fbpx

Bel nu: +32 468 11 25 93

Het argument voor adverteren op andere zoekmachines dan Google

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Het kan gemakkelijk zijn om zoekmarketing gelijk te stellen aan Google-marketing, want statistisch gezien is dat zo. Maar het zou niet zo moeten zijn. Door ons vooral op Google te concentreren, houden we een cyclus in stand die kleinere concurrenten het recht ontneemt en de zoekgigant aan de top houdt.

Hieronder zal ik een paar redenen schetsen waarom wij, als zoekmarketeers, een actievere rol zouden moeten spelen bij het aanmoedigen van onszelf en onze klanten om opkomende zoekmachines op te nemen in onze SEM- en SEO-strategieën en ons dagelijks leven. We geven een overzicht van de huidige staat van de wereldwijde zoekmarkt en belichten een handvol underdog-zoekmachines die het ontdekken waard zijn.

Maar eerst, waarom deze platforms belangrijk zijn voor ons als adverteerders.

Zoeken is (iets) groter dan Google

Sinds 2009 heeft Google een marktaandeel van ongeveer 90% op de zoekmachinemarkt veroverd . In dezelfde periode zijn andere zoekmachines sneller gekomen en gegaan dan je kunt zeggen 'indexeringsprobleem'. Maar op elk willekeurig moment in de afgelopen 12 jaar zijn er tussen de 13 en 29 kleinere zoekmachines geweest, met uitzondering van zelfs Bing en Yahoo, die landen over de hele wereld bedienen.

Gezamenlijk vertegenwoordigen deze 'rand'-zoekmachines elk jaar ongeveer 2-4% van de markt. En het verhaal van deze kleine spelers is vergelijkbaar. Ze stormen het toneel op, kibbelen om dat aandeel van 10% met Bing en Yahoo, en merken dat ze ofwel worden weggeconcurreerd of gedegradeerd tot een fractioneel marktaandeel. Al die tijd houden de grote drie een ijzeren greep op de industrie.

Zie onderstaande grafiek voor een illustratie daarvan in het afgelopen jaar.

Marktaandeel zoekmachines – mei 2020 – mei 2021
Bron: Statista

Het zou niet moeilijk moeten zijn om te raden dat de platte lijn bovenaan Google is, en dat zakje onderaan, nou ja, dat is iedereen.

Vanaf juni 2021 zijn er 17 van deze kleinere zoekmachines met een wereldwijd marktaandeel van meer dan 0,01%. Toegegeven, sommige engines zoals Baidu, Yandex en Naver zijn gericht op specifieke regio's of landen. Maar zelfs als uw servicegebied beperkt is tot de Verenigde Staten, blijven er tussen de 5 en 10 nieuwe motoren over om te verkennen.

Hoewel het misschien niet veel lijkt, biedt Google alleen al bijna 2 biljoen zoekopdrachten per jaar, maar een klein deel van een markt van die omvang biedt een groot potentieel om relevante gebruikers te bereiken op platforms met weinig concurrentie. Dus de vraag wordt: waarom gebruiken we deze platforms niet? En waarom blijven ze steken in de marge?

De self-fulfilling prophecy van zoeken en de "sigarettenverdediging"

We kunnen het falen van deze kleinere zoekmachines om te lanceren niet afschrijven als bewijs dat ze een slechter product waren. Dat is een te gemakkelijke verklaring, en het is er een die we Google en andere bijna-monopolies zien gebruiken om hun status als 'natuurlijke' monopolies de hele tijd te rechtvaardigen. Het volstaat te zeggen dat het feit dat een bedrijf groter is, niet betekent dat het een beter product aanbiedt. Het betekent eerder dat er meer steunbalken zijn die het omhoog houden. Deze gebrekkige "grootte is gelijk aan kwaliteit"-logica is vooral duidelijk in het huidige ecosysteem van vermeende marktmanipulatie en dubieuze bestuurskamerdeals .

Zoekmachines falen om een aantal redenen. Velen hebben niets te maken met het product zelf. Gedeeltelijk falen ze vanwege onze verwachtingen van het product en onze onwil om "laag volume" te accepteren. De waarheid is dat wij, als zoekmarketeers, bijdragen aan een self-fulfilling prophecy die veel zoekmachines verhindert zich te vestigen.

