fbpx

Zijn nofollow-links een Google Ranking Factor?

Zijn nofollow-links een Google Ranking Factor?

Share This Post


Op het eerste gezicht kan de gemiddelde websitegebruiker niet zeggen of een link Nofollow of Dofollow is.

U kunt een Nofollow-link kopiëren of erop klikken, net als elke andere link op internet.

Achter de schermen is er echter een behoorlijk groot verschil.

Google beschouwt Dofollow-links als een blijk van vertrouwen voor de informatie die op deze webpagina wordt gedeeld. Dit zijn rankingfactoren.

Nofollow-links zijn iets genuanceerder. Of Nofollow-links al dan niet een rankingfactor zijn, daar staat ter discussie.

Sommigen beweren dat Nofollow-links geen invloed hebben op rankings, en anderen beweren dat ze nog steeds helpen, maar niet zoveel als Dofollow-links.

Wat is de waarheid?

Kom meer te weten over de rangschikkingsfactoren van Google.

De claim: Nofollow-links als Google-rankingsfactor

In 2005 werkte Google samen met MSN Search en Yahoo om een ​​initiatief op te zetten om spam met commentaarlinks te bestrijden.

Dit nieuwe initiatief was het Nofollow-attribuut.

Bezoek mijn site voor goedkope geneesmiddelen.

Deze opmerking zou worden omgezet in

Bezoek mijn site voor goedkope geneesmiddelen.

De blogpost zei dat links met de tag geen “credit” zouden krijgen bij het rangschikken in zoekresultaten. Alles met de tag zou niet worden “gevolgd” door Googlebot en zou veel minder SEO-waarde doorgeven. Het was een eenvoudig concept.

Nofollows stelde webmasters in staat om spam met commentaarlinks te ontmoedigen door al die links waardeloos te maken in de ogen van de slechte acteurs die ze plaatsen. Het gebruik van Nofollows zorgt er ook voor dat gesponsorde links de kwaliteitsrichtlijnen van Google niet schenden.

De link kopen en verkopen was zeer succesvol.

Website-eigenaren begonnen alle externe links te voorzien van een Nofollow-kenmerk om zichzelf te beschermen tegen Google-updates. SEO’s waren niet geïnteresseerd in Nofollow-links.

Veel SEO’s kwamen tot de conclusie dat Nofollow-links geen waarde hebben. Iedereen met een blog heeft waarschijnlijk ruzie gehad met een bijdrager over Nofollow-links.

En dat bleef zo ​​tot 2020, toen Google update hoe het met de Nofollow-tag omgaat.

Het bewijs: Nofollow-links als Google-rankingsfactor

Om te bepalen of Nofollow-links een Google-rankingfactor zijn, moeten we begrijpen wat rel=”Nofollow” is en of Nofollow-links PageRank of een andere rankingfactor doorgeven aan Google.

Rel Nofollow gedefinieerd

Het kenmerk rel=”Nofollow” is een elementair microformaat of oplossing voor een enkel probleem. De oplossing is gemaakt door Matt Cutts (Google) en Jason Shellen (Blogger, Google).

“Door rel=”Nofollow” toe te voegen aan een hyperlink, geeft een pagina aan dat de bestemming van die hyperlink geen extra gewicht of rangorde mag krijgen door user agents die linkanalyse uitvoeren op webpagina’s (bijv. zoekmachines).”

De definitie biedt twee hoofdgebruiksscenario’s: gebruikersopmerkingen en links waarnaar de auteur wil verwijzen maar goedkeuring vermijdt.

Veel later voegde Google, om de organisatie te helpen, twee extra attributen toe die dezelfde functie vervullen. Ze suggereren dat:

Gebruik rel=”sponsored” voor advertenties en gesponsorde links. Gebruik rel=”ugc” voor door gebruikers gegenereerde inhoud waarover u niet per se controle hebt, zoals opmerkingen en forumberichten. Gebruik rel=”Nofollow” als globaal. Google raadt ontwikkelaars aan om rel=”Nofollow” te gebruiken wanneer ze een site niet willen goedkeuren of geen controle hebben over de link.

