Google’s onlangs uitgebreide richtlijnen voor best practices voor links vertonen opvallende parallellen met wat we weten over algoritmen en het juiste gebruik van HTML.
Hier zijn vier afhaalrestaurants die te vinden zijn in de bijgewerkte best practices voor SEO-koppelingen van Google.
1. Het titelkenmerk kan als ankertekst werken
Google kan het Title attribuut gebruiken als de ankertekst ontbreekt.
Het titelkenmerk toegepast op een linkelement kan worden gebruikt in plaats van een ankertekst als de ankertekst ontbreekt.
Google zou bijvoorbeeld het titelkenmerk in de volgende link gebruiken als ankertekst:
Hier is een normale link met wat ankertekst:
Voorbeeld ankertekst
Dit is een link zonder ankertekst maar met een titelkenmerk:
In bovenstaand voorbeeld gebruikt Google het titelelement als ankertekst.
Correct gebruik van het titelkenmerk in een linkelement
Officieel is het doel van een title-attribuut, wanneer toegepast op een linkelement, om een type informatie te verstrekken dat vergelijkbaar is met de ankertekst van een link.
De HTML-standaard voor HTML, de W3C, specificeert het doel van het titelattribuut dat op een anker wordt toegepast item:
“Controleer voor elk ankerelement met een titelkenmerk of het titelkenmerk samen met de linktekst het doel van de link beschrijft.”
Leuk weetje:
Het titelkenmerk is niet specifiek voor item
Het titelattribuut is eigenlijk een globaal attribuut, wat betekent dat het gemeenschappelijk is voor alle elementen.
Dit betekent dat een titelelement in een alinea kan worden geplaatst
cursief en zelfs in een kop item
Als u een titelattribuut op een element gebruikt, verschijnt er een tooltip.
Dus als u een titelkenmerk toevoegt aan een kopelement
,
enz., verschijnt er een tooltip met de woorden in het titelkenmerk uit de woorden in het kopelement wanneer een lezer de muisaanwijzer op de kop houdt.
2. Waarom extra lange ankertekst slecht is
2. Waarom extra lange ankertekst slecht is
Google’s nieuwe linkrichtlijn stelt dat lange ankertekst als een slechte gewoonte wordt beschouwd en beveelt aan om beknopt (to the point) te zijn.
Dit zou geen verrassing moeten zijn, omdat het officiële doel van ankertekst, volgens de W3c, is om te beschrijven waar de link over gaat.
“Het doel van deze techniek is om het doel van een link te beschrijven door beschrijvende tekst te geven, zoals de inhoud van element a.
De beschrijving stelt de gebruiker in staat om deze link te onderscheiden van andere links op de webpagina en helpt de gebruiker te bepalen of hij de link moet volgen.
De bestemmings-URI is over het algemeen niet beschrijvend genoeg.”
Dit benadrukt het belang van het kennen van het geldige en juiste gebruik van HTML.
Als het geldige HTML is, als de verschillende elementen en attributen worden gebruikt zoals ze zouden moeten worden gebruikt, zal Google waarschijnlijk positief reageren.
Dit laat zien hoe belangrijk het is om het juiste gebruik van HTML te kennen.
Bekijk bij twijfel de W3C- of Mozilla HTML Developer-pagina’s, die volgens mij gemakkelijker te gebruiken zijn.
Ik geef de voorkeur aan de ontwikkelaarspagina’s van Mozilla omdat deze beter georganiseerd zijn dan de officiële W3C-bron.
3. Context en natuurlijke taal belangrijk voor linkankertekst
Het gebruik van natuurlijke taal is naar mijn mening belangrijk om ervoor te zorgen dat uw inhoud goed is geoptimaliseerd voor zoeken.
Elk AI- en machine learning-algoritme dat vandaag uit Google komt, is gericht op het begrijpen van natuurlijke taal.
De algoritmen van Google kennen geen “punten” toe op basis van de zoekwoorden in de inhoud.
Dus als de algoritmen van Google tekst op een bepaalde manier interpreteren (entiteiten, werkwoorden, context, enz. zien), dan is het logisch om duidelijke en gemakkelijk te begrijpen inhoud te schrijven.
Volgens de nieuwe linkgids van Google. Denken in context en natuurlijke taal gebruiken is een goede gewoonte voor linkankertekst.
