawlen en indexeren van de HTML van een pagina. Merk op dat RSC in de meeste gevallen een externe bibliotheek vereist.
Wanneer renderen aan de serverzijde gebruiken?
Als u uw Google-zichtbaarheid wilt verbeteren en hoog wilt scoren op de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s), is serverrendering de eerste keuze.
E-learningwebsites, online marktplaatsen en applicaties met een eenvoudige gebruikersinterface met minder pagina’s, functies en dynamische gegevens profiteren van dit type weergave.
Wanneer renderen aan de clientzijde gebruiken
Client-side rendering wordt vaak gecombineerd met dynamische webapplicaties zoals sociale netwerken of online messengers. Dit komt omdat de informatie in deze applicaties voortdurend verandert en grote en dynamische gegevens moet verwerken om snelle updates uit te voeren om aan de vraag van de gebruiker te voldoen.
De focus ligt hier op een rijke site met veel gebruikers, waarbij gebruikerservaring prioriteit krijgt boven SEO.
Wat is beter: server-side of client-side rendering?
Als de inhoud van uw site niet veel gebruikersinteractie vereist, is SSR effectiever. Het heeft een positieve invloed op toegankelijkheid, laadtijden van pagina’s, SEO en ondersteuning van sociale media.
Aan de andere kant is CSR geweldig voor het bieden van kosteneffectieve weergave voor webapplicaties, en het is gemakkelijker te bouwen en te onderhouden; het is beter met first input delay (FID).
Soms hoeft u niet te kiezen tussen beide, er zijn hybride oplossingen beschikbaar. Zowel SSR als RSC kunnen binnen één website of webpagina worden geïmplementeerd.
Op een online marktplaats kunnen bijvoorbeeld pagina’s met productbeschrijvingen op de server worden weergegeven, omdat ze statisch zijn en gemakkelijk door zoekmachines moeten worden geïndexeerd.
Pagina’s zoals gebruikersaccounts mogen niet worden gerangschikt in de SERP’s, dus een CRS-benadering is misschien beter voor UX.
Zowel CSR als SSR zijn populaire benaderingen voor het renderen van websites. U en uw team moeten deze beslissing vroeg in de productontwikkeling nemen.
Denk na over uw project en hoe dit uw positie in de SERP’s en de gebruikerservaring van uw website zal beïnvloeden.
Over het algemeen is CSR beter geschikt voor dynamische websites, terwijl SSR geschikter is voor statische websites.
Meer middelen:
Uitgelichte afbeelding: Playzen Design/Shutterstock

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!