De strijd om de privacy van gebruikers gaat deze week door nu Meta de opdracht heeft gekregen om te stoppen met op gedrag gebaseerde advertenties in Noorwegen.
Meta ontving het bevel op 14 juli van de Noorse gegevensbeschermingsautoriteit.
In het bevel staat dat Meta geen op consumenten gerichte gedragsadvertenties meer mag plaatsen op Facebook en Instagram. Het verbod gaat op 4 augustus in en duurt drie maanden.
Laten we het verbod zelf eens nader bekijken en wat het betekent voor adverteerders, nu en in de toekomst.
Achtergrondinformatie over het verbieden van gepersonaliseerde metaadvertenties
In een eerdere uitspraak op 4 juli verklaarde het Hof van Justitie van de Europese Unie dat Meta “op onwettige wijze gegevens van individuen verzamelde om hen te targeten met advertenties zonder hun uitdrukkelijke toestemming en op basis van het ‘legitieme belang’ van het bedrijf.
Naast de EU-uitspraak wordt Meta onderzocht door de Irish Data Protection Commission voor soortgelijke reclamepraktijken.
In januari 2023 legden ze Meta een boete van $ 410 miljoen op omdat ze dachten dat het bedrijf de privacy van Europese consumenten schond. Aangezien Meta tegen de beslissing in beroep is gegaan, is dit specifieke onderzoek nog steeds aan de gang.
Aangezien de Ierse privacytoezichthouder de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in heel Europa leidt, kunnen landen in de regio maximaal drie maanden lang hun eigen beslissingen nemen.
Als resultaat van het lopende onderzoek is Noorwegen het eerste land dat deze week een dergelijk verbod op Meta uitvaardigt.
Het verbod op gedragsadvertenties uitgelegd
Op het eerste gezicht lijkt Meta geen gepersonaliseerde advertenties aan consumenten te kunnen tonen.
Van dit soort nieuws lig je als adverteerder al wakker.
Naarmate we echter dieper ingaan op het verbodsbevel, wordt duidelijk wat nog steeds acceptabel is en wat de implicaties zijn van niet-naleving.
Volgens de volgorde, kunnen Facebook en Instagram nog steeds gepersonaliseerde advertenties weergeven op basis van het gedeelte ‘Over’ van het profiel van een gebruiker. Omdat een gebruiker deze informatie vrijwillig heeft gegeven, is dit niet in strijd met beleid voor niet-toestemming.
Meta kan nog steeds contextueel gerichte advertenties weergeven die niet zijn gebaseerd op het volgen van gebruikers.
Als Meta op enig moment in overtreding blijkt te zijn, riskeren ze een forse dagelijkse boete van NOK 1 miljoen. Dit komt overeen met ongeveer US $ 99.495.
Het bevel biedt een optie om het verbod op te heffen, maar alleen als Meta een nieuwe manier vindt en demonstreert om persoonsgegevens legaal te verwerken onder de AVG. Gebruikers moeten zich ook kunnen afmelden voor gerichte advertenties op basis van tracking.
Reclame-implicaties van het verbod
Betekent dit dan dat adverteerders die de Noorse bevolking willen bereiken, geen Facebook- of Instagram-advertenties meer kunnen gebruiken?
Absoluut niet.
Er zijn echter enkele mogelijke gevolgen die kunnen optreden als gevolg van het verbod:
Gebruikers zullen nog steeds advertenties zien, maar mogelijk vaker en herhaaldelijk.
Advertenties die gebruikers zien en gebruiken, worden minder relevant.
De CPM’s van adverteerders kunnen omhoogschieten vanwege targetingbeperkingen.
Hoewel dit slechts speculaties zijn, zijn deze scenario’s niet vergezocht.
Als bedrijven tijdens het verbod het gebruik van het Meta-advertentieplatform pauzeren of uitschakelen, betekent dit minder concurrentie. Minder concurrentie kan ertoe leiden dat dezelfde advertenties herhaaldelijk aan een gebruiker worden getoond. Als gevolg:
Hogere advertentiefrequentie en CPM
Advertenties zijn minder relevant voor gebruikers
Kleine bedrijven worden waarschijnlijk het meest getroffen, vooral als meta-advertenties de belangrijkste drijfveer voor het bedrijfsleven waren. Het kan zijn dat ze hun strategie voor betaalde media moeten aanpassen zonder de targetingmechanismen waaraan ze gewend zijn om te voorkomen dat ze klanten verliezen.
Aan de andere kant kan Facebook besluiten om advertenties zoals gewoonlijk te blijven weergeven vanwege de hoeveelheid advertentie-inkomsten die het ontvangt. Ze konden de dagelijkse boete van ~ $ 95.000 zien als een minimale uitgave om het inkomen op peil te houden.
Op te sommen
Het verzamelen van metadata en privacypraktijken zullen de komende maanden, zo niet langer, onder de loep worden genomen.
Hoewel Noorwegen het eerste land is dat een dergelijk bevel uitvaardigt, zouden er nog andere kunnen volgen. Momenteel zijn er geen meldingen van andere landen die een soortgelijk verbod aankondigen.
Deze uitspraken en verboden kunnen de weg vrijmaken voor andere gedwongen veranderingen in een wereld van complexe en steeds veranderende privacyregelgeving.
We houden u op de hoogte zodra er meer nieuws beschikbaar komt.
Uitgelichte afbeelding: Ivan Marc/Shutterstock

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!