fbpx

Langzamere zoekgroei, afname YouTube

Langzamere zoekgroei, afname YouTube

Share This Post


Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft onlangs zijn financiële inkomstenrapport voor het eerste kwartaal van 2023 vrijgegeven. Het bedrijf kondigde een omzet aan van $ 69,8 miljard, een stijging van 3% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze groei overtrof de verwachtingen van analisten, zelfs te midden van aanzienlijke veranderingen en uitdagingen bij het bedrijf.

Langzamere zoek- en omzetgroei op YouTube

De zoekinkomsten van Alphabet zagen een bescheiden jaar-op-jaar stijging van 1,87% in 1Q 2023, aanzienlijk lager dan de stijging van 24,28% in 1Q 2022 en de stijging van 30,11% in 1Q 2021.

De “zoek- en andere” inkomsten van het bedrijf stegen van ongeveer $ 39,6 miljard tot $ 40,4 miljard, wat wijst op mogelijke problemen in het kernbedrijfssegment.

Google Search heeft momenteel te maken met hevige concurrentie van verschillende rivalen, waaronder Microsoft’s AI-aangedreven Bing-chatbot en OpenAI’s ChatGPT. De advertentie-inkomsten van YouTube daalden ook, een daling die werd toegeschreven aan verminderde adverteerdersuitgaven en het recente vertrek van CEO Susan Wojcicki.

Ondanks deze uitdagingen blijven de leidinggevenden van Google optimistisch over de prestaties van Search. CEO Sundar Pichai zei dat Search “het goed doet”, terwijl CFO Ruth Porat zijn “veerkracht” prees te midden van concurrentiedruk en economische onzekerheden.

Alphabet herstructurering en AI-ontwikkeling

In het streven naar meer efficiëntie en vooruitgang op het gebied van AI heeft Alphabet aanzienlijke herstructureringsinspanningen doorgevoerd.

Het bedrijf ontsloeg in januari ongeveer 12.000 werknemers, omdat het besluit werd toegeschreven aan buitensporige aanwervingen tijdens de pandemie. De financiële resultaten voor het eerste kwartaal van 2023 omvatten $ 2,6 miljard aan kosten in verband met deze vermindering van het personeelsbestand en de kantoorruimte.

Alphabet richt zich ook op AI-ontwikkeling en wil concurreren met tools zoals ChatGPT door zijn interne AI-chatbot, Bard, te verbeteren.

Het bedrijf heeft zijn voorheen afzonderlijke AI-teams samengevoegd tot de nieuwe Google DeepMind-groep, een wijziging die volgens Alphabet geen invloed zal hebben op de rapporten over het eerste kwartaal.

Google Cloud realiseert winstgevendheid

Ondanks de uitdagingen van Alphabet was Google Cloud een lichtpuntje in het winstrapport over het eerste kwartaal.

De divisie boekte een kwartaalwinst van $ 191 miljoen, een opmerkelijke prestatie voor het bedrijf.

Google onthulde ook dat zijn cloudactiviteiten nu voor het eerst winstgevend zijn.

Kijkend naar de toekomst

Nu de I/O-ontwikkelaarsconferentie in mei nadert, wacht de tech-industrie reikhalzend uit naar nieuwe ontwikkelingen en productaankondigingen van Google.

Het winstrapport over het eerste kwartaal van 2023 van Alphabet biedt inzicht in de prestaties van het bedrijf te midden van substantiële interne veranderingen.

Hoewel het bedrijf voor bepaalde uitdagingen staat, blijft het zich inzetten voor innovatie, AI-ontwikkeling en toekomstige groei.

bron: Alfabet

Uitgelichte afbeelding: Dennis Diatel/ShutterstockSource link

More To Explore

OpenAI sluit gebrekkige AI-detector af
Marketing Nieuwtjes

OpenAI sluit gebrekkige AI-detector af

OpenAI heeft zijn AI-classificatie, een tool die is ontworpen om door AI gegenereerde tekst te identificeren, stopgezet na kritiek op de nauwkeurigheid ervan. De beëindiging

WACHT! VOORDAT JE GAAT...

Geef me jouw E-mail Address, en dan stuur ik je een GRATIS kopie van mijn boek, waarin ik je laat zien hoe je jouw inkomen kan verdubbelen in 90 dagen!