Nieuw onderzoek gepubliceerd door SEMRush geeft aan dat een bepaald percentage Google-zoekers “niet tevreden is met de resultaten … en hun zoekopdrachten moeten verfijnen” om te vinden wat ze zoeken, evenals andere bevindingen die door sommige gebruikers zijn gemeld. kunnen moeite hebben om te vinden wat ze nodig hebben op Google.
Dit niveau van ontevredenheid kan verklaren waarom een tweet die Google vergelijkt met een uitstervend winkelcentrum, bij duizenden mensen resoneerde.
Volgens onderzoek gepubliceerd door SEMRush:
“Er is hier veel verfijning van zoekwoorden in het spel.
Als we het aantal Google-klikken combineren met het aantal zoekwoordwijzigingen, zien we dat bijna 30% van de mensen hun zoekopdrachten op de een of andere manier verfijnen of uitbreiden.”
Herhaalde zoekopdrachten met iets andere zoekwoorden is een indicatie dat gebruikers mogelijk niet tevreden zijn met de zoekresultaten van Google.
Tweet over onbevredigende zoekresultaten van Google
Een tweet die erop wees dat het moeilijk is om dingen op Google te vinden, ging in oktober viraal en ontving meer dan 60.000 likes en meer dan 7.000 retweets.
Wat opviel aan de tweet was dat veel van de reacties erop wezen dat Google het moeilijk had om zoekopdrachten te begrijpen, waardoor gebruikers gedwongen werden hun zoekopdrachten opnieuw uit te voeren met geavanceerde zoekoperators zoals aanhalingstekens.
Een persoon twitterde dat ze aanhalingstekens moesten proberen.
Probeer ” ” te gebruiken
— Elad Nof (@EladNof) 25 oktober 2022
Maar de persoon die de discussie begon, wees er terecht op dat gebruikers geen toevlucht hoeven te nemen tot geavanceerde zoekoperators om Google te dwingen te vinden wat ze zoeken.
Ze antwoordde:
Sommige dating-tweets zeggen dingen als “als je de trucs kent, werkt het nog steeds”, wat nergens op slaat.
1. Veel van de oude trucs werken niet meer
2. We moeten niet zo hard proberen een zoekmachine te misleiden om nuttige resultaten te retourneren
— Emily Velasco (@MLE_Online) 25 oktober 2022
En een andere persoon tweette dat ze alleen maar willen dat Google vindt wat ze zoeken.
Het enige wat ik wil is een zoekmachine die vindt waar ik om vroeg!
— Rue Mohr (@RueNahcMohr) 25 oktober 2022
En het zijn niet alleen niet-SEO’s die beseffen dat Google steeds naar de verkeerde dingen zoekt.
SEO’s merken het ook op.
Sarah Carling tweette een screenshot van een zoekopdracht naar hoeveel calorieën een fles wijn bevat.
Google veranderde de zoekopdracht en stond erop dat het op zoek was naar hoeveel calorieën in een glas wijn.
Of dat er maar 123 calorieën in een hele fles wijn zitten
(2/3) pic.twitter.com/uN3ILfwCNm
— Sarah C (@SarahCarling) 11 oktober 2022
Hier is een screenshot van dezelfde zoekopdracht met het woord ‘fles’ tussen aanhalingstekens.
Google houdt nog steeds vol dat de zoekopdracht over een “glas” wijn gaat.
Screenshot van een Google-zoekresultaat
SEMRush onderzoeksresultaten
Gebruikers zoeken met veel trefwoorden
Onderzoek toonde aan dat 31,6% van de desktopzoekers 1-2 zoekwoorden gebruikt. 31% van de gebruikers van mobiele apparaten zoekt met 1-2 trefwoorden.
38,2% procent van de computergebruikers zoekt met 3-4 trefwoorden. 39,9% van de mobiele gebruikers zoekt met 3-4 trefwoorden.
