Digitale marketing gaat over het combineren van kunst en wetenschap, het combineren van creatieve ideeën met bruikbare, traceerbare stappen.
Maar voordat u pagina-inhoud aanpast of uw website herstructureert, moet u weten wat al goed werkt en waar u groeipotentieel heeft.
Dit is waar zoekprognoses van pas komen.
Wat is zoekprognose?
Zoekvoorspelling is het voorspellen van hoe uw organische verkeer eruit zal zien.
Alle goede SEO-strategieën beginnen met harde gegevens. Dit is uiteindelijk wat uw volgende stap zou moeten vormen, niet uw beste gissingen en aannames.
Met de beschikbare gegevens kunt u voorspellen hoe zoekverkeer er voor uw bedrijf uit zou kunnen zien en kunt u deze gegevens gebruiken om uw volgende campagnes te plannen.
Bij het werken aan organische verkeersvoorspellingen, zijn hier enkele belangrijke details om in gedachten te houden.
Focus op de juiste statistieken
Beginnen met zoekwoordonderzoek is echt de ruggengraat van elke SEO-strategie.
U denkt misschien precies te weten welke zoektermen het meest voordelig zijn voor uw bedrijf, maar het is het beste om die aannames opzij te zetten in een aparte kolom in uw spreadsheet en naar de echte gegevens te kijken.
Er zijn tientallen mogelijke statistieken die u kunt bekijken als het gaat om zoekwoordgegevens.
Ongeacht de branche waarin u werkt of het type inhoud waarmee u werkt, uw onderzoek moet gegevens of bewijzen bevatten over:
Geschat zoekvolume. Trefwoord moeilijkheidsgraad. De huidige positie en URL van uw bedrijf in deze rangschikking voor relevante zoekwoorden. Zoekintentie Click-through rate (CTR) schattingen. Intel over het type en de kwaliteit van de inhoud die op de gewenste positie wordt gerangschikt. Gerelateerde vragen en uw relatieve rankingpositie.
Als u ergens geen gegevens over kunt vinden, zijn uw voorspellingen niet zo nauwkeurig, maar ze kunnen nog steeds waardevol zijn.
Het meest toegankelijke stuk zijn zoekvolumegegevens: u moet weten of uw verkeersdoelen overeenkomen met het daadwerkelijke gebruikersgedrag in de zoekresultaten voor de zoekwoorden die u wilt gebruiken.
De rest van de statistieken hier helpen u prioriteiten te stellen die verder gaan dan het zoekvolume en realistischere voorspellingen te genereren.
Ze geven u belangrijk inzicht in hoe competitief specifieke zinnen zijn, waar u zich opstapelt tussen de huidige spelers op de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s) en waar er mogelijkheden zijn voor aanvullende optimalisatie om te profiteren van veranderingen in de zoekintentie.
Gebruik hulpmiddelen om u te helpen
Er wordt niet van u verwacht dat u op magische wijze uw zoekwoordgegevens uit het niets creëert, en er is maar zoveel dat uw site-tracking u kan vertellen.
Maar Google Search Console (GSC) is een goede plek om te beginnen.
Waar andere tools u algemene zoekwoordstatistieken kunnen vertellen, zal GSC u voorzien van bedrijfsspecifieke historische gegevens om u een goede (interne) benchmark te geven om vanuit te werken.
Botverkeer kan alles op GSC beïnvloeden, en als u probeert te rangschikken voor lokale resultaten, hangt het zoekvolume af van waar een zoekopdracht wordt uitgevoerd in verhouding tot het gebruikte trefwoord.
Er zullen ook verschillen zijn in de cijfers die uit GSC worden gehaald versus Semrush, Moz, Ahrefs of een andere SEO-tool die u mogelijk gebruikt.
Als u echter alles bij elkaar heeft in een spreadsheet, zijn de gemiddelden voldoende om een redelijk betrouwbare voorspelling te doen.
Google Keyword Planner is misschien een andere optie om te controleren, maar het heeft twijfelachtige nauwkeurigheid.
In veel gevallen zijn zoekvolumegegevens te hoog vanwege gecombineerde schattingen met zoekwoorden met vergelijkbare woordgroepen, dus neem deze gegevens met een korreltje zout.
Dit type gegevens kan het best worden gebruikt om advertentiebesparingen te berekenen nadat de positie is vastgelegd als een ander gegevenspunt voor het rendement op investering (ROI) van organisch zoeken.
Vergeet de concurrenten niet
Naast specifieke zoekwoordgegevens, moet u concurrentieanalyse gebruiken als onderdeel van uw algehele verkeersprognose.
Kijk wie er al op pagina één staat van de SERP’s waarop u wilt zijn.
Sluit de URL’s van uw concurrenten aan op hulpprogramma’s voor zoekwoorden om te zien waarvoor ze scoren, en nog belangrijker, waarvoor ze niet scoren. Combineer enkele van deze gegevens met uw eigen zoekwoordonderzoek om kansen te vinden.
Dit is waar het handig kan zijn om de moeilijkheidsgraad van uw zoekwoorden te kennen.
Als concurrenten rangschikken voor zinnen met een goed volume maar een lage moeilijkheidsgraad, kan er een kans zijn om betere, meer bruikbare inhoud te produceren en die concurrent te verslaan in de SERP’s.
Dit zal natuurlijk enkele van uw zoekvolumevoorspellingen veranderen als u van pagina twee of drie naar pagina één kunt gaan.
Het is ook tijd om te beoordelen of sommige gerelateerde zoekopdrachten mogelijk ook inhoudsupdates of ontwikkelingsmogelijkheden hebben.
