Meta zegt dat het zal overwegen nieuwsartikelen van zijn platform te verwijderen als een mandaat van de Amerikaanse overheid het bedrijf dwingt uitgevers te compenseren.
De Journalism Competition and Preservation Act (JCPA) stelt mediakanalen in staat om gezamenlijk te onderhandelen over overeenkomsten voor het delen van inkomsten met sociale mediaplatforms en zoekmachines.
De JCPA is ontworpen om de Amerikaanse media ten goede te komen, omdat de deals van toepassing zijn op alle lokale en nationale uitgevers.
De media kunnen in het huidige systeem individueel onderhandelen met bedrijven. Individuele onderhandelingen geven uitgevers echter maar zoveel invloed.
Als de JCPA slaagt, kan de hele branche onderhandelen, waardoor uitgevers meer macht krijgen over bedrijven als Meta en Google.
Meta is niet geïnteresseerd in onderhandelingen met uitgevers, omdat het bedrijf van mening is dat verkeer en exposure voldoende zijn om betaald te worden.
Andy Stone, directeur politieke communicatie bij Meta, plaatste een uitspraak op Twitter dreigt nieuwsinhoud in de VS te verwijderen als de JCPA het goedkeurt:
“Als het Congres een ondoordachte journalistieke wet goedkeurt als onderdeel van de nationale veiligheidswetgeving, zullen we moeten overwegen om nieuws volledig van ons platform te verwijderen in plaats van ons te onderwerpen aan door de overheid opgelegde onderhandelingen die op oneerlijke wijze elke waarde negeren die we aan de media bieden door meer verkeer en abonnementen”.
Meta’s argument gaat verder met een verklaring die zich ruwweg vertaalt naar: “Ze hebben ons meer nodig dan wij:
“De Journalism Competition and Preservation Act onderkent het belangrijkste feit niet: uitgevers en omroepen plaatsen zelf hun content op ons platform omdat het hun bedrijfsresultaten ten goede komt, en niet andersom.”
Meta besluit zijn verklaring door het plan van de regering gelijk te stellen aan de oprichting van een “kartelachtige entiteit”:
“Geen enkel bedrijf zou gedwongen moeten worden te betalen voor inhoud die gebruikers niet willen zien en die geen zinvolle bron van inkomsten is. Simpel gezegd: de overheid creëert een kartelachtige entiteit die vereist dat een particulier bedrijf andere particuliere entiteiten subsidieert is een verschrikkelijk precedent voor alle Amerikaanse bedrijven.”
De tweeledige JCPA moet de Senaat nog passeren, hoewel het in september door de Judiciary Committee is gekomen.
Antitrust-experts zijn van mening dat Meta zijn dreigementen om Amerikaans nieuws van zijn platforms achter te houden niet zal opvolgen, daarbij verwijzend naar het feit dat het dit niet heeft gedaan in Australië en Canada:
Bluffen. Hier herinner ik iedereen eraan dat Facebook 9 maanden bezig was met plannen maken om Australië te verwoesten voordat het zich terugtrok en vervolgens ook Canada bedreigde. En ze hebben dit gedaan onder een misleidend verhaal om de winst te beschermen en het publiek te negeren. Google koos voor de tegenovergestelde benadering. 1/3 https://t.co/1iJqDa0RMB
— Jason Kint (@jason_kint) 5 december 2022
Als de JCPA slaagt en Meta zich aan zijn woord houdt, kan dat een klap zijn voor Amerikaanse nieuwsuitgevers.
Aan de andere kant is nieuwsinhoud al jaren geen prioriteit voor Meta. Uitgevers verliezen verwijzingsverkeer sinds 2016, toen Facebook voorrang begon te geven aan berichten van vrienden en familie boven pagina’s.
Meta toonde een hernieuwde interesse in nieuws met de introductie van het Facebook-tabblad Nieuws, dat eerder dit jaar op een laag pitje werd gezet.
Aangezien Meta van plan is over te stappen naar een video-first-platform, wie weet welke zichtbaarheid nieuwsuitgevers in de toekomst zullen krijgen.
Volgens een onderzoek van Pew Research is Facebook op dit moment koploper in social media platformen waar Amerikanen regelmatig nieuws ontvangen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt echter dat de nieuwsconsumptie geleidelijk verschuift naar YouTube en Twitter.
Als het erop aankomt, kunnen Amerikaanse nieuwsuitgevers dan overleven zonder Meta? Gezien de recente ondergang van het bedrijf, is het redelijk om te zeggen dat Meta niet meer dezelfde macht heeft over uitgevers als ooit.
Uitgelichte afbeelding: pnm-stock/Shutterstock

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!