Verslaan nofollow-tags de PageRank?

In 2009 (vóór de update van 2020) was Matt Cutts heel duidelijk in een blogpost dat Nofollow-links geen PageRank of ankertekst doorgeven.

Het was een antwoord op vragen over een verouderde SEO-praktijk die bekend staat als PageRank-sculpting.

Het laatste woord is: “Het belangrijkste om te weten is dat Nofollow-links sites niet helpen hoger te scoren in de zoekresultaten van Google.”

Het probleem van Nofollow-links als rankingfactor leek volledig opgelost.

Google heeft wijzigingen aangebracht in de manier waarop het met de Nofollow-tag omgaat en heropende het debat in een algoritme-update op 1 maart 2020.

Google-algoritme-update 2020

In de officiële aankondiging van Google stond: “Voor crawl- en indexeringsdoeleinden wordt Nofollow vanaf 1 maart 2020 een aanwijzing.”

Voorheen behandelde Google Nofollow-links als een commando. Links gemarkeerd als Nofollow zijn niet gecrawld of geïndexeerd door Google.

Nu zegt Google dat het het Nofollow-linkkenmerk als een hint zal beschouwen.

Martin Splitt, de ontwikkelaarsadvocaat van Google, verduidelijkte de gevolgen van de update in een tweet.

Martin Splitt verduidelijkte de gevolgen van de update verder in een tweet.Afbeeldingsbron: Martin Splitt op Twitter

Ongetwijfeld een belangrijke nuance.

Onlangs ging Danny Sullivan, Google’s contactpersoon voor openbare zoekopdrachten, naar Twitter om het volgende te zeggen.

Danny Sulliva ging naar Twitter om het volgende te zeggen.Afbeeldingsbron: Danny Sullivan op Twitter

Het lijkt erop dat met de update van het algoritme van 2020 Nofollow-links kunnen worden gevolgd en geïndexeerd. De links zijn echter niet geassocieerd met (goedgekeurd door of extra gewicht gegeven aan) uw site.

Ons oordeel: Nofollow-links zijn geen Google-rankingsfactor

Zijn nofollow-links een Google Ranking Factor?

Nofollow-links zijn geen Google-rankingsfactor. Zijn functie is om zoekmachines te vertellen dat ze geen extra gewicht of ranking mogen toevoegen.

Nofollow-links zijn een ongepaste manier om te voorkomen dat zoekmachines een webpagina vinden, omdat Google kan besluiten om Nofollow-links te crawlen en te indexeren, maar dat is het dan ook.

Of de ankertekst van Nofollow-links enig gewicht heeft, kan niet worden bevestigd en staat nog steeds ter discussie. Ik heb nog geen overtuigend argument of case study gelezen die iets anders dan een correlatie op de een of andere manier bewijst.

Dit betekent niet dat je Nofollow-links moet vermijden; ze zijn een natuurlijk onderdeel van een solide digitale marketingstrategie.

Krijg de waarheid over alle mythen en bevestigde Google-rangschikkingsfactoren.

Uitgelichte afbeelding: Paulo Bobita/Search Engine Journal

Rangschikkingsfactoren: feit of fictie?  Laten we een paar mythen ontkrachten! [Ebook]
Source link

More To Explore

OpenAI sluit gebrekkige AI-detector af
Marketing Nieuwtjes

OpenAI sluit gebrekkige AI-detector af

OpenAI heeft zijn AI-classificatie, een tool die is ontworpen om door AI gegenereerde tekst te identificeren, stopgezet na kritiek op de nauwkeurigheid ervan. De beëindiging

WACHT! VOORDAT JE GAAT...

Geef me jouw E-mail Address, en dan stuur ik je een GRATIS kopie van mijn boek, waarin ik je laat zien hoe je jouw inkomen kan verdubbelen in 90 dagen!