fbpx

Wayback Machine: 5 alternatieven om te proberen

Wayback Machine: 5 alternatieven om te proberen

Share This Post


Een groot deel van het web is vluchtig.

Webpagina’s bestaan ​​totdat ze niet meer bestaan. Hun inhoud bestaat totdat deze wordt bijgewerkt en verdwijnt dan.

Tenzij je in een archief zoekt.

Het archiveren van het web is belangrijk voor cultureel en antropologisch onderzoek. Het is ook nuttig om zakelijke redenen, zoals concurrentieanalyse. Het kan zelfs helpen bij het documenteren of monitoren van politieke processen.

Uw specifieke reden voor het doorzoeken van gearchiveerde inhoud kan bepalen welke service het beste werkt.

De Wayback Machine is het bekendste archief.

Wayback Machine: 5 alternatieven om te proberenScreenshot, https://archive.org/web/, januari 2023.

Het internetarchief is een non-profitorganisatie en de Wayback Machine is de webversie van zijn archief, dat een absoluut enorme hoeveelheid gegevens bevat.

U kunt het vragen om een ​​webpagina in de huidige staat op te slaan, maar ook gebruik maken van tools, zoals een API.

Hoe groot het Wayback Machine-archief ook is, het is waarschijnlijk niet 100% compleet. Als u problemen ondervindt bij het vinden van iets specifieks of als u zich afvraagt ​​of er alternatieven zijn met meer functies, kunnen deze alternatieven u helpen.

Ik ga niet door de betaalde SaaS-abonnementen, omdat ik een betaalde dienst niet beschouw als een echt alternatief voor een gratis aangeboden door een non-profitorganisatie.

Daar gaan we!

1. Het Memento-project

Memento is een geweldig alternatief voor de Wayback Machine omdat het verschillende bronnen samenbrengt, waaronder de Wayback Machine zelf.

Op de website kunt u met behulp van de tool Tijdreizen toegang krijgen tot archieven uit verschillende bronnen.

Wayback Machine: 5 alternatieven om te proberenScreenshot, http://timetravel.mementoweb.org/, januari 2023.

Dit is het eerste onderscheid dat Memento zo geweldig maakt, en het bevat ook enkele van de andere archieven op deze lijst. Dit betekent dat het een aanpasbare ervaring is en waarschijnlijk een van de meest complete.

De andere andere functie van Memento is de Chrome-extensie waarmee u de datum kunt selecteren waarop u uw huidige pagina wilt bekijken. Hierdoor gaat de tool naar de site die u bezoekt in plaats van dat u een URL in een formulier moet plaatsen.

U kunt ook een momentopname van een pagina maken en er een link naartoe genereren die niet verbroken wordt. Dit is vooral handig voor citeren.

Als u zich zorgen maakt over het verdwijnen van een pagina of het bijwerken van inhoud, maar u de informatie wilt gebruiken, zorgt het maken van een van deze links ervoor dat mensen uw oorspronkelijke bron kunnen zien.

2. Bestand.vandaag

Archive.today is een andere “snapshot”-tool. Hiermee kunt u een koppeling naar een pagina opslaan zoals deze momenteel bestaat.

Door de link te volgen, worden gebruikers naar een ongewijzigde versie van de pagina gestuurd.

Wayback Machine: 5 alternatieven om te proberenScreenshot, https://archive.ph/, januari 2023.

Het bevat ook enkele relatief geavanceerde zoekopdrachten die u kunt uitvoeren op domeinen en URL’s om snapshots te vinden die met de tool zijn opgeslagen.

Deze tool wordt ook geleverd met een Chrome-extensie en een Android-app.

Zoekopdrachten in Memento kunnen resultaten bevatten van Archive.today.

3. WebCite

WebCite heeft krachtige toepassingen voor auteurs, journalisten, academici en uitgevers.

Het biedt verschillende manieren om uw gearchiveerde pagina’s en URL’s te maken en te presenteren.

Wayback Machine: 5 alternatieven om te proberenScreenshot, rhttps://webcitation.org/, januari 2023.

Helaas lijkt het op het moment van publicatie geen nieuwe aanvragen te accepteren. Maar u hebt nog steeds toegang tot reeds gearchiveerde pagina’s. Wanneer en of je weer verzoeken accepteert is hiervoor een erg handig hulpmiddel.

