Hebben sociale signalen invloed op de zoekresultaten?
In een wereld van steeds evoluerende sociale netwerken en platforms, kan deelname aan het ene sociale netwerk boven het andere u helpen een betere zichtbaarheid te krijgen in de zoekresultaten van Google-zoekmachines?
We onderzoeken sociale signalen als een Google-rangschikkingsfactor om hun effect op de zoekresultaten te bepalen.
Lees meer over rankingfactoren in het eBook Google Ranking Factors: Fact or Fiction van SEJ.
De claim: sociale signalen zijn een rankingfactor
Sociale signalen zijn de betrokkenheid van gebruikers van sociale media bij de inhoud die u vanaf uw website hebt gedeeld.
Hier zijn enkele voorbeelden van sociale signalen.
Iemand deelt een link naar een pagina op uw website in een openbare post op Facebook. De post krijgt extra likes, comments en shares. Iemand deelt een link naar een pagina op uw website in een openbare tweet op Twitter. De tweet krijgt reacties, likes en retweets.
Bewijs van sociale signalen als sorteerfactor
Google lijkt om sociale media te geven. In de Beginner’s Guide to Search Engine Optimization (SEO) erkent Google dat boeiende inhoud wordt gedeeld en dat organische buzz de reputatie van uw website zal opbouwen.
“Het creëren van boeiende en nuttige inhoud zal uw website waarschijnlijk meer beïnvloeden dan alle andere factoren die hier worden besproken. Gebruikers kennen goede inhoud wanneer ze deze zien en zullen waarschijnlijk andere gebruikers ernaartoe willen verwijzen. Dit kan zijn via berichten van blogs, sociale media diensten, e-mail, forums of andere media.
Organische of mond-tot-mondreclame is wat helpt bij het opbouwen van de reputatie van uw site, zowel bij gebruikers als bij Google, en het komt zelden zonder kwaliteitsinhoud.”
Later, als het gaat om websitepromotie, stelt Google voor om meer te weten te komen over sociale-mediasites, omdat:
“Sites die zijn gebouwd rond gebruikersinteractie en delen hebben het gemakkelijker gemaakt om groepen geïnteresseerde mensen te verbinden met relevante inhoud.”
Binnen Google Analytics is er een sectie voor sociale rapportage. Volgens Google Analytics:
“Social analytics geeft je de tools om de impact van sociale netwerken te meten. U kunt waardevolle inhoud en netwerken identificeren, de interactie van gebruikers met uw inhoud op locatie en daarbuiten volgen, en dit alles via doelen en conversies koppelen aan uw uiteindelijke inkomsten.
Google is van mening dat sociale profielen belangrijk zijn, vooral voor lokale bedrijven. Google Bedrijfsprofielen verzamelen informatie uit verschillende bronnen, waaronder sociale profielen, om potentiële consumenten een uitgebreid beeld te geven van uw lokale bedrijf.
Google biedt ook advies voor iedereen met een Knowledge Graph-dashboard over het bijwerken van hun informatie, inclusief sociale profielen.
Hoewel Google belang lijkt te hechten aan sociale profielen, betekent dit niet per se dat sociale signalen kunnen leiden tot betere rankings.
In 2010 ontving Matt Cutts, voormalig hoofd van het Webspam-team, een vraag over hoe Google links van sites als Twitter en Facebook naar een nieuwe website beoordeelt. Hij antwoordde dat Google links op dezelfde manier behandelt en dat het niet uitmaakt of ze afkomstig zijn van een .gov of .edu, of van Twitter of Facebook.
Het enige probleem zijn de links die worden gedeeld op profielen die niet openbaar zijn. Als Google de profielpagina niet kan ophalen of crawlen, kan Google de link niet zien.
Later, in december 2010, ontving Cutts een soortgelijke vraag, verwijzend naar een artikel waarin werd gesuggereerd dat Google Twitter- en Facebook-links gebruikte bij het zoeken.
Cutts antwoordde dat hoewel ze in het verleden geen sociale signalen gebruikten om te rangschikken, Google sociale links had geïmplementeerd als rangschikkingssignalen op het moment van de video. De link naar het artikel is opgenomen in de Google Search Central-video voor meer details.
In 2013 diende Google een patent in dat verwijst naar de zoekinhoud van prominente gebruikers van sociale media. In één sectie vermeldt het patent hoe de interacties van leden van de sociale grafiek van een gebruiker kunnen worden gebruikt als sociale signalen.
“Interacties gemaakt door leden van de sociale grafiek van de gebruiker kunnen worden gebruikt als sociale signalen om de rangschikking van de overeenkomstige zoekresultaten aan te passen. Als een zoekopdracht bijvoorbeeld resultaten identificeert die een bron bevatten die zo is geïdentificeerd door een lid van de sociale grafiek van de gebruiker, kan dat resultaat worden verhoogd ten opzichte van andere algemene zoekresultaten die de zoekopdracht van de ‘gebruiker’ beantwoorden.