Dit is waar het zoekgedrag er vreemd uitziet, omdat het laat zien dat gebruikers van tegenwoordig de neiging hebben om te zoeken met lange trefwoordzinnen.
30,1% van de desktopzoekopdrachten gebruikte 5-11 of meer trefwoordzinnen, terwijl 29,1% van de mobiele zoekopdrachten hetzelfde aantal zoekopdrachten op trefwoord gebruikte.
Zou het kunnen dat sommige zoekers meer zoekwoordzinnen gebruiken omdat ze harder hun best doen om te vinden wat ze zoeken?
Andere gegevens die door het onderzoek zijn onthuld, lijken erop te wijzen dat zoekers inderdaad worstelen.
Gebruikers maken meerdere zoekopdrachten voor dezelfde zoekopdracht
Een ander datapunt dat door SEMRush werd ontdekt, was dat meer dan de helft van de desktopgebruikers die twee zoekopdrachten achter elkaar uitvoert, dit doet met trefwoordzinnen die 60% of meer vergelijkbare trefwoorden zijn.
SEMRush concludeert dat de gegevens kunnen worden geïnterpreteerd als bewijs dat gebruikers moeite hebben om te vinden wat ze zoeken:
“We kunnen zien dat ongeveer 55% van de tijd twee zoekopdrachten in de reis van een gebruiker zoekwoorden bevatten met een overeenkomstscore van 0,6 (60%) of hoger, wat zou kunnen betekenen dat veel gebruikers niet tevreden zijn met de resultaten van de eerste SERP en hun zoekopdrachten moeten verfijnen.”
Het aantal zoekopdrachten met vergelijkbare zoekwoorden is lager voor gebruikers van mobiel zoeken met 38,9%, maar het is nog steeds een aanzienlijk aantal zoekopdrachten dat opnieuw moet worden geformuleerd met bijna 40%.
Is het moeilijker om antwoorden te vinden met Google?
Veel van de Twitter-debatteerders waren duidelijk ontevreden over Google Zoeken.
Sommigen in de zoekmarketinggemeenschap waren van mening dat gebruikers misschien vergeten waren hoe slecht zoekmachines waren.
Maar dezelfde persoon gaf ook toe dat ze naar het woord “reddit” moesten zoeken om zinvolle resultaten te vinden, wat impliceert dat Google Zoeken geen bevredigende resultaten opleverde.
Ik zou hier graag een echt longitudinaal onderzoek van zien in de loop van de tijd; Ik vermoed dat we misschien zijn vergeten hoe slecht onderzoek vroeger was (hoewel ik toegeef dat ik hecht) [reddit] meer zoekopdrachten dan ik tegenwoordig had verwacht).
— Will Critchlow (@willcritchlow) 26 oktober 2022
Hoe kan Google zo goed zijn dat gebruikers het woord van een discussiecommunity moeten toevoegen om de antwoorden te vinden waarnaar ze op zoek zijn?
Kan het een probleem zijn met de inhoud die Google het liefst laat zien?
Als bijvoorbeeld een product wordt gekocht waar weinig bekend over is, is een commerciële recensiesite dan betrouwbaarder dan meningen die in een forumgemeenschap worden geuit door mensen die de producten daadwerkelijk hebben gebruikt?
Waarom is een antwoord op Reddit nuttiger dan alle afbeeldingen, video’s en inhoudssites die Google in zoekresultaten laat zien?
Google kan antwoorden vinden op veel complexe zoekopdrachten.
Een zoekopdracht naar “welke acteur speelde de snoepkleurige clown?” resulteert in het juiste antwoord van Dean Stockwell, de acteur die Ben speelde in de film Blue Velvet.
Hoe kan zo’n geavanceerde zoekmachine ook zoveel angst bij gebruikers opwekken dat meer dan 70.000 mensen op Twitter het erover eens waren dat Google een uitstervend winkelcentrum was?
Dagvaarding
Lees hier de onderzoeksresultaten van SEMRush

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!