fbpx

Laatste zoekmachinetrends in Azië 2023

Laatste zoekmachinetrends in Azië 2023

Share This Post


Google is al jaren de primaire focus van de zoekmarketinginspanningen van de meeste websites. Sterker nog, als het om zoekmachine optimalisatie gaat, denken de meeste bedrijven alleen aan Google.

Het is ook een bekend feit dat er in sommige landen andere zoekmachines zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Ik weet zeker dat veel lezers hebben gehoord van Baidu in China, Naver in Zuid-Korea en Yahoo! in Japan als populaire zoekmachines.

Deze websites zijn erg gericht op het lokale publiek en het is niet gemakkelijk om ermee te werken, tenzij je de taalvaardigheid hebt en begrijpt hoe de services zijn opgezet. Om deze reden hebben ze veel website-eigenaren buiten hun respectieve landen weggejaagd.

Hoewel de Aziatische markt verreweg de grootste online markt ter wereld is, is informatie over de markt niet zo zichtbaar als voor de Amerikaanse of Europese markten.

Dit maakt de Aziatische markt mysterieuzer dan het zou moeten zijn.

Onlangs hebben er enkele belangrijke veranderingen plaatsgevonden in de marktaandelen van zoekmachines en gebruikersactiviteit, wat kansen zou kunnen bieden aan bedrijven die terughoudend waren om zich op deze landen te richten.

Laten we eerst wat meer te weten komen over de lokaal unieke zoekmachines: Baidu, Naver en Yahoo! Japan

Baidu.com

Sinds de lancering in 2000 is Baidu de meest gebruikte zoekmachine in China.

Om Chinese doelgroepen te targeten met Baidu, hebt u een Chineestalige website nodig die voldoet aan de vereisten van de Chinese overheid om het registratienummer van de website weer te geven.

Het hebben van een “.cn” ccTLD en/of het hosten van websites in China is geen vereiste, maar helpt zeker bij indexering en ranking.

naver.com

Naver is een lokale zoekmachine in Zuid-Korea die in 1999 is gestart.

In tegenstelling tot Google lijkt Naver meer op een portal met veel inhoud en niet-zoekfuncties. Zoekresultaten op Naver zijn vrij uniek.

Het bevat verschillende blokken met verschillende soorten inhoud, zoals winkelen, nieuws, blogs, video’s, afbeeldingen en webpagina’s. De organische resultaten van de webpagina zijn niet prominent aanwezig en de advertenties zijn goed zichtbaar. Om deze redenen hebben buitenlandse bedrijven vaak moeite om organisch verkeer van Naver te krijgen.

Yahoo.co.jp

Yahoo! Japan begon aanvankelijk als de Japan-site van Yahoo en werd in 2018 een bedrijf in Japanse handen. Het is nog steeds een van de populaire websites in Japan.

Net als Naver, Yahoo! Japan is een portaal met veel niet-zoekinhoud en -diensten, zoals veilingen, reisboekingen, veelgestelde vragen en e-mails.

Hoewel het bedrijf zelf zijn advertentiediensten aanbiedt, heeft Google sinds 2010 zijn organische zoekresultaten een boost gegeven.

Veranderingen in de populariteit van zoekmachines

Hoewel de oude sites nog steeds populair zijn, zijn de zoekactiviteiten de laatste tijd veranderd, vooral in de afgelopen 12 maanden, waardoor bedrijven nieuwe kansen hebben gekregen om andere zoekmachines te gebruiken om toegang tot de markt te krijgen.

Laatste marktaandelen van zoekmachines

China

Baidu’s dominantie in het zoeklandschap is de afgelopen kwartalen afgenomen, van 76% in juni 2022 tot 49% in maart 2023.

Baidu houdt nog steeds stand met een aandeel van meer dan 64,39% in mobiel zoeken, voornamelijk dankzij de integratie in de telefooninfrastructuur via de vele apps en services.

Zowel Bing als Sogou hebben Baidu’s marktaandeel voor desktopzoeken gekannibaliseerd. Het aandeel van Bing op het gebied van desktopzoekopdrachten in China is de afgelopen maanden gegroeid, met 28% sinds de uitrol van de nieuwe AI-functies.

Mijn B2B-klanten hebben de afgelopen maanden een meetbare toename gezien in zoekopdrachten en verkeer vanuit China via Bing, waardoor de inspanningen om het bereik van Bing te maximaliseren toenemen.

Westerse bedrijven zouden deze kans ook moeten aangrijpen om hun bereik in China uit te breiden met behulp van Bing. In tegenstelling tot toegangsuitdagingen van Baidu’s Webmaster Tools, kunt u eenvoudig sitemaps indienen en problemen controleren in de Engelse Webmaster Tools-interface van Bing.

Zuid-Korea

Naver was vroeg bij de partij om AI in zijn platform te integreren. Het deed dit eind 2021 ter ondersteuning van een aanzienlijke verschuiving in Zuid-Koreaans zoekgedrag dat meer ‘verkennend’ wordt, waarbij gebruikers zich verdiepen in onderwerpen die aansluiten bij hun interesses en zoekintentie.

Naver zag een aanzienlijke toename van deze verkennende zoekopdrachten, die goed zijn voor bijna 65% van alle zoekopdrachten.

Dit werd gevolgd door de lancering van Naver’s AiRSearch “Smart Block Innovation”, die gebruikmaakt van AI-analyse van inhoud, gegevens en diepgaande gebruikersinzichten om zeer relevante blokken met resultaten te genereren door de noodzaak van meerdere zoektermen om een ​​optimaal resultaat te presenteren, te elimineren.

