Als SEO-professional is het belangrijk om op zijn minst een basiskennis van website-ontwikkeling te cultiveren.
Omdat? Want de bijbehorende kennis en kunde kunnen de basis vormen voor meer succes met je website en merk.
In deze gids leg ik uit wat webontwikkeling is en wat de verschillende typen zijn, en kijk ik ook naar HTML, voordat ik onderzoek hoe webontwikkeling en SEO kunnen samenwerken.
Wat is website-ontwikkeling?
Webontwikkeling is het proces van het maken en onderhouden van websites met behulp van technologieën zoals HTML, PHP en JavaScript, evenals contentmanagementsystemen (CMS).
Niet te verwarren met webdesign, webontwikkeling gaat over de technische aspecten van een website. Bij webdesign gaat het om de look en feel van de website.
Het is handig om te weten hoe webcode werkt.
Maar moderne CMS’en zoals WordPress en Wix hebben webontwikkeling toegankelijk gemaakt voor mensen zonder programmeerachtergrond.
Het is echter nog steeds nuttig om op zijn minst een basiskennis van webtechnologieën te hebben, omdat dit een ontwikkelaar helpt bij het oplossen van problemen of het creëren van aangepaste oplossingen.
Webontwikkeling is belangrijk omdat het een directe invloed heeft op de inkomsten door goed presterende online ervaringen te creëren.
Het verschil tussen webontwikkeling en webdesign
Over het algemeen wordt aangenomen dat webdesign zich richt op hoe een site eruitziet en hoe gebruikers omgaan met de site.
Webontwikkeling beschrijft het technische werk van het maken van een website.
Hoewel er een cross-over kan zijn tussen de twee disciplines, aangezien een webdesigner ontwikkelingsvaardigheden kan hebben en vice versa, zijn de twee afzonderlijke disciplines.
De twee categorieën van webontwikkeling
Er zijn verschillende soorten webontwikkeling. Maar ze vallen allemaal in twee categorieën:
Front-end ontwikkeling. Back-end ontwikkeling.
Front-end webontwikkeling
Front-end webontwikkeling is het werk dat wordt gedaan om alles te creëren wat een sitebezoeker via zijn browser ervaart.
Een webbrowser staat in technische termen bekend als een client, het apparaat dat de websitecode uitvoert.
Daarom wordt front-end ontwikkeling ook wel client-side ontwikkeling genoemd.
(Opmerking: een client is over het algemeen alles dat een webpagina van de server opvraagt, zoals een schermlezer, bot, enz.)
Kennis van HTML, CSS en JavaScript is essentieel voor front-end webontwikkeling.
Back-end webontwikkeling
Back-end webontwikkeling verwijst naar websitecode die op de server draait, inclusief scripttalen en webframeworks.
Back-end ontwikkeling wordt ook wel server-side ontwikkeling genoemd, omdat het omvat wat er op de server op de achtergrond draait.
Een voorbeeld is PHP, waarmee een webserver individuele webpagina-elementen uit een database kan halen.
Programmeer- en scripttalen zoals PHP, JavaScript en Python maken vaak deel uit van back-end development.
HTML is de codeertaal voor websites
De meest elementaire bouwsteen van websites is HTML. Het is een manier om een machine te vertellen hoe een webpagina eruit moet zien.
HTML is een programmeertaal met relatief eenvoudige regels.
Als je ooit een bordspel zoals Monopoly, schaken of dammen hebt gespeeld, weet je al hoe het spel wordt gespeeld met regels en stukken.
HTML is bijna een spel. Onderdelen zijn de verschillende HTML-elementen en hun attributen; de regels zijn hoe ze worden gebruikt.
Met regels kan een persoon een webpagina maken die een browser aan een sitebezoeker kan weergeven.
De betekenis van HTML
HTML staat voor HyperText Markup Language.
Het begrijpen van de basisprincipes van HTML is belangrijk voor webontwikkeling en voor vrijwel iedereen die met een website werkt.
hypertekst
Hypertext is gewoon een mooi woord voor links.
In de jaren negentig was het woord HyperText belangrijk omdat het een manier beschreef om een zelforganiserend wereldwijd informatienetwerk te creëren.