Gebruiken uw concurrenten nog steeds een strategie voor één zoekwoord per pagina? (Je zult verrast zijn!)
Dit kan zijn waar u een competitief speelveld kunt creëren door zoekwoordfamilies te maken.
Kijk naar seizoens- en trendgegevens
Of u nu werkt aan een SEO-strategie voor een jaar of een campagne met een vaste duur, inzicht in het seizoenspatroon van zowel uw bedrijf als uw zoekwoorden is essentieel.
Een van de belangrijkste dingen om te onthouden met seizoensgebonden verkeer, en iets dat veel mensen verkeerd begrijpen, is dat de drukste tijd van het jaar voor uw bedrijf niet altijd gelijk staat aan een hoog zoekvolume .
Klanten kopen meestal niet meteen, dus je hebt vaak weken, zelfs maanden, doorlooptijd van een hoog zoekvolume tot tastbare verkoopstijgingen.
Afhankelijk van de branche waarin u werkt, werkt u mogelijk al aan dit soort versnelde marketingplanning. Retail is hier een goed voorbeeld van: tijdens de modeweken in het vroege najaar worden al lente-/zomerlijnen voor het volgende jaar geïntroduceerd.
En voor de meeste productbedrijven kijk je uit naar de feestdagen rond mei of juni, zeker niet later dan juli om met je planning te beginnen.
Het is belangrijk om te weten wat de uitvoeringstijd van uw verkoopzoekopdrachten is, omdat dit niet alleen van invloed is op uw voorspellingen voor zoekverkeer, maar ook op de contentstrategie die u op basis van die voorspellingen heeft opgesteld.
Het is gewoon niet realistisch om in november kerstcadeaugidsen weg te gooien in de hoop dat u meteen een rangorde krijgt en in de eerste week grote verkopen krijgt vanwege hoge posities in zoekmachines.
(Als u dit wilt doen, is betaald adverteren een betere optie.)
Tools zoals Google Trends kunnen handig zijn om algemene schattingen te krijgen van wanneer het zoekvolume begint toe te nemen voor seizoensgebonden zoekopdrachten.
Gebruik deze gegevens met wat u weet over de resultaten van uw bedrijf om te bepalen hoeveel inhoud u moet plaatsen en optimaliseren om meer verkeer te genereren.
Niet alles is voorspelbaar
Hoewel we al weten dat we geen rekening kunnen houden met enorme veranderingen in zoekalgoritmen of onverwachte wereldgebeurtenissen, zijn er ook andere onvoorspelbare factoren waarmee op kleinere schaal rekening moet worden gehouden.
Met name voor productgerichte bedrijven kunnen andere marketinginspanningen een positieve of negatieve invloed hebben op uw algehele zoekvoorspellingen.
Producten kunnen snel viraal gaan op sociale media, zelfs zonder uitgebreide marketinginspanningen van jouw kant.
Wanneer dit het geval is, kan de zoekvraag aanzienlijk toenemen op manieren waarop u niet was voorbereid.
En wanneer u die zoekopdrachten uitvoert met behulp van SEO-tools, houden ze geen rekening met die onverwachte toename van het verkeer.
Reactieve versus voorspellende vraag, vooral als u een vergelijkbaar of gedupeerd product maakt voor een viraal product, is bijna onmogelijk te plannen.
Als u zich in deze situaties bevindt, houd daar dan waar mogelijk rekening mee bij uw voorspellingen voor zoekverkeer in de komende jaren en wijs uw middelen dienovereenkomstig opnieuw toe.
Waarom is zoekprognose belangrijk?
Door uw organische verkeer te voorspellen, heeft u een globaal idee van de verwachte resultaten als de omstandigheden blijven zoals verwacht.
Hiermee kunt u interne middelen en budgetten voor uw komende campagnes beter toewijzen en interne benchmarks instellen. Dit kan alles dekken, van verwacht nieuw verkeer als rankings worden vastgelegd tot hogere inkomsten op basis van huidige conversieratio’s.
Het vooraf kennen van deze informatie kan van cruciaal belang zijn om de steun van belanghebbenden te krijgen, vooral als u in bedrijfs-SEO werkt en uw groeidoelen een of twee keer per jaar worden vastgesteld.
Als schattingen niet overeenkomen met de verwachtingen, heb je de mogelijkheid om een herzien doel of aanvullende middelen te vragen om die verwachtingen haalbaarder te maken.
Natuurlijk moet hier een disclaimer zijn.
Grootschalige algoritme-updates, herontwerpen van websites, veranderingen in gebruikersgedrag en zoektrends, of zelfs een nieuwe ronde van “ongekend weer” zullen drastische gevolgen hebben voor hoe de resultaten van de zoekopdracht er in werkelijkheid uitzien.
Het is bijna onmogelijk om de exacte impact te plannen of te voorspellen.
Maar afgezien van de problemen, is SEO-prognose de investering van tijd waard.
U hoeft geen datawetenschapper te zijn om zoekverkeer te voorspellen.
Met de juiste tools en benaderingen kunt u een goed beeld krijgen van wat u de komende maanden kunt verwachten en meer realistische benchmarks instellen voor organische zoekgroei.
Tot slot
Het doel van het voorspellen van uw organische zoekverkeer is om u te helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen over uw lopende SEO-strategie.
De kansen zijn er, je moet ze alleen nog vinden.
U zult altijd obstakels tegenkomen bij prognoses, en het zal nooit 100% nauwkeurig zijn, maar met solide gegevens om u te ondersteunen, heeft u een goede basis om vanuit te werken om een strategisch verantwoord zoekmarketingplan te maken.
Meer middelen:
Uitgelichte afbeelding: eamesBot/Shutterstock

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!