De cyclus gaat als volgt: er ontstaat een nieuwe zoekmachine met een unieke waardepropositie. Het krijgt een beetje buzz, plukt een beetje marktaandeel. Het begint momentum te krijgen. Zoekmarketeers horen erover. Het begint te verschijnen in blogs en nieuwsartikelen tot een vlaag van hoofdknikken en veel "dat ziet er netjes uit". Als we echt geïnteresseerd zijn, vertellen we onszelf en onze klanten dat we het gaan testen. Maar als we naar het platform kijken, zien we zoekopdrachten met een laag volume en kleine gebruikersgroepen, en de test wordt voor altijd op een laag pitje gezet. Dan valt de zoekmachine uit en versterkt onze aanvankelijke aarzeling.

Het dilemma is dat zoekmachines inkomsten nodig hebben om te groeien, wat in de meeste bedrijfsmodellen van adverteerders komt. En adverteerders hebben gebruikers nodig, die met groei gepaard gaan. Het is een kip en ei situatie. Wat komt eerst: groei of adverteerders?

Er zijn zoekmachines die modellen aanbieden buiten dit paradigma – neeva bijvoorbeeld, dat een op abonnementen gebaseerde zoekservice biedt – maar voor het grootste deel wordt onze huidige mix van zoekmachines gedeeltelijk ondersteund door adverteerders.

Dus, omdat we deze zoekmachines niet als serieuzere marketingkanalen behandelen, creëren we een systeem waarin we meer gebruikers eisen, maar niet de middelen leveren om dat gebruikersvolume te bereiken. Dan gooien we onze handen in de lucht, klagend over de buitensporige invloed van Google terwijl we steeds meer van onze marketingdollars daar besteden.

Het is een vreemde variatie op de verdediging van tabaksbedrijven, die de afgelopen eeuw door zowel sigaretten- als oliemaatschappijen is gebruikt om te voorkomen dat ze de gevolgen van hun producten aanpakken. De verdediging stelt dat een tabaksbedrijf simpelweg inspeelt op de vraag. Wat kopers doen met tabaksproducten en hoe dit hen kan beïnvloeden, is niet de verantwoordelijkheid van het bedrijf, of zelfs maar de zorg. Als zij niet voorzien, doet iemand anders het wel.

In ons geval vragen klanten om meer volume en een hoger rendement, dus we neigen naar Google. En we blijven de machine voeden, op zoek naar volume op Google, want daar vragen ze om. Wat er met de kleinere zoekmachines gebeurt, is niet onze zorg, want als wij geen volume voor de klant leveren, doet een ander bureau dat wel.

Zo bezien is onze impact op deze kleinere zoekmachines duidelijk. We helpen ze niet, dus ze groeien niet.

Momenteel wordt onze branche gedomineerd door een monopolie die kan updaten, testen, zelf selecteren en opnieuw configureren zonder input van ons of de websites en advertentieaccounts die we beheren. En we moeten erop reageren, omdat we dat volume niet redelijkerwijs ergens anders kunnen vervangen. We hebben enige verantwoordelijkheid om dat te laten gebeuren, maar we kunnen onze positie als zoekmarketeers ook gebruiken om het te verminderen.

Als ik een semantische verschuiving kan voorstellen in hoe we over zoekmachinemarketing denken, denk ik dat we ons iets te veel richten op marketing op zoekmachines en lang niet genoeg op marketingzoekmachines zelf.

Als we een toekomst willen zien waarin Google niet de enige grote speler op het gebied van zoeken is, moet zoekmarketing de 'rand'-spelers in het zoeken als legitieme opties zien. We moeten advertentie-uitgaven aan deze kanalen toewijzen en we moeten werken aan het begrijpen van de nuances van hun algoritmen, zodat we een gerichte aanpak kunnen hanteren om de positie op deze kanalen te verbeteren.

Gelukkig voor ons hebben we een paar opties om te verkennen, en ze zijn niet half slecht. Hieronder bespreken we er twee: Ecosia en Brave.