Hypertext linkt verbonden webpagina’s binnen een website en ook verbonden websites met andere websites, waardoor een enorm web van informatie ontstaat dat is verbonden als een spinnenweb.
De metafoor van een web is bedacht door de uitvinder van internet, Tim Berners-Lee. Dit is de reden waarom webpagina’s, websites en spiders van zoekmachines deze naam krijgen.
Merk taal
Markup-taal is een gestructureerde manier om informatie over te brengen over hoe een webpagina is opgebouwd en wat de afzonderlijke onderdelen zijn waaruit de hele webpagina bestaat.
Alles bij elkaar genomen is HyperText Markup Language – HTML – een op links gebaseerd systeem voor het maken van webpagina’s en websites die zijn verbonden met andere webpagina’s en websites.
De componenten van een HTML-webpagina
HTML bestaat uit bouwstenen die elementen worden genoemd.
Elementen kunnen worden gewijzigd met attributen.
Sommige elementen zijn hoofdsecties van een webpagina.
Beschouw deze hoofdsecties samen alsof ze het speelbord zelf zijn, waarbinnen alle actie plaatsvindt.
De belangrijkste onderdelen van een webpagina
Vertelt de browser dat dit een HTML-pagina is.
Dit element omvat de gehele webpagina.
Dit gedeelte is waar de metadata naartoe gaat.
Metadata is informatie die niet zichtbaar is op de webpagina en is bedoeld voor browsers en zoekmachines.
Een voorbeeld van metadata is het meta description element, dat een beschrijving geeft van de webpagina die zoekmachines gebruiken in hun zoekresultaten.
Deze sectie bevat ook links naar bronnen die nodig zijn om onder andere het zichtbare deel van de site te bouwen.
De
is het zichtbare deel van een webpagina. Het gebeurt altijd na de sectieBovenliggende elementen hebben begin- en eindtags die aangeven waar een element begint en eindigt.
Een starttag ziet er als volgt uit:
Een eindtag ziet er als volgt uit:
Hier is een schema op macroniveau van een webpagina:
Binnenin
element zijn alle andere elementen die het zichtbare deel van de webpagina definiëren, zoals paragrafen, afbeeldingen en links.Attributen veranderen het element op de een of andere manier, soms om meer informatie te geven.
Bijvoorbeeld een afbeeldingselement kan een “alt”-attribuut hebben dat alt-tekst levert, die de inhoud van de afbeelding aan bezoekers communiceert met behulp van ondersteunende technologie zoals schermlezers.
Een alinea-element kan een “class”-attribuut hebben dat opmaak toevoegt aan de woorden in de alinea, zoals een speciale lettergrootte die moet worden gebruikt.
Deep Dive: Verschil tussen een element en een tag
De woorden “element” en “tag” worden soms door elkaar gebruikt, maar er is eigenlijk een verschil.
Het stukje code in het HTML-element zelf wordt een tag genoemd omdat er meestal een starttag en een eindtag zijn. Het TITLE-element, dat informatie communiceert over waar een webpagina over gaat, ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:
De HTML voor een titel wordt het TITLE-element genoemd.
Maar de codefragmenten zelf,
Tags geven het element een naam en waar dat element begint en eindigt (voor elementen die een begin- en eindtag vereisen).
Elementen worden vaak tags genoemd. Maar technisch gezien worden HTML-elementen elementen genoemd, geen tags.
Alleen het stukje code zelf wordt een tag genoemd.
Helder als modder?
Lees meer over tags en elementen
Een historische verwijzing naar HTML-tags op W3c.org bespreekt tags in de context van het openen en sluiten van tags, en niet over elementen.
Mozilla’s ontwikkelaarspagina’s geven een definitie van wat een tag is:
“In HTML wordt een tag gebruikt om een element te maken.”
Een W3C-geschiedenispagina over elementen verwijst niet naar elementen als tags. Gebruik het woord tag alleen in de context van de openings- en sluitingstag.
Mozilla’s ontwikkelaarspagina legt uit waarom elementen geen tags zijn:
“Elementen en tags zijn niet hetzelfde.
Tags beginnen of eindigen een element in de broncode, terwijl elementen deel uitmaken van de DOM, het documentmodel voor het weergeven van de pagina in de browser.”
