fbpx

Waarom Google de standaardzoekmachine van Samsung blijft

Waarom Google de standaardzoekmachine van Samsung blijft

Share This Post


Gisteren doken berichten op dat Samsung overweegt Google te vervangen door Bing als de standaardzoekmachine op zijn apparaten.

Deze zorgen kunnen echter ongegrond zijn.

Samsung kan Google niet als de standaardzoekmachine bij uitstek laten, althans niet in de VS, vanwege de Mobile Application Distribution Agreement (MADA) van Google.

MADA van Google vereist dat alle Android Original Equipment Manufacturers (OEM’s) Google Search vooraf installeren en als standaard gebruiken.

Smartphonefabrikanten die MADA weigeren te ondertekenen, zoals Huawei, kunnen geen gebruik maken van de Google Play Store en het Android-platform.

Andreas Proschofsky, redacteur van Der Standard, ging naar Twitter om de situatie te verduidelijken.

Waarom Samsung niet kan stoppen met Google

Proschofsky wijst erop dat de meeste landen volgens MADA Google Search als hun standaardzoekmachine vereisen.

OEM’s van Android moeten iets ondertekenen dat een “Mobile Application Distribution Agreement” (MADA) wordt genoemd als ze een licentie willen krijgen om de Play Store en andere Google-apps te gebruiken. Dit komt met een aantal regels, waaronder in de meeste landen het instellen van Google Zoeken als standaard.

— Andreas Proschofsky (@suka_hiroaki) 17 april 2023

De thread van Proschofsky gaat verder:

“OEM’s van Android moeten iets ondertekenen dat een ‘Mobile Application Distribution Agreement’ (MADA) wordt genoemd als ze een licentie willen krijgen om de Play Store en andere Google-apps te gebruiken. Dit brengt een heleboel regels met zich mee, waaronder, in de meeste landen, set Google Zoeken als uw standaardinstelling.

Als je dat niet doet, krijg je de Play Store en andere Google-apps gewoon niet. Dit vind je misschien leuk of niet. Of vind dit zelfs erg problematisch. Maar dit zijn de regels van Google in ruil voor het gratis weggeven van Android en zijn diensten.

Dus als Samsung zou overstappen op Bing, zou dat betekenen: geen Play Store, geen Gmail, geen Maps, noem maar op. Dus eigenlijk de Huawei-route volgen. Ik betwijfel of Samsung dat wil doen.

Nu over de “meest” landreferentie: in Europa en India zijn de zaken een beetje anders, omdat regelgevers deze standaardzoekvereiste hebben overschreven. Maar dit betekent ook dat Samsung “overschakelen” naar Bing niet veel zou zijn.

In al deze landen hebben gebruikers al een verplicht zoekmachine-keuzescherm tijdens het instellen van Android-toestellen. Er is dus gewoon geen standaard meer om te wijzigen.

Dus waar komt dit gerucht vandaan? Het kan een eenvoudig misverstand zijn. Het zou Samsung kunnen zijn die PR probeert te doen om een ​​betere deal voor het delen van inkomsten van Google te krijgen. En er zijn zeker ANDERE gebieden waarop Samsung Google onder druk zou kunnen zetten. Ongetwijfeld.

Maar dit alles is slechts speculatie, niets meer. Wat niet wordt gespeculeerd, zijn de licentievoorwaarden voor Android-OEM’s. Dus houd je adem niet in, want Bing is te allen tijde de standaardzoekopdracht op Samsung-apparaten.”

Wat zit er nog meer in de MADA-deal van Google?

De MADA-overeenkomst van Google (pdf-link) bevat strikte voorwaarden en vereisten waaraan OEM’s van Android zich moeten houden, waaronder de volgende belangrijke bepalingen:

Apparaten kunnen alleen worden gedistribueerd als alle Google-apps vooraf zijn geïnstalleerd (MADA sectie 2.1). De fabrikant van de telefoon moet alle Google-apps die zijn goedgekeurd in het betreffende gebied voor elk apparaat vooraf laden (MADA-artikel 3.4(1)). De telefoonfabrikant moet het clientpictogram van Google Search en Android Market (Google Play) ten minste op het paneel direct naast het standaard startscherm plaatsen. Alle andere Google-apps mogen niet meer dan één niveau onder de bovenkant van de telefoon worden geplaatst (MADA-sectie 3.4(2)-(3)). De fabrikant van de handset moet Google Search instellen als de standaardzoekmachine voor alle toegangspunten voor internetzoekopdrachten (MADA artikel 3.4(4)). De netwerklocatieproviderservice van Google moet vooraf op het apparaat zijn geladen en als standaard zijn ingesteld (MADA-sectie 3.8(c)).

Op te sommen

De huidige regels voor fabrikanten van Android-apparaten maken het onwaarschijnlijk dat Samsung Google zal laten vallen als de standaardzoekmachine in de VS.

Google MADA zorgt ervoor dat Google Search de primaire zoekmachine blijft voor de meeste Android-apparaten.

Een verandering kan plaatsvinden in plaatsen als Europa en India, waar de regels verschillen. Dit zal naar verwachting echter niet zo’n grote impact hebben op het marktaandeel van Google.

Uitgelichte afbeelding: Ka Iki/Shutterstock

Source link

More To Explore

WACHT! VOORDAT JE GAAT...

Geef me jouw E-mail Address, en dan stuur ik je een GRATIS kopie van mijn boek, waarin ik je laat zien hoe je jouw inkomen kan verdubbelen in 90 dagen!