De krachtigste functie voor auteurs en uitgevers is de mogelijkheid om een ​​manuscript rechtstreeks naar de website te uploaden.

De tool scant alle links in een geüpload manuscript en maakt automatisch archieven aan van elk van de gekoppelde pagina’s zoals ze momenteel bestaan. Dit scheelt veel tijd als je veel website citaties hebt gebruikt.

Als u inhoud heeft gemaakt waarvan u wilt dat mensen er snapshots van kunnen maken, kunt u een specifieke WebCite-link aan uw pagina toevoegen waarop gebruikers kunnen klikken. Dit voegt archieffunctionaliteit toe aan uw pagina, waardoor gebruikers tijd besparen als ze besluiten uw werk als citaat te gebruiken.

4. GitHub

GitHub is een ontwikkelings- en samenwerkingsplatform dat ook prioriteit geeft aan openbare projecten en open source-code.

Het documenteert en archiveert open source code en programma’s, en andere archieven zoals de Wayback Machine zijn doorzoekbaar.

Wayback Machine: 5 alternatieven om te proberenScreenshot, https://github.com/explore, januari 2023.

Maar als u op zoek bent naar iets dat te maken heeft met code- of softwareontwikkeling, is het misschien gemakkelijker om rechtstreeks naar GitHub te gaan in plaats van een andere repository-service te gebruiken.

Hoewel het betaalde zakelijke plannen heeft, is GitHub gratis voor de gemiddelde gebruiker. Het biedt zelfs gratis 15 GB opslagruimte en wat rekenkracht in zijn cloudontwikkelaarsomgeving voor persoonlijk gebruik.

5. Landspecifieke webarchieven

Verschillende landen hebben hun eigen webarchieven.

Dit kunnen bijzonder handige alternatieven zijn voor de Wayback Machine als u op zoek bent naar een website die zeer relevant is voor een specifieke locatie of de cultuur van een land.

Meer gefocuste archieven kunnen uitgebreidere informatie bevatten als u deze elders niet kunt vinden, maar nogmaals, ik wil vermelden dat het eerste alternatief op deze lijst, Memento, afkomstig is uit verschillende landspecifieke archieven.

Ik moet ook opmerken dat veel archieven die specifiek zijn voor een land, regio, onderwijsinstelling of individuele bibliotheek, zijn gekoppeld aan Archive-it, een serviceprovider gemaakt door The Internet Archive (makers van de Wayback Machine).

Ze organiseren specifieke collecties op basis van relevantie, maar alle Archive-it partners putten uit dezelfde bron: The Internet Archive.

Hier zijn enkele van de landspecifieke webarchieven:

gevolgtrekking

Wanneer u op zoek bent naar alternatieven voor de Wayback Machine, realiseert u zich misschien niet dat veel van hen, geheel of gedeeltelijk, met hetzelfde archief werken.

Maar er zijn nog andere diensten waar u gebruik van kunt maken. Sommige hebben meer handige functies, afhankelijk van wat uw doelen zijn.

Dit is geen uitputtende lijst van alternatieve tools, maar het zijn de meeste tools die gemakkelijk toegankelijk zijn voor de gemiddelde gebruiker.

Anderen vereisen maandelijkse betalingen, en sommige zijn gratis voor academische en juridische instellingen, maar niet voor individuele gebruikers.

Ik heb ervoor gekozen om me te concentreren op de beste tools die je nu zonder problemen zou kunnen gebruiken.

Meer middelen:

Uitgelichte afbeelding: Studio Romantic/ShutterstockSource link

More To Explore

OpenAI sluit gebrekkige AI-detector af
Marketing Nieuwtjes

OpenAI sluit gebrekkige AI-detector af

OpenAI heeft zijn AI-classificatie, een tool die is ontworpen om door AI gegenereerde tekst te identificeren, stopgezet na kritiek op de nauwkeurigheid ervan. De beëindiging

WACHT! VOORDAT JE GAAT...

Geef me jouw E-mail Address, en dan stuur ik je een GRATIS kopie van mijn boek, waarin ik je laat zien hoe je jouw inkomen kan verdubbelen in 90 dagen!