Als u nieuw bent op internet, een digitale rol hebt of de online aanwezigheid van uw bedrijf moderniseert, hoort u waarschijnlijk veel acroniemen en jargon.
Content Management Systemen (of CMS) worden vaak besproken en zijn een standaard onderdeel geworden van de meeste websites.
Ik werk in de digitale ruimte sinds de begindagen van contentbeheer – en zelfs voordat het gebruikelijk was om het te hebben – dus ik ben verheugd om de details te delen op basis van waar we ons in de huidige tijd bevinden
In dit artikel leg ik uit wat een CMS is, het belang ervan, hoe ze werken, de verschillende soorten contentmanagementsystemen en hoe u de beste opties voor u kunt overwegen.
Wat is een CMS?
Een inhoudbeheersysteem is een functionaliteit waarmee beheerders hun eigen inhoud kunnen bijwerken, onderhouden, maken en beheren zonder dat ze code hoeven in te voeren of een ontwikkelaar het voor hen hoeven te laten doen.
Om toegang te krijgen tot de CMS-functionaliteit, hebben beheerders meestal een privéaanmeldingspagina of -gebied om te verifiëren en te navigeren naar een apart menu of portaal met opties voor specifieke bewerkbare inhoud.
Er zijn verschillende soorten CMS-platforms en manieren waarop dit eruit kan zien. Later zal ik ingaan op enkele van de beste systemen die u kunt overwegen.
Hoe aangepast of gestandaardiseerd het systeem ook is, of hoe beperkt of robuust, de mogelijkheid om uw site te beheren en controle te hebben over ongecodeerde inhoud is krachtig en kan cruciaal zijn voor het beheren van uw aanwezigheid op het web.
Waarom is een CMS belangrijk?
Een contentmanagementsysteem is een krachtig iets dat tijd, geld en moeite bespaart als het gaat om het toevoegen en bijwerken van tekst, afbeeldingen, video’s, pagina’s en belangrijke pagina-elementen en structuur aan uw website.
Het is essentieel dat u alles op uw website kunt bewerken.
Zelfs in bedrijfsomgevingen of industrieën die nalevingsbeoordelingen, goedkeuringen en andere stappen voor specifieke inhoud vereisen voordat deze wordt gepubliceerd, kan een CMS zeer nuttig zijn met deze ingebouwde stappen.
Hoe werkt een CMS?
Op het hoogste niveau werkt een CMS door u de mogelijkheid te geven om de live inhoud op uw site te beïnvloeden via editorboxen, uploadopties en andere functies achter de schermen.
Wanneer u tekst bewerkt, doet u dat in een editorvenster dat vaak dezelfde functionaliteit heeft als een programma als Microsoft Word. Sommige systemen hebben meer bedieningselementen en opties dan andere.
Of u nu tekst bewerkt, afbeeldingen uploadt of pagina’s maakt, u doet dit met gebruiksvriendelijke beheerfuncties die wijzigingen aanbrengen in de databases van de site en u in staat stellen deze op de live site te publiceren.
Dit vervangt dat een webontwikkelaar de bewerkingen rechtstreeks in de code aanbrengt.
In sommige gevallen, als u niet over de gewenste of benodigde bedieningselementen beschikt, kunt u deze door uw ontwikkelaar of het platform zelf laten toevoegen.
In andere gevallen kunt u CMS-beperkingen ervaren en moet u mogelijk naar andere opties kijken om op het juiste platform voor uw algehele site te komen.
Screenshot van WordPress, oktober 2022
Hoeveel soorten contentmanagementsystemen zijn er?
Typen contentmanagementsystemen zijn onder meer:
Inhoudelijke websites. Gericht op de blog. E-commerce en winkelwagen. Non-profit. Specifieke en branchespecifieke functionaliteiten (bijv. donaties, tickets, klantportalen, etc.). Online ontwikkelen en leren. open source baasje Maatwerk en functionaliteit.
