fbpx

Wat is het verschil en hoe beide op te lossen?

Wat is het verschil en hoe beide op te lossen?

Share This Post


Google Search Console waarschuwt uitgevers voor 404-fouten: 404 en zachte 404.

Hoewel beide 404 worden genoemd, zijn ze heel verschillend.

Daarom is het essentieel om het verschil tussen de fouten te begrijpen om ze te corrigeren.

HTTP-statuscodes

Een webpagina die door een browser wordt geopend, reageert met een statuscode die aangeeft of het verzoek is gelukt en, zo niet, waarom niet.

Deze reacties worden gecommuniceerd met zogenaamde HTTP-responscodes, maar worden officieel HTTP-statuscodes genoemd.

Een server biedt vijf categorieën responscodes; dit artikel gaat specifiek over één reactie, de 404 pagina niet gevonden statuscode.

De betekenis van een 404-antwoordcode

Alle codes in de 4xx-reactiereeks betekenen dat het verzoek niet kon worden voldaan omdat de pagina niet werd gevonden.

De officiële definitie is:

4xx (Client Error): Het verzoek bevat een onjuiste syntaxis of kan niet worden uitgevoerd

De 404-reactie is dubbelzinnig over de vraag of de webpagina zou kunnen terugkeren.

Voorbeelden van waarom de 404-pagina niet wordt gevonden gebeurt

Als iemand per ongeluk een webpagina verwijdert, reageert de server met een 404-pagina niet gevonden-reactie. Als iemand linkt naar een niet-bestaande webpagina, reageert de server met een pagina niet gevonden (404).

De officiële documentatie is duidelijk over de dubbelzinnigheid of een pagina tijdelijk of permanent weg is:

“Statuscode 404 (Niet gevonden) geeft aan dat de oorspronkelijke server geen huidige weergave voor de doelbron heeft gevonden of niet wil onthullen dat deze bestaat.

Een 404-statuscode geeft niet aan of dit gebrek aan vertegenwoordiging tijdelijk of permanent is…”

Kortom, de code 404 pagina niet gevonden betekent dat er een fout is opgetreden in het browserverzoek omdat de opgevraagde pagina niet kon worden gevonden.

Wat is een zachte 404-fout?

Een zachte 404-fout is geen officiële statuscode. De server stuurt geen soft 404-reactie naar een browser omdat er geen soft 404-statuscode is.

Soft 404 beschrijft een situatie waarin de server een webpagina presenteert en reageert met een 200 OK-statuscode, wat aangeeft dat het gelukt is wanneer de webpagina of inhoud daadwerkelijk ontbreekt.

Vier veelvoorkomende redenen voor een Soft 404

Er ontbreekt een webpagina en een server retourneert een 200 OK-status.

Dit type zachte 404 vindt plaats wanneer een pagina ontbreekt, maar de serverconfiguratie leidt de ontbrekende pagina om naar de startpagina of een aangepaste URL.

De pagina is verdwenen, maar de uitgever heeft iets gedaan om aan het verzoek om de ontbrekende pagina te voldoen.

Inhoud ontbreekt of is ‘dun’.

Wanneer inhoud volledig ontbreekt, of er is zeer weinig inhoud (ook bekend als dunne inhoud), reageert de server met een statuscode van 200, wat betekent dat het paginaverzoek succesvol was.

Maar om webpagina’s te indexeren die geen succesvolle webpaginaverzoeken zijn, noemen zoekmachines dit een zachte 404.

De ontbrekende pagina verwijst door naar de startpagina.

Sommigen denken ten onrechte dat er iets mis is met een 404-foutreactie.

Daarom kan een uitgever, om 404-foutreacties te stoppen, de ontbrekende pagina omleiden naar de startpagina, zelfs als de startpagina niet de gevraagde is.

Google noemt deze zachte 404 mislukte paginaverzoeken.

De pagina die is omgeleid naar een aangepaste webpagina ontbreekt.

Soms worden ontbrekende pagina’s omgeleid naar een aangepaste webpagina die een 200-statuscode geeft, waardoor Google die pagina’s labelt als zachte 404’s.

Wie bedacht de term Soft 404?

Het concept van een zachte 404 is mogelijk ontstaan ​​in een onderzoekspaper uit 2004 getiteld Towards an Understanding of the Web’s Decay (PDF).

Ontbrekende pagina’s die onjuist worden vervangen, vormen een probleem voor zoekmachines die echte pagina’s proberen te indexeren.