De nieuwe richtlijn beveelt aan:
“Schrijf zo natuurlijk mogelijk en weersta de neiging om alle trefwoorden in te vullen die verband houden met de pagina waarnaar u linkt (onthoud dat het opslokken van zoekwoorden een schending is van ons e-mailbeleid).
Vraag jezelf af: heeft de lezer deze zoekwoorden nodig om de volgende pagina te begrijpen?
Als je het gevoel hebt dat je zoekwoorden in je ankertekst dwingt, is dat waarschijnlijk te veel.
Vroeger was het handig om trefwoorden in de ankertekst op te nemen.
Omdat Google technologieën zoals BERT gebruikt om te begrijpen wat woordgroepen en zinnen betekenen, is het logisch om natuurlijke ankertekst te schrijven die Google kan begrijpen.
Google gebruikt meer dan alleen BERT om zoekopdrachten en webpagina’s te begrijpen. Ik gebruik BERT alleen als een voorbeeld van waarom goed geschreven natuurlijke taal belangrijk is.
BERT’s officiële aankondiging van 2019 aan consumenten wees op het belang context is om natuurlijke taal te begrijpen:
“Vooral voor langere, gemoedelijke zoekopdrachten of zoekopdrachten waarbij voorzetsels als ‘voor’ en ‘naar’ erg belangrijk zijn voor de betekenis, kan Zoeken de context van de woorden in uw zoekopdracht begrijpen.
Je kunt zoeken op een manier die voor jou natuurlijk aanvoelt.”
BERT’s officiële wetenschappelijke aankondiging van 2018 bespreekt hoe ‘context’ belangrijk is om de betekenis van inhoud te begrijpen.
Dit is wat er staat:
“…Vooraf getrainde representaties kunnen contextvrij of contextueel zijn, en contextuele representaties kunnen ook unidirectioneel of bidirectioneel zijn.
Contextvrije modellen zoals word2vec of GloVe genereren een unieke woord-ingebedde representatie voor elk woord in het vocabulaire.
Het woord ‘bank’ zou bijvoorbeeld zonder context dezelfde weergave hebben in ‘bankrekening’ en ‘rivieroever’.
Contextuele modellen genereren daarentegen een representatie van elk woord die is gebaseerd op de andere woorden in de zin.
Bijvoorbeeld, in de zin “Ik heb toegang tot de bankrekening”, zou een contextueel eenrichtingsmodel “bank” vertegenwoordigen op basis van “Ik heb toegang tot de” maar niet op “rekening”.
BERT vertegenwoordigt echter “bank” door zowel de vorige als de volgende context te gebruiken: “Ik heb toegang gekregen tot de rekening …” – beginnend vanaf de onderkant van een diep neuraal netwerk, waardoor het diep bidirectioneel is.”
Het is duidelijk dat context en natuurlijke taal belangrijk zijn voor het algoritme van Google. Met wat ik zojuist schreef over slechts één van de algoritmen van Google, BERT, krijgt het advies van Google over het schrijven van ankertekst een extra betekenislaag:
“Schrijf zo natuurlijk mogelijk…”
4. Maak geen kettingschakels
Link chaining betekent dat je links zo aan elkaar toevoegt dat elk gekoppeld woord niet voldoende communiceert waar de gekoppelde pagina over gaat.
Ook gaat de tekst die een link omringt en context biedt verloren wanneer u links koppelt.
De nieuwe richtlijnen van Google leggen uit:
“Ring geen links aan elkaar; het is moeilijker voor je lezers om onderscheid te maken tussen links en je verliest de omringende tekst voor elke link.”
Dit advies gaat terug op het begrijpen van het juiste gebruik van HTML-elementen en koppen om geldige HTML te schrijven die Google begrijpt.
Nogmaals, ik raad ten zeerste aan om Mozilla’s ontwikkelaarspagina’s over HTML te lezen.
Zoek naar geoptimaliseerde links
Er staan veel interessante ideeën in Google’s onlangs uitgebreide gids voor best practices voor links.
Het is de moeite waard om de tijd te nemen om te lezen.
Lees de uitgebreide handleiding van Google:
Link naar praktische tips voor Google
Uitgelichte afbeelding door Shutterstock/Asier Romero

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!