Afhankelijk van wat voor soort inhoud u op uw site wilt weergeven, welk beveiligingsniveau u nodig heeft, hoe geïntegreerd uw site moet zijn met back-endsystemen voor compliance of klanttoegang (bijv. online bankieren) of hoe flexibel u uw content to be, heeft u mogelijkheden om de juiste technologie en het juiste CMS-platform te vinden.
Daarnaast zijn er contentmanagementsystemen op basis van open source-technologieën of platforms (WordPress, Drupal, enz.), die zijn gebouwd op gesloten platforms of SaaS-gebaseerde producten (Shopify, Wix, Squarespace, enz.) en mogelijkheden om uw eigen aangepaste CMS.
Populaire contentmanagementsystemen
Contentmanagementsystemen worden door ongeveer 796 miljoen websites gebruikt.
De top 10 CMS volgens marktaandeel wereldwijd omvat:
Houd er rekening mee dat ongeveer tweederde van alle websites een CMS gebruikt.
Dit alleen al zou het belang van een CMS voor zoveel bedrijven en organisaties over de hele wereld moeten bevestigen.
Kenmerken van het CMS
Er zijn een aantal specifieke functies voor contentbeheer die belangrijke redenen zijn waarom CMS’en zo waardevol zijn, waaronder:
Pagina’s maken. Beheer navigatie. Bewerk de tekst. Afbeeldingen uploaden en beheren. Upload en beheer video-inhoud. Beheer productinformatie. Contact formulieren. Bloginhoud Stijl- en themabeheer. Analyse- en rapportagetools. Controle panelen. SEO- en marketingtools. Integraties. Enscenering van de inhoud. Goedkeuringsprocessen. Privé inhoud Beveiliging en ondersteuning door derden.
Er zijn er ook veel meer.
Afhankelijk van welke prioriteiten het belangrijkst zijn voor uw behoeften op het gebied van contentbeheer en de aangepaste aard van die behoeften, kunt u bepaalde factoren voorrang geven boven andere.
Moet je een CMS helemaal opnieuw bouwen of een populair systeem gebruiken?
Meer dan twintig jaar geleden waren uw opties beperkt en zou u waarschijnlijk naar een aangepast CMS hebben gekeken als uw beste (of enige) optie.
De explosie van opties en de mate van acceptatie van contentmanagementsystemen heeft de beslissing veranderd van “als” in “welk type” bij het plannen van uw CMS.
In veel gevallen is een open source CMS het beste voor inhoudssites, winkelsites en sites die geen ongebruikelijk niveau van maatwerk nodig hebben.
Zelfs open source CMS kan veel opties bieden om aan te passen met behulp van plug-ins of aangepaste code om de benodigde functies, functionaliteit en integraties te creëren.
Als u echter een zeer uniek product, dienst of webtoepassing heeft, bent u wellicht het meest geschikt om een CMS op maat te bouwen.
Redenen kunnen zijn het ontbreken van bestaande noodzakelijke open source-technologie, unieke integratiebehoeften, unieke klant- of gebruikerskenmerken, of de noodzaak om de toegang te beperken en om veiligheidsredenen gesloten systemen te hebben.
Uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd met CMS
Alle soorten CMS’en (zoals bijna elke website of web-verbonden interface) vereisen specifieke monitoring en actie om een veilige site te behouden.
Aangepaste code en CMS kunnen code- en databaserisico’s met zich meebrengen als ze niet worden bijgewerkt en onderhouden om bekende kwetsbaarheden voor te blijven.
Open source CMS kan een vergelijkbare blootstelling hebben met verouderde CMS-cores, plug-ins en versies, en zonder de juiste tracking om ervoor te zorgen dat versies indien mogelijk onmiddellijk worden bijgewerkt en gepatcht.
Naast beveiliging is er ook de potentiële uitdaging van het hebben van te veel plug-ins, extensies of plug-ins om goed te beheren. Het wijzigen van een instelling in een plug-in kan bijvoorbeeld ergens anders op de site iets kapot maken.
Het kan moeilijk zijn om de kwaliteit te controleren en plug-ins en externe aspecten van een CMS goed te beheren.
Ook kan het soms moeilijk zijn om te schalen in een CMS. Vaak vereist het maken van een nieuwe functie het verwijderen van oude plug-ins en code en het opnieuw opbouwen ervan, of het riskeren van conflicten en het niet in staat zijn om iets naar wens te laten werken.