Dit is hoe het onderzoekspapier zachte 404’s omlijst:

“Onder het HTTP-protocol, wanneer een verzoek aan een server wordt gedaan voor een pagina die niet langer beschikbaar is, wordt verondersteld dat de server een foutcode retourneert…

…in feite geven veel servers, inclusief de meest gerenommeerde, geen 404-code terug; in plaats daarvan retourneren servers een vervangende pagina en een OK (200)-code.

… Uit ons onderzoek blijkt dat dit soort vervangingen, ‘soft-404s’ genaamd, verantwoordelijk zijn voor meer dan 15% van de dode links.”

Zachte 404 vanwege codeerfouten

Er zijn gevallen waarin de pagina niet ontbreekt, maar door specifieke problemen (zoals coderingsfouten) heeft Google deze als ontbrekende pagina geclassificeerd.

Zachte 404’s zijn essentieel om te onderzoeken omdat ze kunnen duiden op gebroken code.

Typische codeerproblemen:

Er ontbreekt een bestand of het is opgenomen dat een webpagina met inhoud zou moeten vullen. Databank fout. JavaScript ontbreekt. Lege pagina’s met zoekresultaten.

404-fouten hebben twee hoofdoorzaken:

Een fout in de link leidt gebruikers naar een pagina die niet bestaat. Een link naar een pagina die vroeger bestond maar plotseling verdween.

Linkfout

Als de oorzaak van de 404 een linkfout is, moet u de links herstellen.

Het lastige van deze taak is om alle verbroken links op één plek te vinden. Het kan moeilijker zijn om grote en complexe sites met duizenden of miljoenen pagina’s te crawlen.

In dit soort gevallen komen traceringstools goed van pas.

Je hebt zoveel opties voor het volgen van sites om uit te kiezen: gratis Xenu en Greenflare; of betaalde software zoals Screaming Frog, DeepCrawl, Botify, Sitebulb en OnCrawl, waar veel van deze gratis proefversies of gratis maar beperkte functieversies hebben.

Een pagina die niet meer bestaat

Als een pagina niet meer bestaat, heb je twee opties:

Herstel de pagina als de verwijdering per ongeluk was. 301 leidt u door naar de dichtstbijzijnde gerelateerde pagina als de verwijdering opzettelijk was.

Eerst moet u alle linkfouten op de site lokaliseren. Net zoals het vinden van alle linkfouten op een grootschalige website, kunt u trackingtools gebruiken.

Het is echter mogelijk dat crawlers geen verweesde pagina’s vinden: pagina’s die nergens in de navigatielinks of op een van de pagina’s worden gelinkt.

Verweesde pagina’s kunnen bestaan ​​​​als ze ooit deel uitmaakten van de website, en na een herontwerp van de website verdwijnt de link naar die oude pagina, maar externe links van andere websites kunnen er nog steeds zijn

Om te controleren of dit soort pagina’s op uw site bestaan, kunt u verschillende tools gebruiken.

Hoe 404-reactiepagina’s te identificeren

Google Search Console-rapporten

Het dekkingsrapport vermeldt de 404-fout-URL’s op een website.

Search Console 404-rapportSchermafbeelding van Google Search Console, augustus 2022

Search Console rapporteert 404 pagina’s terwijl Google alle pagina’s crawlt die het kan vinden. Dit kunnen links van andere sites zijn naar een pagina die eerder op uw website bestond.

Google-analyse

Standaard vindt u geen ontbrekende paginarapporten in Google Analytics. U kunt ze echter op verschillende manieren volgen.

Om te beginnen kunt u een aangepast rapport maken en pagina’s segmenteren met een paginatitel die Error 404: Page Not Found vermeldt.

Een andere manier om verweesde pagina’s in Google Analytics te vinden, is door aangepaste inhoudsgroepen te maken en de 404-pagina’s toe te wijzen aan een inhoudsgroep.

Locatie: Zoekopdracht operator

De site-opdracht kan niet worden gebruikt: zoek naar 404-fouten omdat Google 404-webpagina’s of zachte 404-webpagina’s niet indexeert.

Google Site: de zoekoperator is handig voor het vinden van webpagina’s op een site die een specifieke zoekwoordgroep in de inhoud van de webpagina’s bevatten.

Google Search Console is de beste bron voor het identificeren van een lijst met zachte 404’s en normale 404’s.

Foutlogboeken voor websiteverkeer zijn een nuttige bron voor het identificeren van 404-foutreacties.

Andere backlink-onderzoekstools

Backlink-onderzoekstools zoals Majestic, Ahrefs, Moz Open Site Explorer, Sistrix, Semrush, LinkResearchTools en CognitiveSEO kunnen ook helpen.

