De uitdrukking “canonieke tag” komt vaak naar voren in SEO-discussies, en waarschijnlijk meer bij het werken met multifunctionele partners zoals engineering, analyse, enz.
Op het eerste gezicht kan het een beetje intimiderend lijken, vooral als je nieuw bent in de SEO-ruimte.
Maar goed nieuws: met deze gids bespreken we de kleine lettertjes over wat een canonieke tag is, waarom ze belangrijk zijn, hoe ze eruitzien in het wild, waar ze thuishoren en nog een paar belangrijke details.
Wat is een canoniek?
Ten eerste, voordat u een canonieke tag definieert, als er één stukje informatie is dat u uit deze handleiding haalt, laat het dan dit zijn: Canonical tags zijn geen richtlijnen zoals het Robots.txt-bestand.
Dit betekent dat Google canonieke tags als een sterke aanwijzing ziet, maar aan het eind van de dag veel signalen in overweging neemt en beslist of deze worden gehonoreerd.
Nu we de gouden regel uit de weg hebben, laten we eens kijken wat het is!
De canonieke tag kwam in 2009 in het spel als een HTML-tag die in de broncode werd gevonden om zoekmachines te vertellen welke URL de hoofdversie van een pagina is. Dit kan worden gebruikt om Google te vertellen welke paginavariant het voor gebruikers moet indexeren.
Een canonieke tag is de HTML-tag zelf op een pagina, maar de “canonieke” – dat is een beetje anders.
Er zijn twee eenvoudige manieren om canonieke varianten te definiëren: een door de gebruiker verklaarde canoniek en een door Google verklaarde canoniek.
Gebruiker gedeclareerd canoniek: Dit is precies wat er staat; is de canonieke die is opgegeven in de canonieke tag.
Canoniek verklaard door Google: Dit is de URL die Google als canoniek beschouwt.
Als u toegang heeft tot Google Search Console, kunt u profiteren van de URL-inspectietool om de bovenstaande twee canonieke typen te bekijken.
In een ideale staat komen ze overeen, maar wat als ze dat niet doen? We zullen hier later over praten.
Screenshot van Google Search Console URL inspecteren, oktober 2022
Hoe Google een canonieke URL kiest
Wanneer Google een site crawlt en indexeert, beoordeelt het de belangrijkste inhoud van de pagina. (Pro tip: verwar de inhoud niet voor alleen geschreven inhoud.)
Tijdens deze crawl zal het waarschijnlijk vergelijkbare pagina’s ontdekken, en vervolgens kiest Google de pagina die volgens hem de beste weergave is van wat de pagina aan gebruikers probeert over te brengen en deze als canoniek te selecteren.
Zoals we hierboven hebben besproken, is een canonieke tag geen richtlijn, dus naast de canonieke tag zelf houdt Google rekening met andere signalen, dus wees consistent!
Interne links en externe links zijn slechts enkele van de extra factoren die Google in overweging neemt bij een canonieke tag.
Let op: als u uw pagina’s intern koppelt met queryparameters zoals /?some_parameter=xyz, is de kans groot dat Google uw canonieke metatag negeert en een URL kiest met een queryparameter als canoniek.
Google crawlt RSS zeer agressief, dus zorg ervoor dat uw canonieke declaratie overeenkomt met uw RSS-feed-URL’s.
Als u URL’s aan uw RSS-feed toevoegt met parameters zoals /?source=feed om het verkeer naar uw site van RSS-abonnees bij te houden, bestaat de kans dat Google een canoniek kiest met de queryreeks en /?source=feed, ook al is dat een trackingparameter, en Google weet het.
U kunt services voor het verkorten van links gebruiken voor uw URL’s in de RSS-feed, zodat u klikken kunt volgen, of RSS-services zoals FeedPress gebruiken.
Google zal ook beslissingen nemen in het belang van de gebruikerservaring.
Als u een desktopversie van uw site heeft, kan Google de mobiele versie weergeven aan een gebruiker op een mobiel apparaat.
Hoe canonieke tags nuttig kunnen zijn voor SEO
Canonieke tags zijn essentieel voor sites met een handvol pagina’s en miljoenen pagina’s.
Ze zijn nodig om verschillende redenen.
1. Kies de canonieke tag
De canonieke tag is uw kans om Google de beste versie voor te stellen van een pagina op uw website die u aan gebruikers wilt laten zien.
2. Dubbele inhoud
Dubbele inhoud is een van die gebieden die op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, maar ingewikkelder is dan de naam doet vermoeden en een negatieve bijklank heeft.
U denkt misschien: “Ik heb geen dubbele pagina’s”, maar laten we, voordat u die uitspraak doet, eens kijken naar wat kan worden gedefinieerd als “duplicaat” via de documentatie van Google Search Central.
Dubbele pagina’s kunnen worden geclassificeerd als elke pagina die dezelfde hoofdinhoud in dezelfde taal bevat. Stel dat u verschillende pagina’s gebruikt om mobiele pagina’s (unm., amp, etc.) en dynamische URL’s te ondersteunen die helpen met zaken als parameters of sessie-ID’s.