Het beste contentmanagementsysteem
Het is moeilijk voor mij om u objectief te vertellen wat het beste CMS is.
Zoals ik hierboven al opmerkte, is het mijn doel en wens voor u om de beste oplossing voor uw online aanwezigheid en inhoudsbehoeften te vinden.
Het meest populaire CMS ter wereld is WordPress. Het is toevallig mijn favoriete en primaire technologie die mijn team gebruikt om websites te bouwen, dus voel je vrij om me erop te wijzen als je het er niet mee eens bent of denkt dat ik bevooroordeeld ben.
Wat we met WordPress hebben ontdekt, is dat het robuust genoeg is om bijna alles te doen wat we nodig hebben.
Het is echter gemakkelijk te gebruiken, stelt u in staat om alle SEO-optimalisatie te doen die we nodig hebben, en kan worden geïntegreerd met een breed scala aan andere technologieën. Het heeft een hoger plafond dan platforms zoals Squarespace, Wix en meer basale contentmanagementsystemen.
Er is echter plaats voor lichtere systemen, net zoals er plaats is voor meer enterprise-zware systemen.
Hoewel WordPress geweldig is voor e-commerce met WooCommerce, moet er voor sommige bedrijven worden gepleit voor een ander e-commerce CMS, zoals Magento, of een lichter/gemakkelijker platform zoals Shopify.
Nogmaals, het “beste” CMS is subjectief. U wilt de juiste pasvorm bepalen op het gebied van functies, functionaliteit, schaalbaarheid, gebruiksgemak en kosten voor u en uw behoeften op het gebied van digitale aanwezigheid.
Uiteindelijk moet u specifieke factoren afwegen die verband houden met uw situatie:
Hoe goed ondersteund/geüpdatet is het CMS (voor open source of hoe ga je ermee om voor maatwerk). Het aantal plug-ins of extensies dat beschikbaar is en/of dat u moet beheren. Gehost versus zelf gehost De kosten van doorlopende licenties, hosting, beheer en algemeen onderhoud, zowel op korte termijn als doorlopend. Uw uiteindelijke doelen en het rendement op uw investering dat de site kan bieden. Kansen en beperkingen voor SEO, marketing, personalisatie en schaalbaarheid door specifieke systemen. Andere unieke aspecten van uw bedrijf of organisatie.
Het beste CMS voor marketing
Als het op marketing aankomt, moet u ervoor zorgen dat het CMS dat u selecteert uw campagnes kan ondersteunen als u enige vorm van digitale marketing doet.
Vragen die u kunt stellen zijn onder meer: Hoe eenvoudig is het om landingspagina’s te maken met dit CMS? Om conversie en event tracking te integreren? Analyse implementeren? Om technische en on-page SEO te doen?
Als een van deze dingen belangrijk voor je is, wees dan voorzichtig en kies een platform dat je niet beperkt.
Ik kom bijvoorbeeld vaak klanten tegen die gefrustreerd zijn door de beperkingen van eenvoudiger contentmanagementsystemen die uiteindelijk opnieuw moeten investeren in een nieuwe site en platform (bijvoorbeeld de overstap van Squarespace naar WordPress).
Dit is wat er kan gebeuren als je niet genoeg vooruitdenkt of niet van tevoren de juiste vragen stelt voordat je een site volledig op een specifiek platform bouwt.
conclusie
Het is erg belangrijk om te begrijpen hoe contentmanagementsystemen werken, waarom ze belangrijk zijn voor uw bedrijf en hoe u de juiste kunt kiezen voor uw zakelijke behoeften.
Het kan tijdrovend en duur zijn om van platform te wisselen na het opzetten van uw site en inhoud.
Ik raad u aan een grondig proces te doorlopen om te bepalen welke het beste bij u past, en zowel op korte als op lange termijn te denken, zodat u de beste investering en beslissing voor uw bedrijf neemt.
Meer middelen:
Uitgelichte afbeelding: Zoomik/Shutterstock

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!