De boostfactor kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op het aantal vrienden dat de geïdentificeerde bron heeft onderschreven of een hogere affiniteit met een vriend die de geïdentificeerde bron heeft onderschreven.
Boosting kan ook gebaseerd zijn op auteurschap (bijvoorbeeld, wat is de relatie of affiniteit met de persoon die de bron heeft goedgekeurd), of het type goedkeuring dat het lid van de sociale grafiek de gebruiker heeft gegeven (bijvoorbeeld een expliciete goedkeuring door een resultaat of pagina of een impliciete goedkeuring door de bron te bezoeken of commentaar te geven op een bericht).
Hoewel het patent aantoont dat Google geïnteresseerd is in het toevoegen van bronnen aan zoekresultaten op basis van sociale signalen, betekent dit niet dat ze het op het algoritme zullen toepassen.
Snel vooruit naar 2014, toen iemand Cutts opnieuw vroeg of Facebook- en Twitter-signalen deel uitmaken van het algoritme van Google. Hij antwoordde dat Google signalen zoals het aantal volgers of likes niet in het algoritme heeft opgenomen. Je kunt er niet vanuit gaan dat Google het oppikt omdat er een signaal is op Twitter of Facebook.
Bewijs tegen sociale signalen als sorteerfactor
Een paar maanden later beantwoordde Cutts deze vraag:
“Terwijl Google sociale signalen aan het algoritme blijft toevoegen, hoe scheid je eenvoudige populariteit van echte autoriteit?”
In zijn antwoord zegt hij dat er een “aanname” in het eerste deel van zijn vraag zit, waarbij hij sociale signalen aan het algoritme toevoegt, die hij verwerpt.
In 2015 zei John Mueller, een voorstander van Google Zoeken, dat sociale signalen niet direct bijdragen aan organische rankings.
Links van de meeste sociale berichten worden niet gevolgd. Ze zullen niet helpen met organische rankings. Sociale berichten die naar uw website linken, kunnen echter in zoekresultaten worden weergegeven.
In 2016, ontving Mueller een tweet met de vraag of social media-tags nuttig zijn voor on-page SEO. Uw antwoord:
“Nee, ik zou links naar sociale media gebruiken als een manier om waarde toe te voegen aan gebruikers, niet in de hoop dat ze de rankings zullen verbeteren.”
In 2017 noemde Gary Illyes, hoofd van Sunshine and Happiness bij Google, sociale media twee keer in een linkdiscussie. eerst:
“En dat is waar sociale media van pas komen. Het is niet omdat SE’s je beter rangschikken, dat is BS, maar omdat je je inhoud op de markt brengt.”
“Ook, voor de goede orde, de meeste PageRank-links naar sociale media tellen als een druppel op een gloeiende plaat.”
In 2019grapte Mueller in reactie op een TikTok-gids:
“Mensen linken naar Tiktok-video’s? #seo #númeroranking #follow #growthhacking”
In 2021grapte Mueller in reactie op het aantal likes dat een bepaalde tweet kreeg:
“Sorry, we gebruiken vind-ik-leuks niet als rankingfactor.”
Later in augustus 2021, werd Mueller gevraagd of klikken op e-mail de ranglijst kunnen beïnvloeden. Hij antwoorde:
“Er is geen effect op SEO. Zoals advertenties, zoals sociale media. Het is goed om meerdere aparte bronnen van verkeer naar je website te hebben en niet alles hoeft een SEO-effect te hebben.
Een paar maanden later, werd Mueller gevraagd of sociale media direct of indirect van invloed zijn op SEO. Hij antwoorde:
“Als ik je Twitter-tips geef die de vindbaarheid van je website helpen verbeteren, zou dat dan een indirect effect zijn van sociale signalen op SEO?”
De grappende reactie is een aanwijzing voor zijn gevoel over sociale signalen. Ze steken er niet veel in.
Bekijk onze oordelen over andere rankingfactoren in de eBook Ranking Factors: Fact or Fiction.
Sociale signalen als rankingfactor: ons oordeel
Het is een beetje verwarrend als sociale signalen van invloed zijn op organische zoekresultaten. Tussen 2010 en 2014 heeft Google mogelijk geëxperimenteerd met sociale signalen in zoekresultaten.
Bovendien zijn er scenario’s waarin sociale media uw SEO-inspanningen kunnen helpen. Hoewel sociale signalen misschien geen rankingfactor zijn, kunnen sociale profielen en links de weergave van uw merk in zoekresultaten beïnvloeden.
Uiteindelijk lijkt het erop dat Google in het verleden sociale signalen heeft gebruikt om betere resultaten voor gebruikers te creëren. Maar nu lijken sociale signalen tot het verleden van Google te behoren.
Uitgelichte afbeelding: Paulo Bobita/Search Engine Journal

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!