Zoekmachines om te overwegen voor uw zoekmarketing

Ecosia

Ecosia is een milieuvriendelijke, op privacy gerichte zoekmachine die bomen plant terwijl u zoekt. Het heeft veel ophef gegenereerd in de marketing- en klimaatgemeenschappen. Op dit moment staat het op 0,13% van het totale marktaandeel in de zoekmarkt, maar het is klaar om de komende jaren te blijven groeien.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat het koolstofnegatief is en meldt dat het vanaf juni 2021 bijna 130 miljoen bomen heeft geplant.

Hoewel Bing de meeste zoekresultaten voor Ecosia levert, zijn er manieren om ecosia te ondersteunen met marketinguitgaven. Bovendien doet het platform goede dingen, dus ik wilde het voor elk van ons persoonlijk gebruik noemen.

Adverteren op Ecosia

Als u adverteert op Bing, kunt u uw campagnes eenvoudig aanpassen om op Ecosia te worden uitgevoerd. Deze gids leidt u door de stappen om dat te doen, maar op een hoog niveau is dit wat u moet doen:

 • Een Bing-zoekadvertentiecampagne opzetten
  • Kies uw zoekwoorden, bouw uw advertenties en doorloop die hele rompslomp
 • Richt uw campagne op het gesyndiceerde partnernetwerk
  • Dit is vergelijkbaar met de zoekpartners van Google, maar met Bing kunnen we specifieker worden met welke zoekmachines we ons richten.
  • De optie voor advertentiedistributie is te vinden op de instellingenpagina voor de advertentiegroepen.
 • Kies in uw advertentiegroepinstellingen 'Alleen gesyndiceerde zoekpartners van Bing, AOL en Yahoo'
  • Met deze optie voor advertentiedistributie kunt u zich concentreren op de zoekpartners
 • Alle niet-Ecosia-zoekmachines uitsluiten
  • Nadat uw advertenties een tijdje live zijn geweest, kunt u uw lijst met 'Uitgeverswebsites' downloaden.
  • Met die lijst kunt u alle niet-Ecosia-zoekmachines uitsluiten.

Dapper is een beetje anders. Het begon als een browser en is onlangs uitgebreid naar de zoekmachine. Op dit moment wordt het marktaandeel in de zoekresultaten niet vermeld. De Brave-browser is de afgelopen jaren echter verbazingwekkend snel gegroeid. In februari 2021 overtrof de browser 25 miljoen gebruikers , tegen 12 miljoen in december 2019.

Brave Search is vorige maand als open bèta gelanceerd en ik neem het hier om een paar redenen op. Het meest interessante is dat Brave zijn eigen onafhankelijke index van het web maakt.

Veel kleinere zoekmachines, zoals DuckDuckGo en Ecosia, vertrouwen op Google of Bing om hun zoekresultaten te creëren. Ze kunnen enkele aanpassingen maken, maar de onderliggende algoritmen zijn vergelijkbaar. Met een nieuw algoritme dat websites indexeert op basis van nieuwe criteria, biedt dit een reële kans om onze basis van platforms uit te breiden buiten de rangordefactoren die door Google groen worden verlicht.

Op het gebied van advertenties heeft Brave Search geen traditionele tekstadvertenties. Die zullen in de nabije toekomst worden gelanceerd, maar zoals het er nu uitziet, heeft de Brave-browser een unieke reeks opt-in-advertentietypen en -indelingen die dienen als gebruikers die op Brave op internet surfen.

Adverteren op Brave

Over het algemeen ziet het proces voor adverteren op Brave er als volgt uit.