De meeste van deze tools exporteren een lijst met backlinks met links naar uw domein. Van daaruit kunt u alle gekoppelde pagina’s controleren en zoeken naar 404-fouten.

Hoe u Soft 404-fouten kunt herstellen

Trace-tools detecteren geen zachte 404 omdat het geen 404-fout is. Maar u kunt trace-tools gebruiken om iets anders op te vangen.

Hier zijn wat dingen te vinden:

Dunne inhoud: Sommige crawlers rapporteren pagina’s met een dunne inhoud en een beheersbaar aantal woorden. Begin met pagina’s met het minste aantal woorden om te beoordelen of de pagina dunne inhoud heeft.
Dubbele inhoud: Sommige crawlers zijn geavanceerd genoeg om te onderscheiden welk percentage van de pagina sjablooninhoud is. En er zijn ook tools die speciaal zijn gemaakt om interne dubbele inhoud te vinden, zoals SiteLiner. Als de hoofdinhoud bijna hetzelfde is als veel andere pagina’s, moet u die pagina’s bekijken en bepalen waarom er dubbele inhoud op uw site staat.

Afgezien van crawltools, kunt u ook Google Search Console gebruiken en crawlfouten controleren om pagina’s te vinden die worden vermeld in soft 404.

Door een hele site te crawlen op problemen die zachte 404’s veroorzaken, kunt u problemen lokaliseren en oplossen voordat Google ze detecteert.

Nadat je deze zachte 404-problemen hebt ontdekt, moet je ze oplossen.

Meestal lijken de oplossingen gezond verstand. Dit kan eenvoudige dingen zijn, zoals het uitbreiden van pagina’s met dunne inhoud of het vervangen van dubbele inhoud door nieuwe en unieke inhoud.

Tijdens dit proces zijn hier een paar dingen om in gedachten te houden:

Pagina’s consolideren

Soms wordt dunne inhoud veroorzaakt door te specifiek te zijn over het onderwerp van de pagina, waardoor u weinig te zeggen heeft.

Het combineren van meerdere dunne pagina’s op één pagina kan geschikter zijn als de onderwerpen gerelateerd zijn. Dit lost niet alleen problemen met dunne inhoud op, maar kan ook problemen met dubbele inhoud oplossen.

Een e-commercesite die schoenen in verschillende kleuren en maten verkoopt, kan bijvoorbeeld een andere URL hebben voor elke maat en kleurencombinatie. Dit laat een groot aantal pagina’s achter met dunne en relatief identieke inhoud.

De meest effectieve aanpak is om alles op één pagina te zetten en de beschikbare opties op te sommen.

Zoek technische problemen die dubbele inhoud veroorzaken

Zelfs met de eenvoudigste webcrawler zoals Xenu (die niet naar inhoud kijkt, maar alleen naar URL’s, antwoordcodes en titeltags), kun je nog steeds problemen met dubbele inhoud vinden door naar URL’s te kijken.

Dit omvat www en niet-www URL’s, HTTP en HTTPS, met en zonder index.html, met en zonder trackingparameters, enz.

404-fouten en zachte 404-fouten

Het belangrijkste om te onthouden over 404-fouten is dat als de pagina’s echt ontbreken, er niets is om op te lossen. Het is oké om een ​​404-reactie weer te geven voor verzoeken voor pagina’s die niet bestaan.

Maar als de pagina’s bestaan ​​maar op een andere URL, moet dit worden opgelost door een verbroken link om te leiden naar de daadwerkelijke URL, een ontbrekende pagina te herstellen of de oude URL om te leiden naar een nieuwe pagina die deze heeft vervangen.

Een zachte 404 is altijd het resultaat van een probleem dat moet worden gediagnosticeerd en opgelost.

Het verschil tussen 404’s begrijpen is essentieel om een ​​website optimaal te laten presteren.

Uitgelichte afbeelding: Paulo Bobita/Search Engine JournalSource link

More To Explore

Bing AI voicechat komt naar de desktop
Marketing Nieuwtjes

Bing AI voicechat komt naar de desktop

Bing heeft een update aangekondigd voor Bing AI Chat die voicechat-mogelijkheden toevoegt aan de gebruikersinterface voor zoeken op desktops. Spraakinteractie is tweerichtingsverkeer en beschikbaar in

WACHT! VOORDAT JE GAAT...

Geef me jouw E-mail Address, en dan stuur ik je een GRATIS kopie van mijn boek, waarin ik je laat zien hoe je jouw inkomen kan verdubbelen in 90 dagen!