In dit geval maakt je blog routes in meerdere mappen; je hebt een HTTP- en HTTPS-versie van je site en je site heeft dubbele inhoud. Dit is niets om in paniek te raken en komt vrij vaak voor, vandaar het canonieke belang!
3. Google gebruikt Canonicals als primaire bron
Google gebruikt canonicalization om de inhoud en kwaliteit van een pagina te bepalen.
Canonieke pagina’s worden vaker gecrawld dan niet-canonieke pagina’s.
4. Kan helpen bij het bijhouden van het budget
Als je een relatief grote site hebt, heb je waarschijnlijk de uitdrukking “crawlbudget” wel eens voorbij horen komen.
Als het correct wordt gedaan, kunnen canonieke versies helpen om uw crawlbudget te verlichten, aangezien Google de canonieke versies van pagina’s veel vaker zal crawlen dan de niet-canonieke versie.
Dit is geen vervanging voor niet-indextags, omleidingen of een robots-richtlijn.
5. Consolideer de linksignalen
Canonicals begeleiden zoekmachines om de verschillende informatie die ze voor verschillende vergelijkbare pagina’s beschikbaar hebben te nemen en deze te consolideren in één enkele URL, waardoor de waarde ervan toeneemt.
6. Syndicatie van inhoud
Als u een site heeft die de inhoud distribueert voor publicatie of wordt gebruikt door partners, wilt u ervoor zorgen dat uw versie wordt weergegeven in zoekresultaten.
Een canonieke tag implementeren
Nu we het wat en waarom van canonieke tags hebben besproken, gaan we het hebben over het implementeren van een canonieke tag op uw site.
Pagina’s kunnen (en moeten) zelfverwijzende canons hebben wanneer ze de beste versie van de pagina zijn om zaken als het bijhouden van statistieken, HTTPS-versies, mobiele ervaringen, enz. te consolideren.
Tenzij u de HTML rechtstreeks kunt bewerken, moet u waarschijnlijk samenwerken met uw ontwikkelings-/engineeringpartners.
Een canonieke tag is een regel code die aan elke pagina wordt toegevoegd
sectieHet kan er zo uitzien:
Screenshot door de auteur, oktober 2022
Veelgestelde vragen over canonieke tags
V: Kan ik Canonical over verschillende domeinen heen?
A: Ja, dat kan absoluut. Als u bijvoorbeeld verschillende sites heeft die hetzelfde artikel op meerdere websites publiceren, zal het gebruik van een canonieke tag alle kracht richten op de versie die u als canoniek hebt geselecteerd. Dit zou ook een goede gewoonte zijn voor best practices voor gesyndiceerde inhoud bij het werken met niet-eigen sites.
V: Passen canonieke tags link equity door?
A: De consensus is dat ze dat wel doen, maar canonicals moeten niet worden verward met hetzelfde als een 301-omleiding.
V: Moet ik een canonieke tag of een no-index tag gebruiken?
A: Ten eerste is een tag zonder index een richtlijn, in tegenstelling tot een canonieke tag die bedoeld is om een pagina uit de index te verwijderen. Een Canonical-tag is een geweldige oplossing wanneer u alle links en relatieve signalen in één enkele URL wilt consolideren.
Ons favoriete antwoord in de SEO-ruimte is van toepassing op deze vraag: “het hangt ervan af”. In een SEJ waarin John Mueller bespreekt wanneer een canonical of een noindex moet worden gebruikt, gaat hij wat meer in op de vragen die moeten worden gesteld bij het selecteren van de een boven de ander of… beide.
V: Moet ik een 301-omleiding of een canonieke tag gebruiken?
A: Een 301 is, net als een tag zonder index, een richtlijn. Dit is een andere “het hangt ervan af”-situatie; er zijn echter een paar dingen om in gedachten te houden bij het kiezen van de ene boven de andere. Als je twee erg op elkaar lijkende pagina’s hebt en je hebt ze om zakelijke redenen niet allebei nodig om live te zijn, dan kan een 301-omleiding een goede optie zijn.
Een goed voorbeeld is een productpagina die permanent uitverkocht is of een oude pagina die niet meer de moeite waard is om te updaten. U kunt meer gebruiksscenario’s lezen in dit artikel met details over 301 en canonieke tags.
V: Wat als Google de gekozen canonieke versie niet respecteert?
Tot: Zoals hierboven vermeld, zijn er momenten waarop Google de canonieke die u hebt gekozen niet respecteert en u kunt deze informatie bekijken met behulp van de URL-inspectietool in Google Search Console. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom Google de door de gebruiker geselecteerde canonieke tekst niet respecteert.
De tag is mogelijk niet correct geïmplementeerd; sitesignalen zijn in tegenspraak met geselecteerde canonieke mogelijkheden en verschillende andere. Mogelijk moet u een analyse uitvoeren om de oorzaak te achterhalen.
conclusie
We hopen dat deze gids je heeft geholpen het wat, waar en waarom van het gebruik van de canonieke tag te begrijpen. Zorg ervoor dat u uw canonieke tags bekijkt en kijk waar verbeteringen kunnen worden aangebracht om zoekmachines te helpen uw favoriete informatie te zien.
Meer middelen:
Uitgelichte afbeelding: Luis Molinero/Shutterstock

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!