 • Een Brave Ads-account aanvragen
  • Campagnes worden opgezet via een aanvraagformulier, dat adverteerdersinformatie, campagne-uitgaven & KPI-info en creatief materiaal verzamelt. In het formulier geeft u een e-mailadres van de manager op en stelt u de gewenste uitgaven, facturering en rapportagevoorkeuren in.
  • Houd er rekening mee dat adverteerders niet vastzitten aan hun initiële uitgaven. Ze kunnen zich aanpassen zodra hun aanvraag is geaccepteerd.
 • Launch
  • Zodra u bent goedgekeurd, doet u de strategische beslissing om gebruikers te targeten. U kunt het allemaal overlaten aan Brave's machine learning-algoritme, of u kunt specifieke klantsegmenten selecteren om te targeten. Momenteel kun je kiezen uit een lijst met doelgroepen en categorieën , maar de rest is aan het algoritme van het platform.
  • Daarna worden de meeste onderhoudswijzigingen overgelaten aan Brave om te beheren. U kunt nauw samenwerken met het team aan strategische en budgetinitiatieven, maar grotere campagnewijzigingen vinden aan hun kant plaats (met uw goedkeuring). Zoals besproken, zijn advertentie-indelingen roll-in met een kop, hoofdtekst en een link naar een bestemmingspagina.
 • Behouden
  • Momenteel is er geen definitieve gids voor Brave best-practices, maar toekomstige artikelen zullen belangrijke strategieën identificeren voor landingspagina's en creatieve tests.
  • Adverteerders kunnen accountfacturering instellen op CPC of CPM en er zijn kwantumkortingen voor accounts die meer dan $ 50.000 per maand uitgeven.
 • Een nadeel van het platform is dat momenteel het Brave Ad Ops-team en toegewijde accountvertegenwoordigers het meeste onderhoud uitvoeren, en de huidige dashboardfunctie is in feite 'alleen-lezen'. U informeert de strategiewijzigingen, maar hun doel is tactisch om ervoor te zorgen dat advertenties worden weergegeven.
 • In de toekomst hopen we meer gedetailleerde opties voor het onderhoud van adverteerders te zien, maar voor nu werkt u samen met het Brave-team.

Aan de organische kant weten we nog niet veel over het Brave-algoritme. Maar naarmate we meer leren en de browser blijft groeien, hoop ik dat we een beter begrip krijgen van de unieke signalen die het beschouwt. Misschien verandert dat hoe we over onze site denken bij andere zoekmachines, en misschien zelfs bij Google.

Waarom het ons iets kan schelen?

Dit alles wil zeggen dat er opties zijn die het testen waard zijn – ik bedoel echt testen. Brave en Ecosia zijn geweldige plekken om te beginnen. Ze zijn nieuw. Ze maken indruk. Ze zijn relatief goedkoop. En we zijn het aan deze ontluikende platforms, onszelf en onze klanten verplicht om onze strategieën te diversifiëren om hen tegemoet te komen.

Als we het beest blijven voeden met advertentie-uitgaven en SEO-bronnen, doen we onszelf geen plezier. Google blijft de 'gouden standaard'. Het bepaalt de regels, en we moeten ze naspelen. Bovendien moeten we deze nieuwe platforms aan dezelfde, onmogelijk hoge standaard houden. En ze worden achtergelaten om te kibbelen om fracties van een procent marktaandeel in de droesem.

Maar als we uit die cirkel breken en deze nieuwe platforms adopteren, ondanks onze aarzelingen over volume en UX, geven we ze de kans om beter te worden. We geven ze de kans om ons te laten zien dat zoeken meer is dan wat Google doet.

Hoe dan ook, deze platforms moeten op zijn minst op uw radar staan. Op iets meer dan op zijn minst zouden ze op je telefoon moeten staan. Misschien zien we dan allemaal waarom ze ook in onze zoekmarketingmix zouden moeten zitten.


De meningen in dit artikel zijn die van de gastauteur en niet noodzakelijkerwijs Search Engine Land. De auteurs van het personeel worden hier vermeld.


Over de auteur

John is Senior Paid Media Analyst bij Uroer, waar hij werkt aan het ontwikkelen van betaalde zoekstrategieën voor klanten in de e-commerce en SaaS-ruimte. Hij voelt zich aangetrokken tot de ideeën, kanalen, tactieken en opkomende trends die grote problemen in marketing aanpakken. En hij benadert SEM met een focus op gegevensprivacy, incrementaliteit en sociale impact. Als hij niet tot zijn knieën in een spreadsheet zit, werkt John als vrijwilliger bij lokale klimaatorganisaties en helpt hij hun boodschap te verspreiden via zoekopdrachten.

More To Explore