Een verband tussen paginatitels en Google-zoekrangschikkingen bestaat tegenwoordig net zo sterk als in de begindagen van SEO.
Mensen van alle SEO-kennisniveaus zijn het erover eens dat het optimaliseren van paginatitels essentieel is voor succes bij het zoeken.
En hoe kun je argumenteren?
Paginatitels zijn het meest zichtbare onderdeel van Google’s zoekresultatenpagina’s (SERP’s); het is gemakkelijk om te concluderen dat ze een rangordefactor zijn.
Maar meer optimalisatie is niet per se beter. Optimalisatie kan de grens overschrijden naar manipulatie. Dat is wanneer je voor zoekmachines schrijft voor echte mensen.
Google devalueert historisch gezien rangschikkingsfactoren wanneer het niveau van manipulatie een punt bereikt waarop het de kwaliteit van zoekresultaten naar beneden sleept.
Een goed voorbeeld hiervan zijn domeinnamen, die door Google zo hoog gewaardeerd werden dat het moeilijk was om ze te rangschikken zonder trefwoorden in uw URL.
Dat is verleden tijd, en nu is het net zo goed mogelijk om te ranken met een obscure merknaam in uw URL als met een op trefwoorden gebaseerd domein.
Naarmate Google zoeken volwassener wordt, is het logisch om je af te vragen of paginatitels in dezelfde richting kunnen gaan. Zal Google uiteindelijk genoeg krijgen van spam en het gewicht van de rankingfactor voor paginatitels verminderen?
Wie weet wat de toekomst brengt, maar zover zijn we nog niet. Er bestaat geen twijfel over de algoritmen van Google als het gaat om paginatitels.
In plaats daarvan zijn de vragen rond paginatitels:
De mate waarin title-tags worden gewaardeerd. Hoeveel ze van belang zijn voor het algemene beeld van de zoekoptimalisatie van een website.
In dit stuk proberen we deze vragen te beantwoorden door verschillende claims te onderzoeken en de opgenomen verklaringen van Google te bekijken.
[Deep Dive:] De complete gids voor Google-rangschikkingsfactoren
De claim: titeltags zijn een rankingfactor
De titel van een pagina is de tekst die verschijnt in het
Paginatitels zijn het meest prominente en zichtbare element van een paginafragment wanneer een Google-zoekopdracht wordt uitgevoerd.
Er verschijnt ook een paginatitel in het browsertabblad nadat u door een zoekresultaat hebt geklikt.
De prominente plaats van paginatitels in de SERP’s van Google heeft geleid tot hardnekkige beweringen dat ze een zwaar gewogen rankingfactor zijn.
Is het mogelijk dat deze beweringen overdreven zijn?
Het bewijs van titeltags als rankingfactor
Natuurlijk gebruikt Google de HTML-titeltag om te begrijpen waar pagina’s over gaan, zodat ze deze in de zoekresultaten kunnen rangschikken.
De officiële SEO-startgids van het bedrijf beveelt unieke, nauwkeurige en korte maar beschrijvende titels aan op alle webpagina’s.
Maar als het gaat om de sterkte van paginatitels als rankingfactor, suggereert het bewijs dat ze slechts een zwak signaal zijn.
John Mueller van Google heeft verklaard dat paginatitels niet essentieel zijn voor rankings, althans niet in vergelijking met de hoofdinhoud:
“We gebruiken [the title tag] voor ranking, maar het is niet het meest kritische onderdeel van een pagina. Het is dus niet de moeite waard om het vol te proppen met trefwoorden om te verwachten dat het zo werkt.”
Mueller verduidelijkt verder dat paginatitels belangrijk zijn voor SEO en een rankingfactor zijn.
Ze zijn echter niet zo kritisch dat het herzien van de paginatitels van een site een significante invloed zal hebben op de rangschikkingsposities. Hij zei:
“Titels zijn belangrijk! Ze zijn belangrijk voor SEO. Ze worden gebruikt als rankingfactor. Natuurlijk worden ze zeker gebruikt als rankingfactor, maar ik zou niet zeggen dat de tijd die je besteedt aan het aanpassen van je titel echt de beste besteding van je tijd is.”
Mueller heeft dit bij een andere gelegenheid opnieuw besproken en herhaalde dat paginatitels Google helpen te begrijpen waar een pagina over gaat, maar niet essentieel zijn voor het bepalen van de rangschikking.
“… als je het hebt over zulke sterke rankingveranderingen dat je ze over de hele linie ziet, denk ik dat alleen het aanpassen van titels en metatags je niet zal opleveren wat je zoekt. Het afstemmen van titels en metatags maakt het gemakkelijker voor ons om te herkennen wat er daadwerkelijk op een pagina staat, maar het zal de algehele zichtbaarheid van de website niet significant veranderen.”
Met dit alles in gedachten is het duidelijk dat paginatitels nog steeds essentieel zijn voor SEO.
Maar in de huidige hiërarchie van rangschikkingsfactoren staan titeltags niet bovenaan.
[Discover:] Meer informatie over de rangschikkingsfactoren van Google
Ons oordeel: titeltags zijn een rankingfactor
Paginatitels zijn een bevestigde Google-rangschikkingsfactor, met bewijs dat milde tot matige sterkte suggereert.
Een title-tag is een hulpmiddel om Google te vertellen waar een pagina over gaat.
Het helpt zoekalgoritmen te begrijpen in welke categorie de pagina past en op welke vragen deze kan antwoorden.
Van daaruit gebruikt Google meer kritische factoren, zoals hoofdinhoud, om de positie van een pagina te bepalen.
Trouwens, het is de moeite waard om de tijd te nemen om de titels voor elke pagina te schrijven.
Websites kunnen moeite hebben om terrein te winnen in de zoekresultaten zonder unieke paginatitels als minimale optimalisatie.
Heeft het updaten van de paginatitel invloed gehad op de zoekresultaten?
Sinds we de eerste versie van dit eBoek hebben gepubliceerd, heeft Google een update uitgebracht over hoe het paginatitels in zoekresultaten genereert.
Google vervangt paginatitels in de SERP’s wanneer de opgegeven titel niet relevant is voor de zoekopdracht van een gebruiker.
Dit gebeurt met name wanneer de hoofdinhoud relevant is, maar de titel niet direct aansluit bij wat een gebruiker in de zoekbalk heeft getypt. Google zal de paginatitel vervangen door een stuk tekst dat meer kans maakt om de aandacht van de zoeker te trekken.
Dit heeft daadwerkelijk invloed op het uiterlijk van zoekresultaten, maar heeft geen invloed op de rankings.
Google bevestigt dat het originele paginatitels gebruikt voor zoekrangschikkingen, zelfs wanneer deze zijn vervangen in SERP’s. U hoeft zich geen zorgen te maken dat uw optimalisatie-inspanningen verloren gaan.
Uitgelichte afbeelding: Paulo Bobita/Search Engine Journal

Hey, ik ben Brent, en ik speel al een lange tijd mee in de SEO scene. Ik ben vooral heel actief in de Amerikaanse markt, en hou dan ook wel van een uitdaging. Ik ben sinds kort aan het uitbreiden binnenin de Benelux, en besluit hier dan ook te oversharen!
Wil je meer leren, klik dan op lees meer!