Ondanks de innovaties van Naver, geeft het Search Engine Market Share-rapport van maart 2023 aan dat Google aanzienlijk terrein heeft gewonnen in Zuid-Korea, met een aandeel van 59% ten opzichte van de 35% van Naver. Volgens Statista is de aandelensplitsing zelfs nog groter, waarbij Google 71% verovert tegen Naver’s 24%.

De groei van Google in de markt biedt de mogelijkheid om rechtstreeks in contact te komen met Koreaanse zoekers op een manier die voorheen niet mogelijk was.

Japan

Het is belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat uw Japanse inhoud goed wordt geïndexeerd en geoptimaliseerd voor Google. Met bijna 80% marktaandeel, vooral op mobiel, dankzij de boost van organisch zoeken op Yahoo! Japan, en zijn eigen groei als zoekmachine in Japan, is Google van cruciaal belang om in contact te komen met Japanse consumenten.

Google Japan heeft alle winkelfuncties geïmplementeerd om bedrijven te helpen consumenten te bereiken, maar vaak tegen veel lagere gemiddelde kosten per klik (CPC) dan in de VS of Europa.

Het marktaandeel van Bing in Japan vertoont de afgelopen jaren een trend van 3%. Nieuwe gegevens van Statcounter lijken er echter op te wijzen dat de nieuwe AI-functies enige interesse hebben gewekt van Japanse gebruikers, waardoor het marktaandeel is toegenomen tot 7% ​​en het verkeer van Yahoo!

Wat dit betekent voor website-eigenaren (SEO/PPC)

Deze veranderingen in de groei van niet-lokale zoekmachines vergroten de kansen voor bedrijven om deze markten te bereiken met middelen en technieken die ze al hebben.

Het is nu belangrijker om technische SEO-oplossingen te implementeren om zowel Google- als Bing-indexering te verbeteren, en ervoor te zorgen dat uw websites mobielvriendelijk zijn en zo snel mogelijk laden om gebruikers aan te trekken die voornamelijk op mobiele apparaten in deze markten zoeken.

De groei van Bing en de recente technologische en AI-vooruitgang maken het een frisse blik waard om ervoor te zorgen dat u alle bases hebt gedekt en goed geïndexeerd en geoptimaliseerd bent voor winst.

SEO-kansen in Zuidoost-Azië

Naast China, Japan en Korea ontstaan ​​er aanzienlijke kansen in Zuidoost-Azië. De regio bestaat uit 11 landen met een totale bevolking van 600 miljoen mensen op verschillende economische niveaus, maar met een groeiend besteedbaar inkomen.

Zuidoost-Aziatische markten waren goed voor de helft van de top 10 groeimarkten voor e-retail in 2022 en zullen naar verwachting in 2023 meer dan $ 100 miljard aan detailhandelsverkopen genereren.

Covid-lockdowns dwongen consumenten om online te winkelen, waardoor de acceptatie van e-commerce en logistieke infrastructuur in de regio snel toenam.

Nationale regeringen hebben aanzienlijk geïnvesteerd in connectiviteit, digitale betalingen, e-commerceplatforms en beleidswijzigingen om de acceptatie en groei van e-commerce in de regio te stimuleren.

Het consumentengedrag is ook veranderd: meer dan 40% van de consumenten heeft sinds Covid ten minste één nieuw merk uitgeprobeerd, vergeleken met slechts 23% in de VS.

In Vietnam is sociale e-commerce aanzienlijk gegroeid, met influencers die de acceptatie van producten in mode en beauty stimuleren, en prijs is een secundaire overweging.

De regio biedt nieuwe mogelijkheden voor merken om geïnteresseerde consumenten rechtstreeks te bereiken via hun eigen e-commerce-initiatieven, maar ook via verschillende groeiende marktplaatsen zoals Shopee, Tokopedia en Lazada die een breed scala aan producten verkopen en transacties en logistiek beheren.

Shopee is snel de vierde grootste marktplaats geworden na Amazon, eBay en Rakuten, ondanks de focus op Zuidoost-Azië.

De uitgaven voor digitale advertenties in de regio stegen met 64%, wat nog eens de nadruk legt op het vermogen en de kosteneffectiviteit van het digitale platform om contact te maken met en contact te maken met consumenten. Er is groei opgetreden in de categorieën CPG, mode en elektronica.

conclusie

De afgelopen jaren is de digitale ontwrichting in Azië aanzienlijk geweest dankzij de snelle acceptatie van e-commerce, technologische veranderingen en de eisen van de consument, waardoor nieuwe kansen ontstaan ​​voor bedrijven die voorheen werden uitgedaagd door de taal en de middelen om zich rechtstreeks op deze markten te richten.

Dit is het moment om uw analyses en Google Search Console-gegevens te bekijken om te zien of u heeft geprofiteerd van de aanpassing van het marktaandeel van zoekmachines in de regio en of het zinvol is om meer aandacht te besteden aan gelokaliseerde inhoud, advertentiebudgetten of initiatieven die specifiek zijn om te begeleiden hen. markten

Meer middelen:

Uitgelichte afbeelding: dodotone/ShutterstockSource link

More To Explore

WACHT! VOORDAT JE GAAT...

Geef me jouw E-mail Address, en dan stuur ik je een GRATIS kopie van mijn boek, waarin ik je laat zien hoe je jouw inkomen kan verdubbelen in 90 dagen!