Onjuist gebruik van het woord tag bij het verwijzen naar het HTML-element lijkt klein. Maar het is een goede gewoonte bij webontwikkeling om precies te zijn in het gebruik van het juiste jargon, zodat iedereen begrijpt wat het betekent als er ergens naar wordt verwezen.
CSS: hoe een site eruit ziet
Een andere fundamentele bouwsteen van webontwikkeling zijn Cascading Style Sheets (CSS) die het uiterlijk van een webpagina bepalen.
CSS-bestanden bevatten stijlinformatie zoals lettertypen, randgroottes en kleuren.
In eerdere versies van HTML was stijlinformatie ingebed in de HTML zelf. Maar dat veranderde met de release van HTML 4 toen stylesheets werden geïntroduceerd om stijlgegevens te scheiden van inhoudsgerelateerde gegevens.
De innovatie van CSS maakt het mogelijk om met één bestand een hele website te ontwerpen.
Soort webontwikkeling
U kunt webpagina’s helemaal opnieuw bouwen met HTML, maar het is onhandig om dagelijks sites te publiceren.
Daarom is de meest populaire manier om websites te bouwen met een content management systeem (CMS).
Er zijn open source content management systemen en closed source versies.
Voorbeelden van open source CMS:
Drupal. Joomla. WordPress.
Voorbeelden van closed source CMS:
Twijfel Shopify. vierkante ruimte Wix.
WordPress en webontwikkeling
WordPress is de meest populaire manier om een website te bouwen, inclusief e-commerce winkels, nieuwssites, sites met informatie over onderwerpen en lokale bedrijfssites.
Met WordPress kun je een sjabloon kiezen voor de lay-out van je site en beginnen met publiceren. Maar om de sjabloon er precies zo uit te laten zien als u wilt, is een beetje sjabloonbewerking vereist.
U hoeft niet te weten hoe u HTML, CSS of PHP moet coderen om een sjabloon te bewerken.
Hoewel WordPress is ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn, is het een feit dat webontwikkelingsvaardigheden nuttig zijn voor het maken van alternatieve sjablonen (“secundaire sjablonen”) en voor het creëren van nuttige functionaliteit die geen deel uitmaakt van de sjabloon.
Daarom bestaan er externe WordPress-sitebouwers, om het gemakkelijker te maken om sites met WordPress te bouwen.
Gesloten bronbeheersystemen zijn over het algemeen ontworpen om gemakkelijk te gebruiken, dus webontwikkeling is bij deze systemen minder belangrijk.
Hoe webontwikkeling en SEO samenwerken
Webontwikkeling wordt steeds belangrijker voor SEO.
Paginasnelheid heeft direct en indirect invloed op de ranglijst van zoekresultaten op webpagina’s.
Het optimaliseren van de paginasnelheid komt vaak neer op het begrijpen van de technische aspecten van webontwikkeling die van invloed zijn op hoe webpagina’s in een browser worden weergegeven.
Chrome’s tool voor het debuggen van websiteprestaties wordt Chrome Developer Tools genoemd (geen Chrome SEO Tools).
Hoewel sommige SEO-professionals misschien proberen WordPress-plug-ins te installeren om de weg vrij te maken voor betere siteprestaties, is het een feit dat webontwikkelingsvaardigheden effectiever zijn bij het oplossen van problemen en het oplossen van prestatieproblemen.
Webontwikkeling biedt oplossingen voor het opschalen van SEO-behoeften, zoals gestructureerde gegevens, het automatiseren van metabeschrijvingen en het optimaliseren van code voor optimaal crawlen van sites door zoekmachines.
Van de front-end tot de back-end kan webontwikkeling een belangrijke rol spelen bij het optimaliseren van de zoekfunctie van een website.
Website ontwikkeling is de sleutel tot online succes
Webontwikkeling begrijpen gaat niet alleen over begrijpen hoe een probleem moet worden opgelost.
Het is ook nuttig omdat het u in de eerste plaats de kans geeft om het probleem te identificeren en in ieder geval een algemeen idee van de oplossing.
Het leren van zelfs de basisprincipes van webontwikkeling zal helpen bij het bevorderen van meer online succes.
Meer middelen:
Uitgelichte afbeelding door Shutterstock/Cast Of Thousands

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!